Mjerenje kapaciteta baterije iz mobitela

Forum koji ne mora biti vezan za elektroniku ali u kojem vrijede pravila foruma!

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
SFL

Mjerenje kapaciteta baterije iz mobitela

Post by SFL »

Već neko vrijeme imam namjeru naručiti novu bateriju za mobitel, no prije toga bi htio izmjeriti njen kapacitet. Jasno mi je da je najispravniji način izvaditi bateriju napunjenu 100% iz mobitela i prazniti je do 0% i pritom mjeriti struju i napon. Naravno ti podatci nisu konstantni niti linearni, pa bi ih trebalo bilježiti recimo svakih 5 min. Sigurno postoje i uređaji koji to mogu raditi automatski nisam točno upoznat, imam mjerač koji se ušteka u utičnicu.

Na internetu mnogo ljudi piše da se kapacitet isto tako može izmjeriti pri punjenju na isti način. Meni je naravno jasno da taj broj sigurno neće odgovarati onom kapacitetu dok prazniš bateriju, jer računa se da efikasnost punjenja je ~90%, te isto tako i pražnjenja što na kraju dođe oko 80%.

Šta je zapravo moje pitanje, kakav je odnos između te dvije vrijednosti kod Li-Ion baterija? Iskreno lakše bi bilo izmjeriti kapacitet pri punjenju, jer primjerice ni ne moraš vaditi bateriju iz mobitela (mobitel prikazuje struju punjenja). Da li ta vrijednost pada linearno s realnim kapacitetom, jer iskreno mi je malo sumnjivo da se vrijeme punjenja smanjuje s vremenom kako se baterija dere? :D

Unaprijed hvala na odgovorima na ovo kvazi pitanje :lol:
nano
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: Mjerenje kapaciteta baterije iz mobitela

Post by nano »

To ti je sve zamaranje nepotrebnim stvarima... :D
Kako je u onom duuuuugom topicu ,koji jos traje ovdje na forumu,neko objasnio-stvar je kompleksna kod baterija,puno je faktora koji uticu na kapacitet ,punjenje ,praznjenje,temperatura...Sve ti je to cista hemija.
Li -ion baterije su specificne jer stare,tj. vrijeme utice na njihovu ispravnost.
Ono za brze punjenje sto je baterija losija je logicno,primjer imas bure u koje sipas vodu i praznis po potrebi.
Svaki put ti se za stranice bureta lijepe neke necistoce i svaki put manje vode stane u bure ,a i brze ga napunis.Tako i baterija,svaki put kod punjenja i praznjenja na elektrodama ostaje "prljavstine" i kapacitet se smanjuje.
Ali ako se ti zelis zezati s mjerenjem,a vec znas da je baterija za zamjenu ....samo izvoli :D
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
SFL

Re: Mjerenje kapaciteta baterije iz mobitela

Post by SFL »

Znam da je nepotrebna stvar :D

Trenutno sam na S3, i baterija ima oko 2,5 godine tijekom tog razdoblja je punjena svaku noć iako nije do kraja istrošena. Trenutno se razmišljam da li uzeti novi mob (G3) ili trenutni updejtati. Ponekad se zapitam da li da ulažem u sada već 2,5 godine stari mob. Baterija mi se još uvijek čini dosta jaka, danas sam bez problema dobio 3 sata uključenog ekrana s cijelo vrijeme uključenim netom itd. Dosta sam veliki entuzijast po pitanju sve tehnologije, pa i na mobitelu vrti custom ROMove i kernelove. Jednostavno moram reći da volim svoj mobitel, posebno volim to što s njime sada već postupam prilično bezbrižno (ako me razumijete), dok recimo na novi mobitel bi uvijek morao paziti gdje god idem.
Post Reply