Upravljanje motorima sa joystickom - soft start
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Upravljanje motorima sa joystickom - soft start
Pozdrav članovima foruma.
Molio bih Vas pomoć. Naime imam TV kran za snimanje. gore na "glavi" su motori jedan za gore i dolje a jedan za lijevo i desno.
Dolje na kontroli je joystick. Nakon kvara zamjenio sam neke komponente i izbacio nebitne djelove elektronike koja nema veze sa upravljanjem sa motorima.
E ovako, zanima me kako i što se treba dodati da kada naglo okrenem joystick u bilo koju stranu, da "glava" tj motori krenu sa akceleracijom, a ne onako naglo trzajem. Tako i kada pustim joystick, da oni nježnije se zaustavljaju, a ne da samo stanu.
Ako je potrebno mogu uslikati elektroniku, pločicu sa jedne i druge strane.
Zahvaljujem
Molio bih Vas pomoć. Naime imam TV kran za snimanje. gore na "glavi" su motori jedan za gore i dolje a jedan za lijevo i desno.
Dolje na kontroli je joystick. Nakon kvara zamjenio sam neke komponente i izbacio nebitne djelove elektronike koja nema veze sa upravljanjem sa motorima.
E ovako, zanima me kako i što se treba dodati da kada naglo okrenem joystick u bilo koju stranu, da "glava" tj motori krenu sa akceleracijom, a ne onako naglo trzajem. Tako i kada pustim joystick, da oni nježnije se zaustavljaju, a ne da samo stanu.
Ako je potrebno mogu uslikati elektroniku, pločicu sa jedne i druge strane.
Zahvaljujem
Re: Upravljanje motorima sa joystickom - soft start
Ne bi bilo loše, ako nema šeme bar slika a i provjeri kakvi su motori i koji j e radni napon tih motora, struja ili snaga... Više podataka veće šanse da se problem riješi. Poz.
A da turis samo po jedan elektrolit na potenciometre u dzojstiku, ako je izveden sa potenciometrima...
Pozdrav,
evo u prilogu su slike pločice koja upravlja sa motorima, na njoj je joystick. I predviđena je pločica za 3 kontrole motora, ali koriste se samo 2.
Konkrentno oko motora nemogu ništa puno napisati, jer su ugrađeni u konstrukciju pa nemogu pročitati detalje. Znamo samo da idu na 18V. da iz njih idu 4 žice ali se koriste samo 2. (po motoru) i da motor ide i naprijed i nazad, ovisno o polaritetu.
Znači, ima li tko možda bolju ideju za riješiti kontrolu motora. i da na njima ima soft start.
Zahvljaljujem
evo u prilogu su slike pločice koja upravlja sa motorima, na njoj je joystick. I predviđena je pločica za 3 kontrole motora, ali koriste se samo 2.
Konkrentno oko motora nemogu ništa puno napisati, jer su ugrađeni u konstrukciju pa nemogu pročitati detalje. Znamo samo da idu na 18V. da iz njih idu 4 žice ali se koriste samo 2. (po motoru) i da motor ide i naprijed i nazad, ovisno o polaritetu.
Znači, ima li tko možda bolju ideju za riješiti kontrolu motora. i da na njima ima soft start.
Zahvljaljujem
- Attachments
-
- IMG_20140811_160237_resize.jpg (57.33 KiB) Viewed 5065 times
-
- IMG_20140811_160230_resize.jpg (60.2 KiB) Viewed 5065 times
-
- IMG_20140811_160204_resize.jpg (66.58 KiB) Viewed 5065 times
-
- IMG_20140811_160149_resize.jpg (65.55 KiB) Viewed 5065 times
Vidim da je kontrola ostvaremna pomoću Attiny 2313. On ima mogućnost PWM-a. Na izlazu su ova tri čipa na hladnjacima pretpostavljam H bridge. Ako do motora idu (koriste se) dvije žice i njima se mijenja i smjer znači da su to obični kolektorski motori sa stalnim magnetima u statoru. U principu postoji mogućnost da se uradi soft start ali bi to išlo softverski na hardveru čisto sumnjam. Daj nam podatak šta piše na tim integralcima koji su montirani na hladnjak pa eventualno vidjeti koja je varijanta H-mosta, Vjerujem da je i tu urađena tzv. kočnica kratkim spojem izlaza (kakvu sam i ja radio ali relejem kod izvedbe stolne bušilice za PCB).
Sad gledam malo vodove kroz pločicu, Ovaj MCU nema veze sa motorima, bar ne sa ove ploče, šta još ide na ovu ploču?
