izolator
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Nemoj da cupas te kondenzatore i trafoe unutra je polipropilen koji je kancerogen.
evo zanimljivog linka koji mozes da upotrebis
http://www.tomshardware.com/2006/01/09/ ... _the_fans/
evo zanimljivog linka koji mozes da upotrebis
meni treba nekakva tekucima poput trafo ulja
dali postoji neko drugo ulje za koristit
@Groovy evo zanimljivog linka koji mozes da upotrebis
hehe
kad se ugrije dovoljno peces pomfrites u kompu
dali postoji neko drugo ulje za koristit
@Groovy evo zanimljivog linka koji mozes da upotrebis
hehe

kad se ugrije dovoljno peces pomfrites u kompu

Bez neutemeljenih izjava..? 
U elektrolitskim kondenzatorima nema ulja, nego elektrolit (borna kiselina).
Koristi se u kondenzatorima jer je dobar dielektrik. U vecim, obicno papirnatim kondenzatorima, katkad se nalazi mineralno ulje.
Jedino u jako starim transformatorima i kondenzatorima koristili su se poliklorirani bipenili koji su se izbacili iz upotrebe zbog otrovnosti (iako su nezapaljivi za razliku od mineralnog ulja).
Mineralno ulje je pravi izbor za izolaciju.
Znaci sada.. za sto treba, koja kolicina, i sl...?

To transformatorsko ulje imas i u nekim elektrolitima
U elektrolitskim kondenzatorima nema ulja, nego elektrolit (borna kiselina).
Polipropilen je jedna podebelo inertna i bezopasna plastika od koje se danas pravi prakticki sve.polipropilen koji je kancerogen.
Koristi se u kondenzatorima jer je dobar dielektrik. U vecim, obicno papirnatim kondenzatorima, katkad se nalazi mineralno ulje.
Jedino u jako starim transformatorima i kondenzatorima koristili su se poliklorirani bipenili koji su se izbacili iz upotrebe zbog otrovnosti (iako su nezapaljivi za razliku od mineralnog ulja).
Mineralno ulje je pravi izbor za izolaciju.
Znaci sada.. za sto treba, koja kolicina, i sl...?
polipropilensko ulje je SIGURNO kancerogeno, cak je u celoj EU zabranjen uvoz svega sto sadrzi polipropilensko ulje, Moj mator radi u EPSu i oni su morali da sve trafo stanice koje imaju propilena u svojim trafoima da zamene a to ulje neutralisu i zakopaju u zemlju.
Verujmi i da oces ne mozes da kupis propilen za hladjenje, vidi sta se sipa u hladnjak automobila, mozda moze da posluzi.
Verujmi i da oces ne mozes da kupis propilen za hladjenje, vidi sta se sipa u hladnjak automobila, mozda moze da posluzi.
Takvo sta ne postoji, polipropilen je plastika.Groovy wrote:polipropilensko ulje je SIGURNO kancerogeno, cak je u celoj EU zabranjen uvoz svega sto sadrzi polipropilensko ulje, Moj mator radi u EPSu i oni su morali da sve trafo stanice koje imaju propilena u svojim trafoima da zamene a to ulje neutralisu i zakopaju u zemlju.
Vec samo poli- u nazivu upucuje da je polimeriziran i krut; nemoze biti ulje u nikojem slucaju. Nepolimerizirani propilen je plin.
Da ne mislis na PCB (poliklorirani byphenili) koje sam vec spomenuo, koja su izbacena bas zbog kancerogenosti? Toga ima u starim trafoima i kondenzatorima.
Ili reci jednostacno kemijsku formulu ili pravi naziv da se ne pogadjamo oko toga

razmisljao sam nest u vezi HV za home made kondenzaotore i mozd za napajanje pa eto da pitam jel ima sta iskoristivoFirkragg wrote:Znaci sada.. za sto treba, koja kolicina, i sl...?
pitao sam starog u vezi sintetickog motornog ulja i kaze da je to zapaljivo al mislim da sam negdje procitao da je netko i to ulje koristio

- MladaNada
- Stariji član
Nastavnik u osnovnoj mi je na casu pokazao neki stari elektrolit rasturen , sa jedne strane papir , sa druge alu folije i sve to spresovano u najlonsku foliju. Onda je pokazao samo papir iz necega i rekao da je umocen u tranformatorsko ulje. Nema veze , nastavnik je ionako lud
Prosle godine kad sam izlazio iz osmog ja i drug napravili neki generator struje , kao vodenica sto pokrece motor. Nismo ga do kraja zavrsili , ali vecinu posla smo uradili. Cak smo se i potpisali. Ove godine on uzme to i dodje iz Banjaluke u Novi Sad na neki sajam i uzme zlatnu medalju sa tim cudom. Ja i drug htjeli ici da mu kosti lomimo

Danas se za svrhe izolacije iskljucivo koristi procisceno mineralno ulje (petrolat).pitao sam starog u vezi sintetickog motornog ulja i kaze da je to zapaljivo al mislim da sam negdje procitao da je netko i to ulje koristio
Zapaljivo je, ali za razliku od PCB ulja bezopasno je za ljude i okolis.
Motorno ulje nevalja; cisto mineralno ulje je potpuno bezbojno i dosta rijetko u odnosu na motorno.
Ja nisam nasao neko pouzdano mijesto gdje bi moga nabaviti neku vecu kantu... malih bocica se doduse moze kupiti svukuda (koriste se za podmazivanje fine mehanike, sivacih strojeva i sl.)
To je ili bio obican papirnati kondenzator (koji sadrzi ulje ili je prof zamijenio bornu kiselinu za ulje.Nastavnik u osnovnoj mi je na casu pokazao neki stari elektrolit rasturen , sa jedne strane papir , sa druge alu folije i sve to spresovano u najlonsku foliju. Onda je pokazao samo papir iz necega i rekao da je umocen u tranformatorsko ulje. Nema veze , nastavnik je ionako lud
Da u elektrolitskim kondenzatorima nema izolirajuceg mineralnog ulja je sigurno.
Haha, ne. Ovo na linku je ocito neka budalastina, ja to nebi ni 486-ici priustio.jel bi se moglo nest sa obicnim kuhinjskim uljem npr suncokretovim Very Happy Very Happy
Jestivo ulje se raspada, pogotovo pod takvim utjecajem topline i usmrdilo bi se.
Mineralno ulje bi islo nekako, diskovni pogoni (Hdd, floppy, CD/DVD) moraju biti u zraku.
Sta se tice kondenzatora, jedini izbor ti je mineralno ulje. Bitna je viskoznost; pregusto ulje nece uci izmedju polietilena i ostati ce zraka, u zraku ce se stvarati korona koja ce na kraju unistiti polietilen.