Pomoc pri opravku auto pojacala

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
ex23ado

Pomoc pri opravku auto pojacala

Post by ex23ado »

Postovanje radni narode.
Imam auto pojacalo Hifonicsovo koje mi je upalilo protect i nece vise da se ugasi odnosno da izadje iz protekta.
Kaze mi jedan drug da mu je zafalilo struje,da je bio slab napon i da su najvjerojatnije tranzistori u pitanju.
Htio bih ispitati tranzistore ..No kako da to izmjerim i ispitam sa multimetrom??
Pojacalo je Hifonics AX4000D...
Ako je ko vec radio na takvom pojacalu,ili se susretao sa mojim problemom bio bi mu zahvalan na pomoci...
Image
nano
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: Pomoc pri opravku auto pojacala

Post by nano »

Stavis multimetar ,ako je digitalni,na podrucje za mjerenje dioda ,tu ti je vjerovatno i zujalica Onda
pipalicama provjeravas tranzistore.Ako vidis da imas kraki spoj izmedju bilo koje dvije noge tranzistora u oba smjera (kad zamijenis pipalice) onda ti je tranzistor izgorio.Posto tamo ima puno tranzistora i svi su nekako povezani,morat ces otpajati sve sumnjive da bi ih mogao provjeriti kako treba.
U tom pojacalu su dva glavna sklopa,napajanje i samo pojacalo.
Treba puno prakse za takve popravke,a i teorijskog znanja,tako da ti niko ne moze reci zamjeni tranzistor
taj i taj i sve ce proraditi.
Ali prvo ces ga morati rastaviti sto je meni najgori dio kod tih pojacala.... :D
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
ex23ado

Re: Pomoc pri opravku auto pojacala

Post by ex23ado »

Znam drug pojacalo je bas komplicirano a meni se neda po tome dirati kad nisam vjest sa elektronikom.
Najbolje da odnesem covjeku koji ce to znati rastaviti i popraviti.
No neznam gdje ima dobar majstor za popravak ovakvog auto pojacala?
Post Reply