Pozdrav svima. Još jedno pitanje vezano za povezivanje nekoliko elemenata kod centralnog grijanja gdje su u igri kotao na pelet, sobni termostat, cijevni termostat (zbog kotla na ugalj) i pumpa, pa ako neko može pomoći bio bi veoma zahvalan.
Trenutno stanje je sljedeće: kada je prekidač, koji ima vrijednosti 0,1,2, postavljen na 1, pumpom upravlja sobni termostat. Kada je prekidač u položaju 2, onda pumpom upravlja cijevni termostat. Slika shema.pdf. To sve radi u praksi.
Sada bi u taj sistem htio dodati i kotao na pelet koji ima izlaz na kojem daje struju (zavisno od parametra) tako da bi htio da kotao daje struju pumpi preko sobnog termostata kada je prekidač u položaju 1 a da pumpa dobija struju iz el.mreže preko cijevnog termostata. Odnosno kada je prekidač u položaju 1 da pumpom upravlja i kotao i sobni termostat a kada je prekidač u položaju 2 da pumpom upravlja cijevni termostat.
Interesuje me da li je dobro ako bi ubacio fazu sa kotla na sobni termostat umjesto sa el.mreže (kako je trenutno) a nulu i uzemljenje spojio na pumpu. Slika shema sa kotlom.jpg ?
Oznake na slikama su sm-smeđa žica, pl-plava, zz-žuto zelena.
Pozdrav!
Povezivanje pumpe sa sobnim, cijevnim termostatom i kotlom
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Povezivanje pumpe sa sobnim, cijevnim termostatom i kotlom
- Attachments
-
- trenutno stanje
- shema.JPG (7.01 KiB) Viewed 8288 times
-
- novo stanje
- shema sa kotlom.JPG (7.94 KiB) Viewed 8288 times
Re: Povezivanje pumpe sa sobnim, cijevnim termostatom i kotl
Ja sam se malo pogubio u tvom objasnjavanju ,a li ako pitas smijes li dovesti dvije faze na pumpu,samijes ,ako je to ista faza.Ako imas monofaznu struju u kuci ,nemas brige spajaj a,ako imas trofaznu ,moras biti siguran da je sve spojeno na jednu fazu.
Mislim da bi ti kotlovi vec trebali imati izlaze za pumpu,sobni tremostat itd.
Nadam se da sam pogodio pitanje
Mislim da bi ti kotlovi vec trebali imati izlaze za pumpu,sobni tremostat itd.
Nadam se da sam pogodio pitanje
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
Možda nisam dobro objasnio. Ne bi na pumpu dovodio dvije faze.
Ukratko o izlazu iz kotla. Kotao ima izlaz (220V) koji na osnovu nekog parametra(zavisno od temp.vode u kotlu) daje ili ne daje struju. Kad je jednostavan sistem poveže se taj izlaz iz kotla na pumpu i kotao upravlja pumpom (pali je i gasi zavisno od temp.vode). Ali kod mene nije taj jednostavan slučaj već malo komplikovaniji jer su u igri sobni i cijevni termostat. Cijevni termostat je za drugu peć tako da nije toliko bitan u ovoj priči ali je bitan zbog drugog kruga spajanja (kada je prekidač u položaju 2).
Ako sad pogledamo trenutno stanje bez kotla (slika shema.jpg), pretpostavljam da je sm-smeđa žica faza, pl-plava nula, zz-žuto zelena uzemljenje. Prema toj slici majstor je fazu odveo na sobni i na cijevni termostat, nulu i uzemljenje na pumpu.
Kada je prekidač u položaju 1 krug bi zatvarali kotao, sobni termostat i pumpa. Položaj prekidača na 2 bi bio krug el.mreža, cijevni termostat i pumpa.
