Da li promena frekfencije utice na utrosak el. struje

Forum koji ne mora biti vezan za elektroniku ali u kojem vrijede pravila foruma!

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
negoslav

Da li promena frekfencije utice na utrosak el. struje

Post by negoslav »

Koliko znam broilo za utrosak el.struje radi na principu asinfronog motora a brzina obrtanja zavisi od frekfencije i broja pari polova.
Dali neko moze pouzdano da mi odgovori dali se promenom povecanjem frekfencije u mrezi automatski povecava i da broilo belezi i vecak utrosak el. energije.
Po meni ako brililo radi na principu asinhronog motora to ispada da je mogice.
nano
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: Dali promena frekfencije utice na utrosak el. struje

Post by nano »

Moguce je,ali frekvencija mreze je strogo kontrolirana i odstupanja u normalnom radu su 0,5HZ+-.Doku extremnim uvjetima frekvencija moze odstupati 1,5HZ+-.
Brojila su bazdarena na frekvenciju od 50 Hz i ova dozvoljena odstupanja premalo uticu na brzinu vrtnje tak da su zanemariva.
Evo malo prouci ,a i reci nam sta tebe brine u svemu tome :D

http://www.fer.unizg.hr/_download/repos ... NJE_1W.pdf
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
negoslav

Post by negoslav »

Ma brine me utrosak e. struje racuni nesto mi tu ne pase sve se slaze a potrosnja veca kod mene 20 posto kod prijateljice koja zadnja tri meseca trosi 1500kw a za decembar dobije 3000kw nista vise nije trosila nego prethodni meseci.nesto mi tu ne pasuje. sva upisana stanja se slazu nesto postoji sto nemogu da dokucim.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Pogresan obracun na nivou drzave kjoliko sam skontao. Verovatno novi softver udesio racune...
Na nivou drzave su navodno pogresili na svakom brojilu ovi sto ocitavaju borojila, tako cuo juce na vestima. Sto je debilana...
Meni je dosao veci racun za trecinu, nisam ni gledao, samo platio i bacio racun. Svi koji se zale dobijaju otpis duga od par hiljada, po nepoznatom osnovu...
negoslav

Post by negoslav »

OK kazes pogresili gde su pogresili kada se sve slaze i upisano stanje sve se slaze u racunu a potrosnja veca za 20 posto a negde i do 100 poston .NESTO NE PIJE VODU A STA
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Re: Da li promena frekfencije utice na utrosak el. struje

Post by pedja089 »

Mozda prethodno stanje nije tacno...
negoslav

Post by negoslav »

Ma utome je stvar sto je prethodno stanje tacno i sve se slaze a potrosnja veca.
Danas sam nesto radijo sa instrumentom i ajde da izmerim napon mrezni kad sve tri faze imaju napon preko 238v mislim da sam pronasao pravi razlog mog utroska el. enerije za prosli mesec i povecanja potrosnje.
Napominjem da sam prosli mesec kao i sve prethodne mesece ukljucivao iste potrosace.medjutim potrosnja za prosli mesec je veca za 20 posto
Evo resenja ovog prblema.
Prethodni mesec je bijo topao kao i prethodni meseci,i pretpostavljam da je potrosnja el enegrgije bila manja sto znaci da je opterecenje mreze manje a to povlaci povecavanje mreznog napona.
Ako bi napon bijo konstantan 220v i mi ukljucimo jedan grejac od kvarcne peci snage P=1000w struja koju vuce iz mreze je 4.545A a otpor grejaca je 48.4 oma. znaci ovaj grejac ce za 1 sat potrositi tacno 1000w=1KW
Drugi primer.
Ako je isti grejac od 1000w ukljucen a napon u mrezi iznosi 240v struja ce biti A=4.958A a posto je otpor isti R=48.4 oma grejac ce za jedan sat potrositi P=1200w=1.2KW ito ispada da je automatski povecana potrosnja za 20 posto.
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: Da li promena frekfencije utice na utrosak el. struje

Post by WhiteHead »

Računaj s tim da se već duže vrijeme nominalan napon mreže deklariše 230 V, kao i svi potrošači čija je snaga iskazana pri naponu od 230 V.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Post Reply