555 timer problem

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
markojak

555 timer problem

Post by markojak »

Pozrav ovo je moj prvi post na ovom forumu...

Imam jedan problem koji zahtjeva 555 timer koji se aktivira dolaskom padajućeg brida impulsa na trigger ulaz i drži pozitivan signal na izlazu koliko je namješteno kombinacijom otpora i kondenzatora. Problem nije teško za rješit jer na taj način funkcionira 555 timer (okida se negativnim kratkotrajnim impulsom), ali problem je u tome što signal koji dolazi na trigger nije konstantno 5V pa onda padne na 0 nego, je konstantno 0, skoči na 5V i onda padne opet na 0, e u tom trenutku kada on padne ponovno na nulu treba početi "brojati". Pokušao sam ovaj sklop simulirati u LTSpice programu ali nikako da mi proradi kako treba jer se timer počinje okidati odmah na početku kada je napon napajanja jednak nuli i broji sve dok na trigger ne dođe pozitivan impuls kada impuls na triggeru paden na nulu opet počne brojati (ovaj dio je u redu) ali nije u redu da počne odmah brojati nego mora čekati da se pojavi signal na triggeru padne na nulu i tek onda može početi sa brojanjem i držanjem izlaza pozitivnim namješteno vrijeme RC članom.

U prilogu su slike iz LTSpice-a redom:
1.Shema
2.Napon napajanja +12V
3.Napon triggera 0-5V
4. Napon na izlazu tajmera

Evo molim vas da mi pomognete rješit problem i date kvalitetno rješenje nebitno kojim sklopom bitno je da se okida negativnim bridom i da ima podesivo vrijeme držanja pozitivnog signala na izlazu između 30sek i 4min.

P.S. preporučite mi ako je moguće kvalitetniji program za simulaciju sa dobrom bazom komponenti besplatan naravno...
Attachments
files.zip
(128.99 KiB) Downloaded 224 times
Zez
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: 555 timer problem

Post by Zez »

Možda bi tu pomogao neki invertor, TTL ili CMOS, sam odaberi.

P.S. Imaš Tina TI, koristi TI proizvode. Ostali koštaju. Demo verzije tih koji koštaju ne uzimam u obzir.
Lijenost je iz raja izašla.
markojak

Post by markojak »

Inverter bi djelomično pomogao, trigger signal koji je 0V do npr 10 sek. 5V od 10 do 20 sek i opet 0V od dvadeset nadaje bi invertiro u signal 5V do 10sek od 10 do 20 sek 0V i 5V od 20 sek nadalje, ali bi se tada sklop okido na ovom prvom padajućem bridu u trenutku 10sek a to mi ne paše meni treba okidanje u trenutku 20 sek, kada prvotni neinvertirani signal pada s 5V na 0.
Maki
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Maki »

Možda 74121 ?
Zez
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Zez »

Lijenost je iz raja izašla.