rs 232

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
mirel
Napredujem
Napredujem

rs 232

Post by mirel »

Treba mi shema uredjaja koji bi kad na jednom ulazu dobije logicku jedinicu da taj signal posalje na serijski port na racunaru i da ga ja nekako uhvatim reciomo u nekom fajlu na racunaru.To se vjerovatno moze sa picom.
Ako imate neke linkove ili neke prijedloge kako da to izvedem

Pozdrav Mirel
mirel
Napredujem
Napredujem

Post by mirel »

ako se moze sa pic prikljuciti na picprogramer preko serijskog porta predpostavljam je takva slicna hardverska solucuja moze ici i u moj projekat.
Pa eto ako ima neki nacin da ovo rjesim bio bi vam vrlo zahvalan.

Potrebno je samo ako na jedan od ulaza imam logicku jedinicu da posaljem taj signal na seriski port racunara koji bih ja presreo sa svojom aplikacijom i pokazao korisniku taj podatak
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Nema potrebe za picom. Koristi A/D (analog-digital) konverter! Jedino sto ce ti ici malo teze je data logging na PC-u!
mirel
Napredujem
Napredujem

Post by mirel »

mozes li mi malo pomoci sa nekom semom i tako nesto posto ja to nikad nisam radio i susreto se sa tim.

Moj projekat je u stvari napraviti brojac ljudi koji prolaze kroz nekih nekoliko prolaza.
Ja bih volio da radim to sa picom jer kako sam ja mogao skontati komunikaciju pica je da on moze poslati string recimo"Prosao je jedan covjek " koje bi bilo jednostavno uhvatiti na seriskom portu i upisati u bazu podataka , ali alternativno rjesenje ovoga na bilo koji nacin bi bilo od velike pomoci
mirel
Napredujem
Napredujem

Post by mirel »

Napomonjem da cu ovaj projekat ako ga zavrsim objaviti na web stranici sa sotwerom za pic 16f84a u pic basicu,aplikaciju koja će kontrolisati ovaj uredjaj u C#.I sa druge strane dobit cemo na sajtu projekat koji ce biti osnova za bilo koji naredni sto se tice kontrolisanja mašina PC-em.
Pa zato bih vas zamolio da date svoj doprinos ovome.
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Kao prvo, onaj prijedlog o A/D konvertoru mi apsolutno nije jasan!??!?

Drugo, ne treba tebi nikakav PIC niti seriska komunikacija. Tebi treba LPT (paralelni) port i komad zice. Skontaj kako u svom softveru da citas podatke sa LPT porta i to je sve. Na njemu imas nekoliko kontrolnih linija koje ces koristiti kao ulaze. Na taj ulaz samo spojis prekidac prema masi i vidices sta se desava kada budes iscitavao stanje LPT porta kroz svoj program.
mirel
Napredujem
Napredujem

Post by mirel »

ok trax ali koje pinove smijem probati spajati na masu a da ne unistim comp.

Druga stvar pogledaj ovu semu jel ovo moze biti harverska veza izmedju pica i compa za ovo sto mi treba.

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... 1_sema.JPG
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Evo ovdje imas znacenje pinova http://www.interfacebus.com/Design_Conn ... _Port.html

Mozes spajati na recimo BUSY pin, PAPER END pin ili tako neke druge kontrolne. Port ti je garant bidirekcionalan tako da mozes koristiti data pinove D0...D7 za ulaz i izlaz.
mirel
Napredujem
Napredujem

Post by mirel »

A STA BI SA OVE MOJE SHEME SA MAX232.VALJA LI TO STA
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Pa ako se je nasao negdje na internet onda garant valja, mrsko mi sad provjeravati jel svaki pin spojen na sta je trebalo. Ukucaj na googletu MAX232 i naci ces brdo tih shema za spajanje PIC-eva na PC.
Post Reply