Ja sam to citao na par mjesta , bas sam juce mislio kupiti zivinu sijalicu i zaboravim Ipak se ja ne bih igrao sa sijalicom od 8 maraka Toliko kosta i prigusnica , ali je dosta jednostavnije ukrasti je sa ulicne rasvjete ili neonske reklame , nekog frizidera sa neonkom ili tako nesto! Imao sam bezbroj prilika ali nikad nisam imao srafciger kod sebe , sad kad ga nosim stalno (srafciger , kombinirke i izolir traku) nema nigdje prigusnica! Recimo , skoro sam cekao autobus i na stanici bilo razbijeno staklo , iza stakla 5 prigusnica!
zecos,
ili ti je jaka konentracija NaOH ili ti film na tamnim mestima propusta svetlost ili je foto lak vec dobio dnevnog svetla. Ako radis sa pozitiv20, produzi vreme susenja laka.
Ja sam napravio osvetljivac od 3 neonke od 8W.To su one male ljubicaste sto se koriste za proveru novcanica.One nisu skupe.Sa njim osvetljavam fabricki oslojenu plocicu 15 minuta i ispadaju ekstra plocice.Rastojanje izmedju plocice i neonki je oko 5 cm i izmedju je staklo od 2 mm
zer0 wrote:zecos,
ili ti je jaka konentracija NaOH ili ti film na tamnim mestima propusta svetlost ili je foto lak vec dobio dnevnog svetla. Ako radis sa pozitiv20, produzi vreme susenja laka.
pre bi rekao da propusta vise svetla nego sto bi trebalo, koristim paus papir i inkjet stampac ( nemam laser.... ) Radim sa pozitiv 20, a plocicu susim 15 min kako pise na uputstvu za lak.. probacu produziti duzinu susenja.....
A koliko ti je vremana trajalo razvijanje. Mada mislim da si predugo osvetljavao (pola sata). Ponovi sve to sa duplo kraćim vremenom. Stari fotografski majstori bi rekli preeksponirano.
lutovac-ba wrote:A koliko ti je vremana trajalo razvijanje. Mada mislim da si predugo osvetljavao (pola sata). Ponovi sve to sa duplo kraćim vremenom. Stari fotografski majstori bi rekli preeksponirano.
Osvetljavao sam sa obicnom neonkom zato sam toliko dugo....
Kupio sam sad prigusnicu za zivinu sijalicu od 125 W ( sijalicu sam pre uzeo) Sad cu malo da se pozabavim pravim fotopostupkom...
( Prigusnica i sijalica su me izasli 15 EU )