Izrada gitarskog pojačala (početnička pitanja)

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Chevap

Izrada gitarskog pojačala (početnička pitanja)

Post by Chevap »

Pozdrav ljudi. Evo ovako, idem u 3. razred srednje, teh. škola, volim tehniku a volim i glazbu. Logičan slijed bi bio izraditi gitarsko pojačalo za buduću el. gitaru.

Međutim, što zbog osobnih (ne)prilika, što zbog nesposobnosti nekih profesora da bolje objasne gradivo, znanje polagano stagnira iz tog područja. Ponajviše kod samih tranzistora, jel, ali nema veze, naučit će se... Na svoju inicijativu (i uz pomoć prijatelja i par odličnih profesora) želio bih izraditi dva pojačala za gitaru. Zvuči "ambiciozno", jer možda i jest, ali to je moja želja. Prvo bih htio izraditi mini pojačalo, ili kako to eksperti kažu "portable" pojačalo. Da ga mogu prenositi u džepu, napajat ga baterijom, svirati vani ako zatreba i sl. Mislim da to nije preteško. Drugi projekt bi bio lampaško pojačalo. Pravo, pouzdano pojačalo sa onim "masnim", starim zvukom. Ali o tom potom.

Što se tiče tog mini pojačala, imam nekoliko pitanja. Izgubljen sam među stotinama stvari pa bih cijenio da me uputite na pravi put :)

1. Konkretno pitanje - da krećem odmah sad s izradom tog malog pojačala - što da učim? Što da istražujem? Pojačala, naravno, ali što sve vezano uz njih - stupnjeve, klase i sl.? Još neke stvari usko vezane za to (signali, nešto oko zvučnika, kako radi podešavanje bas-treble itd.)? Ukratko - da date razredu u školi da izrade to pojačalo, koje bi ih "lekcije" učili?

2. Pitanje koje se nadovezuje na ono prvo - znate li za neki izvor sa shemama i općenito cijelog prikaza kako pojačalo za gitaru radi u cjelini? Onako jasno i glasno, o tome se da raspravljati i uživo i ovako ali na nekim slikama i shemama mi je najjednostavnije shvatiti.

3. Je li moguće nekako usporediti "stariju" i moderniju tehniku istih... da ne bi mislili da se te pravim pametan, ali stvarno više volim stariji zvuk, makar bio inferioriniji što se isplativosti tiče. U čemu je glavna razlika, veza tranzistor - cijevi, i tako dalje i tako bliže.

Unaprijed hvala (i na odgovorima i na razumijevanju)
bob4
Stariji član
Stariji član

Re: Izrada gitarskog pojačala (početnička pitanja)

Post by bob4 »

Evo jedan kratki odgovor. Pogledaj ovu stranicu:
http://www.mint.nmp24.de/?NF-Technik:Endstufen

Moj savjet je izrada:
Image
nano
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by nano »

Pocetnik si,moras pocwti sa osnovama....napajanja....pa elektronski elementi,pa tranzistor kao pojacalo,pa integrirana pojacala
evp jednostavne sheme za pocetak
http://www.instructables.com/id/Make-a- ... uitar-Amp/

Ja bih prvo savlado ove osnove ,pa bih tek kasnije presao na lampe,ipak su tu visoki naponi...
Proucavaj malo teoriju,pa lagano...
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
Amir_H
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by Amir_H »

Post Reply