Izmene u shemi napajanja-pogledajte!

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
Petrus
Napredujem
Napredujem

Izmene u shemi napajanja-pogledajte!

Post by Petrus »

Zdravo prijatelji!
Imam jedno malo pitanjce, a to je:
Dali ova shema ce raditi na napajanje od V=15V-DC umesto ovih 9V. Dali ce raditi sa mosfetom IRF840 umesto IRF740 i dali na izlaz ce davati od 220...250V? :( , posto ovo napajane mi treba za napajanje (+B) anode predpojacala sa ecc82 (12au7) koje trazi +B=240V/16mA?
Gde da nadjem neki link na netu gde je objasnnjeno kako se izradjuje ovaj induktivitet na shemi od 100uH?
Hvala na eventoalnom odgovoru!
P.S.
Ovde je shema napajanja: http://www.instructables.com/id/Nixie-Tube-HV-Driver/
niho
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: Izmene u shemi napajanja-pogledajte!

Post by niho »

NE555 se ne smije napajati naponom preko 16V, još ako je tu zavojnica, garantujem probleme. Ako ovaj sklop radi, mada je induktivitet od 100uH mali za ovoliku indukciju (ne uzimejte me preozbiljno ovo je empirija) obavezno prije pinova 4 i 8 (napajanje) postaviti predotpor npr 100 Oma i zenericu 12-13V. Što se tiče mosfeta -može. Klakulatoraza induktivitet ima na netu kolio voliš, mada ovdje treba uzeti zavojnicu na jezgru pogledaj malo u starim napojnim jedinicama, feritni torusi pa čak i indukvitet sa limenim jezgrom može proći pošto ovaj sklop radi na nekih 30kHz. Sretno.
Post Reply