lemljenje, lemljenje, lemljenje....problemi :)

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

skyline
Napredujem
Napredujem

lemljenje, lemljenje, lemljenje....problemi :)

Post by skyline »

bem ti lemljenje.. posto sam totalno nov u elektronici imam problem sa ovim:

imam tiskanu plocicu (ona sa hrpom rupica) i gurnem recimo dio koji trebam zalemit.. i problem mi predstavlja kako napravit RAVNU i TANKU i lijepu "liniju" jer to mi nije nikako moguce, sav taj tinol mi upadne u te rupice i nikako ne mogu spojit 2 rupice, jedino ako hrpu toga tinola il kako se vec zove ona zica koju topim natopim tamo al onda se to sve raskelji svuda okolo samo ne tamo gdje treba... ne znam, kako vi povucete da dobijete ravnu, glatku i tanku liniju??? il je mozda problem ta plocica sa tom hrpom rupica, mozda je lakse po onoj normalno koju treba busit????

pozdrav
miloradkuzz
Penjem se :)
Penjem se :)

Post by miloradkuzz »

Ja to radim na taj nacin sto uzmem jednu tanku licnu iz onog licnastog kabla negde oko kvadrat, a moze i deblje i zategnem je izmedju elemenata koje treba da prespojim i onda sam o stavljam tinol na nju i prespajam vodove samim tim i te rupice.
skyline
Napredujem
Napredujem

Post by skyline »

hmmm... samo a pitam jos dal su te pare otrovne koje isparavaju?? svi mi govore da smrdim po kiselinama od kad sam poceo lemit ;D
Shenda

Post by Shenda »

Pa nije baš preporučljivo da ih direktno snifaš... Al' da su nešto jako otrovne, pa i nisu, jer definitivno nikoga ne bi bilo na ovom forumu - svi bi bili na banderama...

Btw. ima i onih tinola (da tako se zove "ona" žica), koji čak imaju prijatan miris, onako na smolu... da ne kažem borovu šumu...

Puno gore su pare i plinovi koji se oslobađaju kod nagrizanja pločica, pa razna otapala, od acetona do nitro-razrjeđivača... a i lemilica zna biti gadna... Evo ti jedno pravilo - nikada, ali baš nikada ne hvataj lemilicu kad ti ispadne!!! Pusti je da padne na pod (neće dalje od poda), i onda ju polako digni...

Pozdrav...
skyline
Napredujem
Napredujem

Post by skyline »

sta je onda bolje, koristit one uni-plocice (one sa rupicama) il PCB pa sa markerom povuc vodove i u HCl-u otopit ostatak bakra? kolko dodje opce 1m kvadratni vitroplasta sa jednom bakrenom stranom?
skyline
Napredujem
Napredujem

Post by skyline »

e ne mogu nigdje HCl nabavit, dal se bakar moze otopit u hidrogenu?
jopagti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by jopagti »

Ne otapa se bakar u HCl-u nego u H2O2+HCl,a to je hidrogen+solna kiselina!Imas dooosta o tome ode na sajtu a mozes i viditi na net-u pod "jekanje"

Hidrogen kupis u ljekarni a kupis od 10% to je min do 30%
A HCl mozes naci u svakoj trgovini!Al kvaka je u tome da mora biti cisti tj bez onih dodataka tj mirisa!Bude ti u bocama kao kada kupis destiliranu vodu!Vidi u vecim trgovackim lancima,tamo di su deterdenti i ta sranja!

A univerzalna plocica ti je samo da drzi elemente na njoj nemoj spajati razmake vece od 1cm uzmi malo zice i ajde....
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
ninja
Pravo uznapredovao :)

Post by ninja »

moja preporuka
nemoj se zajeba... sa solnom kiselinom i hidrogenom odi do chipoteke il neke slicne trgovine i kupi Feriklorid

dobijes pola kile granula i to ti je dovoljno za 2 litre otopine
Firkragg

Post by Firkragg »

moja preporuka
nemoj se zajeba... sa solnom kiselinom i hidrogenom odi do chipoteke il neke slicne trgovine i kupi Feriklorid

dobijes pola kile granula i to ti je dovoljno za 2 litre otopine
Peroksid i kiselina rade daleko bolje od feriklorida.
Shenda

Post by Shenda »

I čišće...

