Token pass, iskustva i pomoc!

Rasprava o PIC mikrokontrolerima, PIC projekti i drugo vezano za PIC-eve...

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
jojzi

Token pass, iskustva i pomoc!

Post by jojzi »

Radim projekat na fakuletu a konkretan problem je:
4 razvojna sistema razmenjuju informacije, komande i dr. po principu token pass tj. predaje zastavice (sistemi su povezani u prsten).Glavni razvojni sistem ce imati LCD displej i ispisivace inf. o tome kod koga je token, koja se LED pali na kom sistemu.
Na pocetku ce master naprimer upaliti LED na 2. sitemu i predati zastavicu 1. uz komandu da natera 3. sitem da naizmenicno pali 2 LED...
i tako sve zavisi od inspiracije.Komande se zadaju tasterima.
Master razvojni sitem sam racunao kao 0.

Meni treba nesto konkretnija literatura za taj problem (radim u assembler_u), ili jos bolje neki slican primer.

Svaka sugestija je dobro dosla.
Plocica je gotova, hardver sastavljamo sa kolegom cim prikupimo komponente i onda krece kucanje po tastaturi...
Pretrazivanje neta mi bas i nije pomoglo. :?

Upload_ovao sam semu a PCB cu postaviti na elektronika.ba i mom sajtu cim malo dodjem do vremena da sve lepo sredim. Posto smo u obavezi da pripremimo i obimniju dokumentaciju.A nisam stipsa pa cu podeliti i sa drugima.

B.T.W. prokomentarisite razvojni...
imao sam slican topic.To je isti sistem samo je nadogradjen programatorom i izvuceni portovi...

Pozdrav!

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... sistem.pdf
buco

Post by buco »

Dal' mozes jednu stvar pojasnit , mozda nisam dobro razumio , dal se poslana naredba slave MCUu compilira u njemu samom i updatira program[ tj bootloaderom upisuje generirani izvrsni kod] i izvrsava ili je to kao neki demo sto bi bilo kad bi bilo ?? :?
Tj naredbe su "klasika" makro moda kojeg FW prepoznaje i izvrsava trazenu operaciju , a zastavica je ionako samo marker [za pokaz] tj adresira koji slave je trenutno izvrsitelj !?!
Za sto ti sluzi onaj "expander" u shemi , 4 x u/i !?
jojzi

Post by jojzi »

Na ova 4 expandera U/I sa kaci rastrer plocica na kojoj ce biti tasteri, led i dr.
Zadatak je bio da se realizuje univerzalan sistem da bi ostali studenti u zavisnosti od potreba kacili potrebne delove kola (a/d konv, temp senz.)

Vezu izmedju dva MCUa cemo ostvarivati RS 232, sad je fora kako ja da naredim slave MCUu da izvrsi naredbu...
Mada sam kontao da posto se loaduje delimicno isti program u sva 4 sistema da ubacim makro naredbu a da kontroler na osnovu primljenog paketa prepozna koju naredbu treba da izvrsi...

Dal' mozes jednu stvar pojasnit , mozda nisam dobro razumio , dal se poslana naredba slave MCUu compilira u njemu samom i updatira program[ tj bootloaderom upisuje generirani izvrsni kod] i izvrsava ili je to kao neki demo sto bi bilo kad bi bilo ?? Confused
E vidis to i meni nije bas najjasnije, ali sam mislio da u svaki MCU ubacim sve potrebne narebe pa nek se oni snalaze kad im doticna stigne... :D
buco

Post by buco »

Mozda ti za primjer nije los sustav transportnog protokola pay-tva[ bez kripto/dekripto algoritama] tamo je sustavom makro i podnaredbama nano jednostavno uredjen nacin razmijene informacija.
Ja sam za potreba nekih uredjaja koje u sustavu master /slave[vise MCUa] koristio modificirane transportne protokole pay-tva.

Pretpostavljam da ti je najbolje napist rutine za komunikaciju i detekciju naredbi i markera i postavit ih u sve slave MCUe . Posto je univerzlni trebala bit definirane naredbe tezina[len , broj bytova koji slijedi iza naredbe] koja slijedi i podaci koje prima ili salje u sustav , tip uredjaja tj jedinice [ S/D, flash, SPI , I2C, temp sens itd...mrezni uredjaj, ...] i koje kontrolira.

A ona dvojba , hmm ili ces morat kreirat odredjeni roj rutina koje ce bit pozivane po makro tipu [ ili nano] ili compiler sto isto bas nije jednostavno jer to onda lici vise kao programiranje na daljinu iz nekog prg jezika !?!

Mislim da bi ti dobro dosao pay-tv transportni model protokola naravno kao podloga za vlastiti prilagodjen situaciji !!
U svakom slucaju i meni se cini da si dobro "kontao " !!!!!!
jojzi

Post by jojzi »

Jel mozes da postavis neki link na tu temu? :oops:

Jel taj protokol slican RS 232, posto otprilike znam kako ide protokol oko slanja putem RS 232 (strukturau paketa koji se salje), tj gde sta ide i kako bi mogao da posaljem neku moju naredbu!

Unapred hvala!
buco

Post by buco »

To , protokol pay-tv sustava nije IEEE... isl standardi ! Istina pay-tv kartice koriste uart protokol za komunikaciju [ znaci kao komunikacioni protokol ] s racunalima/racunalom u sustavu DVBa !
No transportni protokol je protokol sutava ozmisljen za slanje naredbi i podanaredbi slave-u [kartici] , podataka raznih vrsta kao i kontrolu iste , cak i reprogramiranje dijelova iste !
Uzmi dokument od bilo kojeg pay-tv transportnog protokola i vidi dal ti odgovara [ trazi dokumentaciju sustava za pay-tv , viaccess , seca .....] !
Emuliras ili koristis HW implement UART protokola ka temelj za slanje vlastitog niza naredbi i podnaredbi !!!!

recimo ovako :

03 == guard byte
xx = macro naredba
aa=param1 [ moze bit zastavica i sl ]
bb=param2 [ adresa razvojne ploce na koju se naredba odnozi ]
len= duzina tijela naredbe
cc= uredjaj [imas 254 razna uredjaja izbjegavaj 00 - FF ]
dd=pod naredba ili smijernica prevoditelju ili parseru u algooritmu mastera
ili slavea ili sto vec ....
yy= len [dd podnaredbe ]
itd ... princip ti je jasan !?! dobro je koristit obican CS [cheksum] byte na kraju za provijeru data streama !!
Mozes dodat i osobni potpis npr. Marko == [ascii niz]
to je stvar maste !
Vazno je da u sustavu sva racunala razumiju macro naredbe , znaju prevest nano naredbe [npr. cc, dd nano] , a da bi mogli svi moraju imat jedinstveni algoritam za trazenje istih , kako ce postupat po odredjenoj tu nemoraju bit isti svaki uredjaj u sustavu moze imat vlastiti algo za "akciju" !!
Pozdrav
jojzi

Post by jojzi »

Hvala puno, to mi je otprilike i padalo na pamet citajuci o rs232...
Javicu se uskoro cim razmotrim predlog!
Post Reply