Auto radio u kući - Pitanje
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Auto radio u kući - Pitanje
Planirao sam da napravim Kutiju u koju bi stavio Auto Radio CD i Napajanje od kompjutera da bi ga napajalo na 12V.
E sada imam pitanje da li bi to bilo izvodljivo?
Da li napajanje od kompjutera moze da napaja taj Cd player recimo 4x50W. na nekom forumu sam procitao da za Cd player treba 7A Struje. Koliko daje struje napajanje od kompa recimo 500W?
Napajanje koliko znam ima nekoliko izlaza koji daju 12V DC .
Drugar mi je pričao o tome ali evo reko da pitam i vas da li je izvodljivo?
Da li napajanje od kompjutera moze da napaja taj Cd player recimo 4x50W. na nekom forumu sam procitao da za Cd player treba 7A Struje. Koliko daje struje napajanje od kompa recimo 500W?
Re: Auto radio u kući - Pitanje
Naravno da bi. Pogledaj naljepnicu na tom napajanju, pise koliko struje daje na pojedinom izlazu. Napajanje od 500W bi ti moglo dati od 15-20A na 12V.
Odlično.. Hvala puno uskoro krećem sa izradom.. Bice cool
Dobra ideja sa PC napajanjem ali nije li tih 15-20A malo previse?
Htio sam napraviti istu stvar sa autoradiom (USB,SDHC,4x75W) ali treba 10A,tako mi kaze autoelektricar.
Htio sam napraviti istu stvar sa autoradiom (USB,SDHC,4x75W) ali treba 10A,tako mi kaze autoelektricar.
ako napajanje od 500W daje struju od 15 - 20A .... zašto to onda nebi bilo izvodljivo ? i sam sam donedavno napajao staru AIWU .....
Mislio sam na autoradio a ne CD player.
Cudna mi je jedna stvar..Osigurac na autoradiu je vrijednosti 5A a na tabli osiguraca u autu pise 10A (gledao maloprije u shemi)
Ne da mi se bzvz. spajati pa da crkne,nije nesto skup ali takav isti ne mogu vise naci.
Cudna mi je jedna stvar..Osigurac na autoradiu je vrijednosti 5A a na tabli osiguraca u autu pise 10A (gledao maloprije u shemi)
Ne da mi se bzvz. spajati pa da crkne,nije nesto skup ali takav isti ne mogu vise naci.
Brkas neke pojmove. Autoradiju-CD plejeru treba za pogon napon 12-14,4V a on ce potegnuti struje
koliko mu treba. Izvor samo mora biti u stanju dati tu struju koja treba radiju.
Startni akumulator u autu u trenutku moze isporuciti par stotina ampera za startovanje, ali
autoradio uredno radi.-
pOz
koliko mu treba. Izvor samo mora biti u stanju dati tu struju koja treba radiju.
Startni akumulator u autu u trenutku moze isporuciti par stotina ampera za startovanje, ali
autoradio uredno radi.-
pOz
upravo tako kako veli starina LAF .... napajanje daje MAXIMALNO 15 - 20A ali to ne znači da radio treba svu tu struju ... radio ce povuci koliko mu treba ... zavisno od toga šta je trenutno uključeno ... sam radio ne troši mnogo , ali kada se uključi recimo CD ili Kaseta ... tu je vec potrošnja malo višlja .....
Sad mi je vise toga jasnije,hvala na odgovoru.
Autoradio nema CD mehanizam, samo USB 2.0 i SDHC slot.Nekakvo pojacalo ni ne mislim spajati na njega jer 4x75W po kanalu je dovoljno za kucnu upotrebu.
Autoradio nema CD mehanizam, samo USB 2.0 i SDHC slot.Nekakvo pojacalo ni ne mislim spajati na njega jer 4x75W po kanalu je dovoljno za kucnu upotrebu.
Sam si rekao da je fabricki osigurac na prikljucnom vodu 5A. Na 12V je to citavih 60 a na 14,4V, kad
alternator puni akumulator citavih 72W. kako izlazi mogu biti 4x75W?. razmisli malo o tome.-
pOz
alternator puni akumulator citavih 72W. kako izlazi mogu biti 4x75W?. razmisli malo o tome.-
pOz
Tako pise na naljepnici radija.
Nemam sta razmisljati,ionako se u te proracune nis ne razumijem,bilo bi to gubljenje vremena.Ako ne bude dovoljno glasno onda spojim i kakvo pojacalo pa nek grmi,Nova godina je..
Mozda je bolje da odem na ebay i kupim kakvu defektnu stereo liniju kao zadnji puta.Prodavala neka cura kao defektnu (JVC 2x120W,CD,radio,dupla kaseta) za 30€ i kaze da ne izbacuje CD.
Otvorio,pogledao i radi jedino se pregrijavala i gasila kad sam odvrnuo muziku.
