Zivina zarulja
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
- MladaNada
- Stariji član
Zivina zarulja
Stavio sam ispred zivine zarulje 125w sijalicu 100w , ona nakon sto varnica unutra u balon postane stabilna , svijetli dosta slabim svijetloplavim sjajem. Malo se ugrije , na 30-ak stepeni. Trebam li jos cekati , ili tako nesto? Probao sam i sa 75w sijalicom u seriji , isti slucaj! Dok se varnica unutra ne stabilizuje , otpor sijalice dosta varira , to vidim i po njoj i po drugoj sijalici u seriji!
- MladaNada
- Stariji član
Poslije 1-2 minute svijetli nedovoljnom snagom da osvijetli sobu , ali dovoljnom da osvijetli plocicu! Pravio sam neke test plocice , osvjetljavao oko 3-4 minute na 5 cm razdaljine i vidi se jasna razlika izmedju osvijetljenog i neosvijetljenog dijela laka. Jedina razlika je sto nisam radio preko nikakvog stakla...Potrudicu se da nadjem komad plexiglasa, staklo apsorbuje mnogo UV!
Za punu emisiju UV zraka moraces razbiti vanjski stakleni balon, ili izbusiti malu rupicu i u balon ubaciti malo kvarcnog pijeska (iz rastalnih osiguraca) i odstraniti bijelu boju kojom je presvucen vanjski stakleni balon. Za staklo ti moze posluziti i ono sa kakve rashodovane fotokopirke.
Ovdje mozes pogledati kako sam ja to napravio (cini mi se da je zarulja bila isto od nekih 125-150W) http://www.hamradio.hr/modules.php?name ... pic&t=2643
Naravn tamo na slici fali poklopac, mora biti zatvorena da ne ostetis oci.
Ovdje mozes pogledati kako sam ja to napravio (cini mi se da je zarulja bila isto od nekih 125-150W) http://www.hamradio.hr/modules.php?name ... pic&t=2643
Naravn tamo na slici fali poklopac, mora biti zatvorena da ne ostetis oci.
- MladaNada
- Stariji član
Osvijetlio sam 2 plocice , ispalo odlicno , samo jos nisam nabavio razvijac!
10-ak sekundi prije 2 osvjetljavanja , tj. minutu prije nego sto cu ovo pisati se ugasila zivina, pa cu za 5 minuta probati da je ponovo upalim. Mislim da nije unistena , vec mi se jednom ovo desilo! Taman imam jeftinu zamjenu za tajmer