Mene interesuje ako bi u trenutno stanje dodao još kotao (krug kada je prekidač u položaju 1) koji bi fazu poslao na sobni termostat (umjesto faze iz mreže kako je trenutno) a nulu i uzemljenje na pumpu da li bi došlo do nekog konflikta? (slika shema sa kotlom.jpg)
Ukratko o izlazu iz kotla. Kotao ima izlaz (220V) koji na osnovu nekog parametra(zavisno od temp.vode u kotlu) daje ili ne daje struju. Kad je jednostavan sistem poveže se taj izlaz iz kotla na pumpu i kotao upravlja pumpom (pali je i gasi zavisno od temp.vode). Ali kod mene nije taj jednostavan slučaj već malo komplikovaniji jer su u igri sobni i cijevni termostat. Cijevni termostat je za drugu peć tako da nije toliko bitan u ovoj priči ali je bitan zbog drugog kruga spajanja (kada je prekidač u položaju 2).
Ako sad pogledamo trenutno stanje bez kotla (slika shema.jpg), pretpostavljam da je sm-smeđa žica faza, pl-plava nula, zz-žuto zelena uzemljenje. Prema toj slici majstor je fazu odveo na sobni i na cijevni termostat, nulu i uzemljenje na pumpu.
Kada je prekidač u položaju 1 krug bi zatvarali kotao, sobni termostat i pumpa. Položaj prekidača na 2 bi bio krug el.mreža, cijevni termostat i pumpa.
Mene interesuje ako bi u trenutno stanje dodao još kotao (krug kada je prekidač u položaju 1) koji bi fazu poslao na sobni termostat (umjesto faze iz mreže kako je trenutno) a nulu i uzemljenje na pumpu da li bi došlo do nekog konflikta? (slika shema sa kotlom.jpg)
Ja opet nisam razumeo, o kakvim polozajima prekidaca se radi itd...
Pumpom mora upravljati cevni termostat, gde god da se on nalazio.
U tvom slucaju imas jedan u kotlu na pelet, drugi negde u drugom kotlu.
Jednostavno spoj pumpu na izlaz iz kotla na pelet.
Paralelno tom izlazu iz kotla spoji i cevni termosta koji je od drugog kotla.
Sto znaci pumpa ce da radi kada je bilo koji termostat ukljucen.
Sobni termostat spajas samo na ulaz kotla za pelet.
I dok je god voda topla u sistemu pumpa ce da vrti. A da li ce kotao da dodaje jos peleta ili nece, zavisi od sobnog termostata. I to je to.
Pumpom mora upravljati cevni termostat, gde god da se on nalazio.
U tvom slucaju imas jedan u kotlu na pelet, drugi negde u drugom kotlu.
Jednostavno spoj pumpu na izlaz iz kotla na pelet.
Paralelno tom izlazu iz kotla spoji i cevni termosta koji je od drugog kotla.
Sto znaci pumpa ce da radi kada je bilo koji termostat ukljucen.
Sobni termostat spajas samo na ulaz kotla za pelet.
I dok je god voda topla u sistemu pumpa ce da vrti. A da li ce kotao da dodaje jos peleta ili nece, zavisi od sobnog termostata. I to je to.
Ja bih to ovako vezao.
Kotao ostavi da regulira sam sebe,tj. da uvijek grije vodu do do odredjene temp.,ako je moguce .Ako pumpa ne radi to ti je minimalna potrosnja,manja nego da pustas da se voda ohladi skroz ,pa je opet zagrijavas
.
Sobnim termostatom palis pumpu koja je spojena preko mirnog kontakta cijevnog termostata.Tako ce ti pumpa raditi kad joj kaze sobni termostat i kad je voda dovoljno topla.
Tako neces morati nista da vezes sa kotlom.
Kotao ostavi da regulira sam sebe,tj. da uvijek grije vodu do do odredjene temp.,ako je moguce .Ako pumpa ne radi to ti je minimalna potrosnja,manja nego da pustas da se voda ohladi skroz ,pa je opet zagrijavas
.
Sobnim termostatom palis pumpu koja je spojena preko mirnog kontakta cijevnog termostata.Tako ce ti pumpa raditi kad joj kaze sobni termostat i kad je voda dovoljno topla.
Tako neces morati nista da vezes sa kotlom.