Sad gledam malo vodove kroz pločicu, Ovaj MCU nema veze sa motorima, bar ne sa ove ploče, šta još ide na ovu ploču?
ova 3 čipa su zapravo u upotrebi 2 komada. Na integralcima ne vidim da piše išta. Softwerski mi nebi puno pomogao. uz ovu pločicu postoje još 2 pločice. jedna služi za LANC kontrolu kamere (zoom, start, stop) druga služi za procesor dolazne slike, i djeljenje i tako. To mi ništa netreba jer uvjek vućem nove kabele.
Na ovoj pločici koja je priložena malo višlje, mjenjao sam joystick, jer je krepalo i nije radilo. Uspio sam popraviti jedan smjer (radi 2 integralac i ta elektronika). Na toj pločici na slici, su djelovi koji nemaju veze sa motorima, ali su stavljeni na ovu pločicu (neznam iz kojeg razloga).
Imate li možda nekakvu jednostavniju elektroniku za kontrolu motora. (pa čak i netreba biti soft start)
Ali da ide koliko potegnem joystick da toliko brzo ide. (kao do sada)
Spreman sam platiti za pločicu i riješenje.
Zahvaljujem
Na ovoj pločici koja je priložena malo višlje, mjenjao sam joystick, jer je krepalo i nije radilo. Uspio sam popraviti jedan smjer (radi 2 integralac i ta elektronika). Na toj pločici na slici, su djelovi koji nemaju veze sa motorima, ali su stavljeni na ovu pločicu (neznam iz kojeg razloga).
Imate li možda nekakvu jednostavniju elektroniku za kontrolu motora. (pa čak i netreba biti soft start)
Ali da ide koliko potegnem joystick da toliko brzo ide. (kao do sada)
Spreman sam platiti za pločicu i riješenje.
Zahvaljujem
Evo u prilogu su slike da se dobije kompletna slika uređaja, što je bio, i što želim napraviti.
Iz kontrole su išle VGA kabelom do glave signali za upravljanje motorima, LANC signali, slika i zvuk.
međutim ništa od dodatnih stvari osim motora nije se koristilo, jer slika čim bi motori bili u funkciji bi štekala i imala smetnje, kao i zvuk. LANC je drugačiji od kamere do kamere, pa sam uvjek vukao dodatni kabal za kontrolu same kamere.
VGA kabal je vrlo loše riješenje za to.
Takav je uređaj kupljen, jedno vrijeme sam bio zadovoljan, dok nisu došli veći kriteriji.
Sada moram to sve prepraviti i dalje raditi..
Zahvaljujem
Iz kontrole su išle VGA kabelom do glave signali za upravljanje motorima, LANC signali, slika i zvuk.
međutim ništa od dodatnih stvari osim motora nije se koristilo, jer slika čim bi motori bili u funkciji bi štekala i imala smetnje, kao i zvuk. LANC je drugačiji od kamere do kamere, pa sam uvjek vukao dodatni kabal za kontrolu same kamere.
VGA kabal je vrlo loše riješenje za to.
Takav je uređaj kupljen, jedno vrijeme sam bio zadovoljan, dok nisu došli veći kriteriji.
Sada moram to sve prepraviti i dalje raditi..
Zahvaljujem
- Attachments
-
- IMG_20140813_094924_resize.jpg (38.85 KiB) Viewed 5008 times
-
- IMG_20140813_094911_resize.jpg (32.89 KiB) Viewed 5008 times
-
- IMG_20140813_094902_resize.jpg (49.91 KiB) Viewed 5008 times
-
- IMG_20140813_094852_resize.jpg (52.26 KiB) Viewed 5008 times
Ne znam odakle ste ali sam siguran da u Vašoj blizini postoji neko od forumaša koji će Vam to riješiti relativno brzo i povoljno. Ako se radi samo o kretanju pomoću džojstika sa soft startom i stopom to nije veliki problem. Pozz.
Iz Daruvara sam.
Ako ima bilo tko od forumaša da napravi jednostavno upravljanje sa joystickom, rado bih ostvario suradnju. Platio pločicu, posao, elemente i ostalo.
Ako ima bilo tko od forumaša da napravi jednostavno upravljanje sa joystickom, rado bih ostvario suradnju. Platio pločicu, posao, elemente i ostalo.
Ja sam blizu, pogledam ako nije super hitno. Imaš poruku
Ako BOB4 uzme da to riješi znaj da je riješeno. Pozdrav.
Već smo zaključili da 2313 ne sudjeluje u navedenim poslovima....Jedino mi penzioneri bi sve to malo sporije
Polako ali sigurno, duže će i da traje