lemljenje, lemljenje, lemljenje....problemi :)
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
lemljenje, lemljenje, lemljenje....problemi :)
bem ti lemljenje.. posto sam totalno nov u elektronici imam problem sa ovim:
imam tiskanu plocicu (ona sa hrpom rupica) i gurnem recimo dio koji trebam zalemit.. i problem mi predstavlja kako napravit RAVNU i TANKU i lijepu "liniju" jer to mi nije nikako moguce, sav taj tinol mi upadne u te rupice i nikako ne mogu spojit 2 rupice, jedino ako hrpu toga tinola il kako se vec zove ona zica koju topim natopim tamo al onda se to sve raskelji svuda okolo samo ne tamo gdje treba... ne znam, kako vi povucete da dobijete ravnu, glatku i tanku liniju??? il je mozda problem ta plocica sa tom hrpom rupica, mozda je lakse po onoj normalno koju treba busit????
pozdrav
imam tiskanu plocicu (ona sa hrpom rupica) i gurnem recimo dio koji trebam zalemit.. i problem mi predstavlja kako napravit RAVNU i TANKU i lijepu "liniju" jer to mi nije nikako moguce, sav taj tinol mi upadne u te rupice i nikako ne mogu spojit 2 rupice, jedino ako hrpu toga tinola il kako se vec zove ona zica koju topim natopim tamo al onda se to sve raskelji svuda okolo samo ne tamo gdje treba... ne znam, kako vi povucete da dobijete ravnu, glatku i tanku liniju??? il je mozda problem ta plocica sa tom hrpom rupica, mozda je lakse po onoj normalno koju treba busit????
pozdrav
-
- Penjem se :)
Pa nije baš preporučljivo da ih direktno snifaš... Al' da su nešto jako otrovne, pa i nisu, jer definitivno nikoga ne bi bilo na ovom forumu - svi bi bili na banderama...
Btw. ima i onih tinola (da tako se zove "ona" žica), koji čak imaju prijatan miris, onako na smolu... da ne kažem borovu šumu...
Puno gore su pare i plinovi koji se oslobađaju kod nagrizanja pločica, pa razna otapala, od acetona do nitro-razrjeđivača... a i lemilica zna biti gadna... Evo ti jedno pravilo - nikada, ali baš nikada ne hvataj lemilicu kad ti ispadne!!! Pusti je da padne na pod (neće dalje od poda), i onda ju polako digni...
Pozdrav...
Btw. ima i onih tinola (da tako se zove "ona" žica), koji čak imaju prijatan miris, onako na smolu... da ne kažem borovu šumu...
Puno gore su pare i plinovi koji se oslobađaju kod nagrizanja pločica, pa razna otapala, od acetona do nitro-razrjeđivača... a i lemilica zna biti gadna... Evo ti jedno pravilo - nikada, ali baš nikada ne hvataj lemilicu kad ti ispadne!!! Pusti je da padne na pod (neće dalje od poda), i onda ju polako digni...
Pozdrav...
Ne otapa se bakar u HCl-u nego u H2O2+HCl,a to je hidrogen+solna kiselina!Imas dooosta o tome ode na sajtu a mozes i viditi na net-u pod "jekanje"
Hidrogen kupis u ljekarni a kupis od 10% to je min do 30%
A HCl mozes naci u svakoj trgovini!Al kvaka je u tome da mora biti cisti tj bez onih dodataka tj mirisa!Bude ti u bocama kao kada kupis destiliranu vodu!Vidi u vecim trgovackim lancima,tamo di su deterdenti i ta sranja!
A univerzalna plocica ti je samo da drzi elemente na njoj nemoj spajati razmake vece od 1cm uzmi malo zice i ajde....
Hidrogen kupis u ljekarni a kupis od 10% to je min do 30%
A HCl mozes naci u svakoj trgovini!Al kvaka je u tome da mora biti cisti tj bez onih dodataka tj mirisa!Bude ti u bocama kao kada kupis destiliranu vodu!Vidi u vecim trgovackim lancima,tamo di su deterdenti i ta sranja!
A univerzalna plocica ti je samo da drzi elemente na njoj nemoj spajati razmake vece od 1cm uzmi malo zice i ajde....
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
Je,meni izgrize plocicu za manje od min Samo izbusin i ocistin...Tako ako sam sve spremija mogu nesto napraviti za manje od 1h,al da ne zurim!mirzza wrote:za mene je bolje solna kiselina i hidrogen. za 5 min gotova plocica i samo izbusis rupice i to je to mozes prec na lemljenje, a jos lakse je lemit vodove . samo ko zna radit sa solnom kiselinom i hidrogenom to se po meni isplatnije i jednostavnije.
Uglavnom,mozes ti sve raditi na univerzalnoj samo sto za to treba puuuno vise zivaca a na kraju ce ti ispasti neurednije
Ja radim eksperimente na univerzalnoj
a znas zasto ti izgrize.kad stavis plocicu u hidrogen i solnu kiselinu trebas mjesat( kruzni pokreti rukom da smjesa koju si napravio ide u krug) jel treba i kisik osim slone kiseline i hidrogena. probaj praksaj se malo ehhehe. meni svaki put uspije al pazi jos jednu stvar ako stavis hidrogen 6% ta izrada ce trejati saatima i nece ostat nekoliko vodova jer ce ih izjest, a ako stavis 9% ili 12% to ce se izradit za naj vise 10 minuta. ja koristim solnu kiselinu od 17-20% a hidrogen 12% I SVAKI MI PUT USPIJE PLOCICA
Ma uspije mi plocica nije da izgrize sve Krivo si me skontamirzza wrote:a znas zasto ti izgrize.kad stavis plocicu u hidrogen i solnu kiselinu trebas mjesat( kruzni pokreti rukom da smjesa koju si napravio ide u krug) jel treba i kisik osim slone kiseline i hidrogena. probaj praksaj se malo ehhehe. meni svaki put uspije al pazi jos jednu stvar ako stavis hidrogen 6% ta izrada ce trejati saatima i nece ostat nekoliko vodova jer ce ih izjest, a ako stavis 9% ili 12% to ce se izradit za naj vise 10 minuta. ja koristim solnu kiselinu od 17-20% a hidrogen 12% I SVAKI MI PUT USPIJE PLOCICA