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
Ne moze da se spoji kako je navedeno na prvi post.Mogu da se spoje termostati i struja ali ne i dva kotla na ovaj nacin.Jedan kotao mora biti primaran drugi sekundaran.Najprakticnije je da kotao na pelete bude pomosan jer njega je lako komandovati preko struje.Kad idu dva kotla onda ide mish ventil plus jos jedan ventil termostat pa cjevni koji ce iskljuciti ladnu vodu......kad imam vremena nacrtam.
Ne moraš crtati kako treba spojiti sistem centralnog grijanja jer to već radi i grije. Pošto ovo nije forum centralnog grijanja nisam ranije postavio šemu kako je to napravljeno. Mislio sam ukratko opisati šta mi treba samo na ovom dijelu oko struje ali očigledno nisam dobro objasnio.
Interesuje me ovaj dio sa slike (dole niže) kako povezati kotao peleta sa samo jednim sobnim termostatom, jednim cijevnim i jednom pumpom a to bi isto primjenio i na drugu kuću odnosno drugi termostat. Trenutno mi svaki sobni termostat pali/gasi svoju pumpu a kotao radi neovisno. Htio sam u taj krug (mislim na strujni krug) povezati i kotao za pelet da on daje struju pumpama preko sobnih termostata a ne da se uzme struja iz el.mreže kako je trenutno stanje (prvi post - slika shema.jpg).
Neko je spomenuo šta je stanje prekidača 1 ili 2. Ona kućica u prvom postu '1 0 2 prekidač' je prekidač koji ima 3 stanja 1 0 i 2. Kada je prekidač na 1 onda sobni termostat pali/gasi pumpu (prvo se od sistema grijanja odvoje ventilima kotlovi na ugalj) i radi grijanje na pelet .Kada se ventilima odvoji kotao na pelet od sistema, onda radi grijanje na ugalj i tada stavim prekidač na 2 i pumpu pali/gasi cijevni termostat.
Znači htio bi ubacivanjem kotla na pelet (odnosno strujnog izlaza iz kotla) da i on pored sobnog termostata pali/gasi pumpu (staviti ih u seriju), odnosno kad sobni ne radi (ne treba mu toplote) ILI kotao na pelet ugašen, da pumpa ne radi, a kad rade i kotao i termostat da radi i pumpa. To je gledano samo na jednoj kući a isto bi tako radilo i na drugoj sa njenim sobnim termostatom i pumpom.
Eto nadam se da je malo jasnije.
Pozdrav!
Interesuje me ovaj dio sa slike (dole niže) kako povezati kotao peleta sa samo jednim sobnim termostatom, jednim cijevnim i jednom pumpom a to bi isto primjenio i na drugu kuću odnosno drugi termostat. Trenutno mi svaki sobni termostat pali/gasi svoju pumpu a kotao radi neovisno. Htio sam u taj krug (mislim na strujni krug) povezati i kotao za pelet da on daje struju pumpama preko sobnih termostata a ne da se uzme struja iz el.mreže kako je trenutno stanje (prvi post - slika shema.jpg).
Neko je spomenuo šta je stanje prekidača 1 ili 2. Ona kućica u prvom postu '1 0 2 prekidač' je prekidač koji ima 3 stanja 1 0 i 2. Kada je prekidač na 1 onda sobni termostat pali/gasi pumpu (prvo se od sistema grijanja odvoje ventilima kotlovi na ugalj) i radi grijanje na pelet .Kada se ventilima odvoji kotao na pelet od sistema, onda radi grijanje na ugalj i tada stavim prekidač na 2 i pumpu pali/gasi cijevni termostat.
Znači htio bi ubacivanjem kotla na pelet (odnosno strujnog izlaza iz kotla) da i on pored sobnog termostata pali/gasi pumpu (staviti ih u seriju), odnosno kad sobni ne radi (ne treba mu toplote) ILI kotao na pelet ugašen, da pumpa ne radi, a kad rade i kotao i termostat da radi i pumpa. To je gledano samo na jednoj kući a isto bi tako radilo i na drugoj sa njenim sobnim termostatom i pumpom.
Eto nadam se da je malo jasnije.
Pozdrav!
- Attachments
-
- shema3.jpg (17.77 KiB) Viewed 8169 times