I jednostavnije...
SaNsKi_Dk

Post by SaNsKi_Dk »

meni dobro ide bez zice treba samo sacekati da malo ispari ;O i naravno odredena temperatura :P
mirzza
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by mirzza »

za mene je bolje solna kiselina i hidrogen. za 5 min gotova plocica i samo izbusis rupice i to je to mozes prec na lemljenje, a jos lakse je lemit vodove . samo ko zna radit sa solnom kiselinom i hidrogenom to se po meni isplatnije i jednostavnije. :roll:
jopagti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by jopagti »

mirzza wrote:za mene je bolje solna kiselina i hidrogen. za 5 min gotova plocica i samo izbusis rupice i to je to mozes prec na lemljenje, a jos lakse je lemit vodove . samo ko zna radit sa solnom kiselinom i hidrogenom to se po meni isplatnije i jednostavnije. :roll:
Je,meni izgrize plocicu za manje od min :shock: Samo izbusin i ocistin...Tako ako sam sve spremija mogu nesto napraviti za manje od 1h,al da ne zurim!
Uglavnom,mozes ti sve raditi na univerzalnoj samo sto za to treba puuuno vise zivaca a na kraju ce ti ispasti neurednije :idea:
Ja radim eksperimente na univerzalnoj
mirzza
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by mirzza »

a znas zasto ti izgrize.kad stavis plocicu u hidrogen i solnu kiselinu trebas mjesat( kruzni pokreti rukom da smjesa koju si napravio ide u krug) jel treba i kisik osim slone kiseline i hidrogena. probaj praksaj se malo ehhehe. meni svaki put uspije al pazi jos jednu stvar ako stavis hidrogen 6% ta izrada ce trejati saatima i nece ostat nekoliko vodova jer ce ih izjest, a ako stavis 9% ili 12% to ce se izradit za naj vise 10 minuta. ja koristim solnu kiselinu od 17-20% a hidrogen 12% I SVAKI MI PUT USPIJE PLOCICA :D :D :D :lol: :lol:
jopagti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by jopagti »

mirzza wrote:a znas zasto ti izgrize.kad stavis plocicu u hidrogen i solnu kiselinu trebas mjesat( kruzni pokreti rukom da smjesa koju si napravio ide u krug) jel treba i kisik osim slone kiseline i hidrogena. probaj praksaj se malo ehhehe. meni svaki put uspije al pazi jos jednu stvar ako stavis hidrogen 6% ta izrada ce trejati saatima i nece ostat nekoliko vodova jer ce ih izjest, a ako stavis 9% ili 12% to ce se izradit za naj vise 10 minuta. ja koristim solnu kiselinu od 17-20% a hidrogen 12% I SVAKI MI PUT USPIJE PLOCICA :D :D :D :lol: :lol:
Ma uspije mi plocica nije da izgrize sve :!: Krivo si me skonta :P
mirzza
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by mirzza »

a ta linijica sto se izgrize nije nista mora negdje malo al kad kalaises vodove zakalaises i tu linijicu i onda ko da je i nije bilo
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
skyline
Napredujem
Napredujem

Post by skyline »

ma kupio sam feriklorid i sad radim bez problema, samo di se rijesit tih kemikalija?? bio sam istreso u WC i nagrizlo onu keramiku i pocrnilo sve.. LOL ;D
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

skyline wrote:ma kupio sam feriklorid i sad radim bez problema, samo di se rijesit tih kemikalija?? bio sam istreso u WC i nagrizlo onu keramiku i pocrnilo sve.. LOL ;D
Ja to sipem u WC solju i pustim vodu par puta da sto vise razblazi kiselinu :wink:
mirzza
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by mirzza »

i ja isto ko stojke to radim istresam u WC solju pustim vodu :lol: :lol: :lol: :lol:
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

mirzza wrote:istresam u WC solju pustim vodu :lol: :lol: :lol: :lol:
:D :D :D Govorimo o kiselini a ne o...... :D :P
Post Reply