Znam da ima termostat na hladnjaku pojacala koji ukljucuje ventilator ali da se ne zezam previse kad ionako ne kuzim kako taj spoj sljaka,spojio sam mali transformator za LED diode 6W sa ulazom 220V i taj ventilator,dodao vanjski prekidac i radi jedino treba paliti/gasiti ventilator ali to me ne ne brine toliko,bitno da ona grmi u hali gdje radim.
Sretna Nova 2016-ta svim forumasima.
Nemam sta razmisljati,ionako se u te proracune nis ne razumijem,bilo bi to gubljenje vremena.Ako ne bude dovoljno glasno onda spojim i kakvo pojacalo pa nek grmi,Nova godina je..
Mozda je bolje da odem na ebay i kupim kakvu defektnu stereo liniju kao zadnji puta.Prodavala neka cura kao defektnu (JVC 2x120W,CD,radio,dupla kaseta) za 30€ i kaze da ne izbacuje CD.
Otvorio,pogledao i radi jedino se pregrijavala i gasila kad sam odvrnuo muziku.
Znam da ima termostat na hladnjaku pojacala koji ukljucuje ventilator ali da se ne zezam previse kad ionako ne kuzim kako taj spoj sljaka,spojio sam mali transformator za LED diode 6W sa ulazom 220V i taj ventilator,dodao vanjski prekidac i radi jedino treba paliti/gasiti ventilator ali to me ne ne brine toliko,bitno da ona grmi u hali gdje radim.
Sretna Nova 2016-ta svim forumasima.
hvala na čestitkama .... jednako i mi tebi želimo sretnu i uspješnu novu godinu . a što se radija tiče ... slobodno ga spoj na napajanje od kompa .... ništa mu nece biti .... samo obrati pažnju na polaritet ... da ga ne spržiš .
Ovo me podsjeca na pitanje kako radi chip.."Chip radi na bijeli dim,kad dim izadje iz njega onda vise ne radi"Emigrant wrote:... da ga ne spržiš .
Mozda ovakvo nesto?Bocoo wrote:Planirao sam da napravim Kutiju u koju bi stavio Auto Radio CD i Napajanje od kompjutera da bi ga napajalo na 12V.
http://www.ebay.de/itm/Switch-Driver-12 ... 0862086389
Uzmes atx napajanje pokidas sve konektore. Uzmi bilo koju crnu spoji sa zelenom ili stavi prekidac izmedju jedne crne i zelene da ga palis po potrebi. sve ostale crne spoji na jedan cvor, a sve zute u drugi cvor. Zuta je +12 a crna masa.Na ovaj nacin ces izvuc maksimalno ampera koliko moze da to napajanje pogura. Na auto radio imas obicno zutu i crvenu za + a crnu za minus.
upravo tako .... samo žuta ( nije kod svih ) mora biti trajno vezana na + a crvena ide posle prekidača ( kontakt ključa ) ....
LAF - e .... radio može biti 4 x 75 W ali muzičke snage .... tako da nemora više od 5A struje vuci .....
LAF - e .... radio može biti 4 x 75 W ali muzičke snage .... tako da nemora više od 5A struje vuci .....
Kao prvo sve najbolje u nastupajućoj 2016 godini.
U muzici sam od osnivanja Indexa, sta je to muzicka snaga? definisati.-
Kum mi je bio prvi bas gitarista, od 5 decembra 1992 ore nebeske njive, kako kaze Djole.Ja sam uvijek bio "tehniko".
pOz
Kum mi je bio prvi bas gitarista, od 5 decembra 1992 ore nebeske njive, kako kaze Djole.Ja sam uvijek bio "tehniko".
pOz
Muzička snaga=muzički wati=kineski wati
I od mene svima sve najjjjj u ovoj započetoj 2016-oj
I od mene svima sve najjjjj u ovoj započetoj 2016-oj
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Nominalna ili sinusna snaga je podatak koji govori na kojoj snagi, pri nekoj frekvenciji (1KHz) i sinusnom obliku signala, zvučnik može neograničeno dugo da ispravno radi! Uzima se sinus zato što je to oblik signala koji nema harmonike, tj da je pravougaoni bilo bi mnogo harmonika. Ova snaga je bitna kada treba da odabereš izlaznu snagu pojačala za zvučnik. Ako zvučnik ima 100w sinusne snage, ti moraš da uzmeš pojačalo koje daje ja mislim manje od 80W,uzima se nekih 10-15% otprilike da bude pojacalo slabije od zvucnika.LAF wrote:Kao prvo sve najbolje u nastupajućoj 2016 godini.
pOz
Sve najbolje u 2016 a biti ce onako kako si je sami uredimo.
- Feko
- Stariji član
Imao sam ja radiokasetofon...onaj što ga staviš na rame dok svira RAP...a na zvučnicima pisalo 2000W
Kako je to moglo svirati...valjda je i trošio struje kao bojler u kupatilu
Sve najbolje u 2016.g. svima!
https://www.youtube.com/watch?v=yX0VZJq2pSg
Kako je to moglo svirati...valjda je i trošio struje kao bojler u kupatilu
Sve najbolje u 2016.g. svima!
https://www.youtube.com/watch?v=yX0VZJq2pSg