Eksplozija

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

wizard
Pravo uznapredovao :)

Eksplozija

Post by wizard »

Jutros oko 4:15 odjeknula je jaka ekplozija, u mojoj sobi. Ja skoci iz kreveta kad plamen pola metra.... I sta cu sad, nemam aparat za gasenje pozara i ja malo bolje pogledam a ono gori moj ispravljac koji sam spojio da puni akumulator od auta. Uzrok je bio trafo koji je predvidjen za 5A a struhja je vjerovatno bila trostruko veca i doslo je do izgaranja zica mreznog napona, sto je dovelo do eksplozije i zapaljenja trafoa. Cojece, sta je dima u sobi, evo i nakon pola sata... khhh khhh... jos se pushi. Aha, i ono kad plamen ja malo puhao i on oslabi, skinem poklopac i nekako poklopcem ugasim vatru. Sreca moja da je bilo metalno kuciste, inace kad bi plastika planula... Ovo je straha za vidjati :!:
CyberSky

Post by CyberSky »

LOL dobro da si ostao živ.
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Svaka cast , ja jos nisam uspio zapaliti sobu! Ti si moj idol :D :D :D
jopagti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by jopagti »

Legendo!!!!!!
Stari meni puca cesto u sobi al jos nikada nije gorilo....Ti si moj uzor!A sta ostali?Mene bi moji kuci ubili da je bilo tako kasno!Al navikli se se oni
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
wizard

Post by wizard »

Haha, toliki je pad napona bio da mi se UPS upalio odmah. A nisam mogao spavati dva sata od dima koliko ga je bilo bez obzira sto sam prozor otvorio. Danas cu uslikati pa ce te vidjeti taj famozni projekat ispravljaca, koji je odlicno radio dok nisam trafo preopteretio. Samo sam zaboravio jednu sitnicu, nema osiguraca na sekundaru a na primaru je od 15A i izgorio :oops:
Groovy

Post by Groovy »

U sunce ti pa jesi li ti normalan, nogao si da pobijes sve po kuci. OSIGURACI su prva stvar koja se ugradjuje u uredjaje. I de nadje na primar 15A ??????
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Stvarno , sto si punio akumulator na 15 ampera?
Groovy

Post by Groovy »

Punio ga je on sa mnogo vise jer pazi ako je tebi izgorelo 15A na primaru a svi znamo da je napon mreze 220V onda se tu razvilo viso od 3.3KW :shock:
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Biseru pa gde si video da se akumulator puni u sobi :P STETNO JE ZATO STO PRILIKOM PUNJENJA ISPARAVA KISELINA IZ AKUMULATORA :!: :!: :lol:
UNWANTED
Pravo sam se raspisao :)

Post by UNWANTED »

ccc neznam sta da kazm osto sam bez rijeci :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Firkragg

Post by Firkragg »

Groovy wrote:Punio ga je on sa mnogo vise jer pazi ako je tebi izgorelo 15A na primaru a svi znamo da je napon mreze 220V onda se tu razvilo viso od 3.3KW :shock:
Primar je zbog pregrijavanja otisao u kratki spoj, i osigurac je izbio.

Ovo se moze gledati i kao uspjesan eksperiment: demonstracija samozapaljenja punjaca akumulatora.

Imas koju sliku tog trafa?
Groovy

Post by Groovy »

Pa da ali u tom trenutku se razvilo toliko snage.
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Ajde ajde, sto napadate covjeka ! On je dobro postupio. Svi znamo da uticnicu u zidu mozemo opteretiti sa 16 A. Covjek je ostavio rezervu od cak 1 A ! 16 - 15 = 1 ;-)
jopagti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by jopagti »

Smjesko wrote:Ajde ajde, sto napadate covjeka ! On je dobro postupio. Svi znamo da uticnicu u zidu mozemo opteretiti sa 16 A. Covjek je ostavio rezervu od cak 1 A ! 16 - 15 = 1 ;-)
Moja je soba prosla dosta toga...Za ovako sta nisan do sada cuja :D Zaboravija stavit osigurac na ispravljac?I jos isa punit akumulator s tim?Legenda si nema sta :D
virtualx

Post by virtualx »

hahaha
damire ti se neces okaniti belaja dok ne izgines od necega.
previse si se uforu u te policijske izvjestaje pa si naveo i mjesto i vrijeme dogadjaja .

nije zdravo puniti akumulator u sobi ,jos spavas u toj sobi ,a ono kiselina se fino isparava i to udises.
i to ,kad najsladje spavas ,sanjas nesto fino i odjednom bummm.
jesil se usro?
:D
kakav je to akumulator kad vuce toliko, ja imam ispravljac veliki i kad sam punio akumulatore nikad nije vuklo vise od 10A .
ustvari ispravljac ima zastitu,cim vuce vise od 10A on se ugasi.
wizard

Post by wizard »

Evo ovako: to je bio tvornicki ispravljac od 13.8V a taj osigurac od 15A je bio unutra i kad sam ga dobio rashodovanog. Trafo koji je unutra nije originalni nego je od 30V, tako da su tranzistori bili dosta optereceni. CSI: Bihac :D
Zice od mreznog napona su prolazile pored trafoa koji se toliko grijao da se izplacija istopila i faza se spojila sa trafoom sto je dovelo do kratkog spoja i zapaljenja trafoa koje vec bio vruc. Poceo goriti lak na namotaju trafoa i to je bolo kobno, kako to smrdi... fuj. Evo upravo gledam osigurac, nije on izgorio nego zica napajanja... dobro je da nije 220 u akumjulator prosisalo...
wizard

Post by wizard »

Virtualx, akumulator je dugo stajao prazan i iskrivila se jedna celija i to je bio uzrok tolikoj struji. Inace, to mi je prvi pozar, a sta mi je samo MOSFET-ova eksplodiralo, to je druga prica...
jopagti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by jopagti »

wizard wrote: Inace, to mi je prvi pozar,
:lol: :lol: :lol:
Aj slikaj da vidin kako izgleda!Stari mutavo stavljaju kablove u elektrcne uredaje :D
Alen_Stallone
Penjem se :)
Penjem se :)

Post by Alen_Stallone »

hahaha na greskama se uci!!! IMA LI NEKO SEMU ''GENERATORA FUNKCIJA''
CyberSky

Post by CyberSky »

Koliko vidim svi forumaši će umrijeti od raka ili nešto sl. ,svi uključujići i mene radimo razne eksperimente u sobi s raznim parama! 8)
Post Reply