3310 Nokia LCD i PIC16F877A

Rasprava o PIC mikrokontrolerima, PIC projekti i drugo vezano za PIC-eve...

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

3310 Nokia LCD i PIC16F877A

Post by trax »

Evo nadjoh LCD od Nokije 3310 pa sam ga pokrenuo sa PIC16F877A u asembleru.

Kad malo procistim asm fajl postavicu ovdje za download. Fin je display, jeftin ali je malo minijaturan :D

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... _photo.jpg

slika cega:
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... o_what.jpg
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Imao sam ja negde sajt merac temperature za takvim lcd-om kad nadjem cu da postavim :wink:
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Ma znam za to :D
buco

Post by buco »

@trax ja sam s njima radio neke uredjaje , s tim nokiinim LCDima .
3410 ima vecu rezoluciju [96x64] ovaj od 3310 je 84x48 .
Pogodan je i zato sto mozes koristit logo manager od nokije za crtanje grafike pa ga mozes koristit [dobiveni file iz LMa] onako izvornog ili ga procistits i remapiras [ sto je puno jednostavnije racunalu , rutina za citanje je jednostavnija i puno brze se izvodi] i tako remapiranog pohranis u memoriju , imam napisanu i rutinu koja remapira sliku iz LMa u racunalo puno jednostavniji nacin pohrane slike , spojena na bootloader mozes mijenjat slike ko carape ! :D
Posto sam vec radio s njima jer su bili dostupni tj dokumentacija je bila dostupna [ npr za siemensov LCD u boji iz C-60 nisam nasao nikakvu dokumentaciju] radio sam i animaciju i rad s kursorom , jedna verzija byte orijentirane grafike i menija .
Vidio sam da na netu kruze uglavnom netocni podaci o odzivu pa ako si koristio rutine za upravljanje displayom s neta ,one public, pregledaj ih i slobodno skrati vrijeme kasnjeja , vijerojatno je tako stavljeno jer je public pa da ga malo "osakate" .
Ja slike upisujem u sram LCDa na max brzini i nema problema !!!!! tako da te delaye, obicno ih stave ciso da malo zamute kasu, mozes odmah izbacit !!
Za Atmele sam si napisao rutine za inicijalizaciju i upravljanje tim displayom
kao i za rad sa byte orijentiranom grafikom !!
Inace sam bas vidio na netu izvorni kod za 16F84 i 3310 LCD upravljanje , od toga ima puno godina !! :wink:
Sad bas radim na bit orijentiranoj grafici polja , neka vrst emulacije jednostavnog grafickog processora , potrebna za rad s prozorima i optickim misem u definiranom polju s definiranim slikama i akcijom/rekacion izmedju dva mikro polja .
U svakom slucaju zanimljiv posao za rad u assembleru !!
Da si meni rekao da ti trebaju rutine za rad s tim processorom za pIC ja bi ti poslao jer sam za jedan uredjaj bas pIC16F84 koristio za drive 3310 dispaya , te su rutine setirane bez viskova i nepotrebnih delaya !!!
U svakom slucaju nazanimljivija mogucnost koju pruzaju graficki displayi je nevijerrojata mogucnost manipulacije i generiranja interaktivnog polja , dali byte dali bit orijentiranog .
Na zalost uglavnom se kosite staticke forme a samo iznimno se vrsi "animacija" ali ne po pravilu upravljanja poljem vec se npr pokazivac definira kao pozeban "znak" koji mijenja velicinu , npr termometar [ s spomenutiog filea] i ja sam to koristio [ metodu] za ispis rezultata uploada file u sustav + varijablu brojevnu [ prikaz 3 broja od 0--100 ] !!
Za komanderu sam radio bas animaciju obijekta u polju 16 bita Y osi i 96 bita X osi , za bolji dojam !! Cak i to nije grafika prava vec puno slicnije opisanoj metodi definicije znaka s promijenjivom velicino iako koristi bit maske jer bez njih nema animacije u graf polju !!
Tema je u svakom slucaju zanimljiva , jer MCUi na 10--20 MIPSA mogu emulirat pravu grafiku s bit maskiranjem za cijeli LCD i mnogo veci od 3310 rezolucije u realnom vremenu !!!
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Znaci animacije su itekako moguce :D

Imao sam pokvarenu Nokiju na stolu pa reko da pokrenem ovaj LCD mozda sta bude od njega. Napisao sam funkcije u asembleru, ciste i jednostavne i odma je proradilo.

