PIC na nižim temperaturama
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
PIC na nižim temperaturama
Radio sam neki uredjaj sa PIC-om i LCD... U sobi radi sasvim uredno, iznevši ga u hladnu radionicu, svega +1C, uredjaj se počeo čudno ponašati, PIC je 16F886 i 16x2 LCD. Sam se resetovao, pošto ima neka odbrojavanja, sa merenjem temperature, odbrojavao je ono što nije trebao... LCD je imao loš prikaz, treperenje, mutno, jednostavno je počeo da brljavi... Mislio sam da ga zeza napon, ili el. motori i grejači koji su bili spojeni, medjutim, isto i kada sam ih odspojio, kada sam uneo natrag u sobu, sve je proradilo sasvim ok. Ima li neko nekih iskustava?
Re: PIC na nižim temperaturama
Pa sam sebi si več odgovorio. Jednostavno PIC i LCD nisu napravljeni ta takvo niske temperature. Bar ja tako mislim.
LP Srečko
LP Srečko
Last edited by Srecko on 03-01-2016, 18:29, edited 1 time in total.
Samouk
Da li si probao malo duze da ga ostavis da radi? Da se zagreju komponente, ja nisam imao problema a stavljao sam na razna hladna mesta, samo se uredjaji nisu smeli iskljucivati jer posle toga im treba neko vreme da dodju sebi.
Sve pise u datasheetu...
PIC-evi mogu generalno do -40, jos nisam nasao neki koji ne moze. A maksimalna temperatura zavisi od verzije.
Temperature Range:
I = -40°C to +85°C (Industrial)
E = -40°C to +125°C (Extended)
Sto se tice displeja, ocigledno mu je hladno, pa tecni kristali vise nisu tecni.
A pre ce biti da je bilo brljotina i pizdarija zbog napajanja, i zbog grejaca i motora. Probaj uneti motore i grejace u sobu, pa ces videti sta se desava...
Sama hladnoca ne bi trebala da utice na rad PIC-a.
PIC-evi mogu generalno do -40, jos nisam nasao neki koji ne moze. A maksimalna temperatura zavisi od verzije.
Temperature Range:
I = -40°C to +85°C (Industrial)
E = -40°C to +125°C (Extended)
Sto se tice displeja, ocigledno mu je hladno, pa tecni kristali vise nisu tecni.
A pre ce biti da je bilo brljotina i pizdarija zbog napajanja, i zbog grejaca i motora. Probaj uneti motore i grejace u sobu, pa ces videti sta se desava...
Sama hladnoca ne bi trebala da utice na rad PIC-a.
Displej se definitivno smrzao, to sam ustanovio...još ću malo istestirati, imam na pločici jedan relej koji pali neku pumpu 120W od neke veš mašine, i još jedan koji pali manji kuler isto 230VAC, mada sam primetio da izgleda taj veći motor zeza, ima najveći induktivitet...grejac mislim da nije.
RC na relej, RSO itd...