Napravio sam zacas maleni programcic da mi bitmap sliku pretvori u niz znakova koji spicim na LCD da bi se prikazala ta slika. Evo i programcica...

Uskoro cu nekad pocet pravit bas animacije pa cu malo da vidim kako da to odradim konkretno.

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... bitmap.rar
l3xu5

Post by l3xu5 »

imas li shemu i sta , kako si napravio
buco

Post by buco »

Da i ja sam morao napravit rutine za konversiju ascii znakova u bit mape istih za ispis na dispalyu [ 5x7 ] i bio sam dodao bit za complemet da bi se dobila inverzija slike ! jer interna naredba invertira cijeli display .
Moguce su animacije jer je to gaficki diplay , kako god bio "mali" ipak se da napisat zanimljivih stvari !
Napisi si rutinu za konverziju file generiranog u Logo Manageru za pogodniji nacin ispisa u sram LCDa pa ces moc jednostavno crtat slike u LMu na PCu i prenosit ih u MCU . Iako se moze napisat potprogramcic
za crtanje ali kad imas gotov zasto !?!
Nacrtas dvije slike pocetak i kraj u LMu i animaciju ce racunalo izvest ako napises prikladnu rutinu , stvarno je zanimljivo , steta sto nemam dokumente za neki display u boji s nekog GSMa .
MCUi su dovoljno brzi za generiranje realne slike u animaciji , ako nastekas malu SPI memoriju serije 25Pxx mozes crtic napisat i prikazat ga u realnom vremenu . Ja na Atm8 imam 1K srama za operacije pa sam polje grafike postavio u sram i u kombinaciji s indexnim registrima [ 3 para] odlicno radi grafiku [ polje je 504 byte koliko ima 3310 display] .
Ako ti bude trebala pomoc oko rutie za konverziju s LMa javi !!
Na emulaciji malog grafickog processora za Atmege radim [akcija u tijeku] !! :?
UNWANTED
Pravo sam se raspisao :)

Post by UNWANTED »

to cew dobro doc za salabahter (napises text, ubacis sliku ili nesto 3-4 prekidaca za biranje fajle,dodati opciju za memory card)
JA NE PIJEM DOK VOZIM,JA STANEM I ONDA POPIJEM
-------------------------------------------------------
buco

Post by buco »

Pa na jedan od uredjaja sto sam radio koji koristi 3310 LCD ima dodana MMC/SD kartica tj rutine za rukovanje , identifikaciju i postavkakma file library-a , sluzi kao storage memorija za taj uredjaj . Radi u SPI modu .
Uredjaj bas koristi txt baze tj uputstav za rad i rukovanje i setiranje postavki su pohrajene u jednu drugu memoriju isto SPI [ velika im je brzina] kao systemski podaci . :)
UNWANTED

Post by UNWANTED »

pa jel bis podjelio to s nama ili top secret :D
JA NE PIJEM DOK VOZIM,JA STANEM I ONDA POPIJEM
-------------------------------------------------------
buco

Post by buco »

@sandrox Ja cu s vama uvijek podijelit znaje i iskustvo koje imam u izradi FW ili dijelova FW za odredjene vrste mikroprocessora , pa tako i na nekom buducem projektu koji ce ukljucivat mozda bas te opcije mmc , spi ,lcd i sl.
Direktna davanja ionako nemaju svrhu jer tu nitko nista ne nauci , sve se svodi na kopiranje .
Ja sam tu dosao s namijerom da podijelimo znaje i iskustvo zajednicki , a i s davanjem sam se jednom debelo opekao na pay-tv i vise takav nacin "razmijene znaja" ne prakticiram.
Ja se nadam da ste razumijeli poantu !!
Tu i ne samo tu je najveci problem nedostatak zajednickih projekata pogotovo u tako zanimljivoj i dinamicnoj sferi kao sto su dizajniranje sustava spec namijene s mikroracunalima !
Izgleda da je cest razlog tome veliki izbor raznih aplikacija po netu ali kad ih budete bolje pogledali , vecinu, vidjet ce te da ono sto je dizajnirano malo bolje treba platit . I sad problem je sto dio ljudi , ne mali , misli ovako otprilike
"...pa i to sto ima ce mi bit dobro , jest da nije bas 100% ali je besplatno i sto je najvaznije ne moram ucit nista ... "
I onda nema otvaranja projekata i interesa da se nesto uci i stvara , ucit se moze samo stvarajuci tj sudjelovanjem u raznovrsnim projektima i razmijenom znaja i iskustva !! :?
Post Reply