U okviru ovog projekta obrađeno je mini SMPS napajanje od 15W. Prilikom testiranja, uređaj je pokazao odlične rezultate po pitanju stabilnosti i pogonske sigurnosti. Zahvaljujući sve popularnijem namjenskom kolu TNY268PN koje se koristi u fabričkim SMPS aplikacijama, ovaj uređaj ima veoma mali broj komponenti. Cjena ovog SMPS napajanja je 2-3 puta manja od cijene samog mrežnog print transformatora od 15W.
http://kesatnet.me/mne/?p=631
Poor's man SMPS
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: Poor's man SMPS
Trebalo bi dobro obratiti paznju na izolacija primar sekundar.
Jer se na pinu 5 generise napon oko 450V. Sa povecanjem izlaznog napona povecava se i ovaj napon.
Edit:
I ovaj ostar cosak blizu voda od pina 5 je odlicno mesto za proboj...
Jer se na pinu 5 generise napon oko 450V. Sa povecanjem izlaznog napona povecava se i ovaj napon.
Edit:
I ovaj ostar cosak blizu voda od pina 5 je odlicno mesto za proboj...
Zaboravih napisati, izmedju primarne i sekundarne strane je opasno po zivot mali razmak na ovom delu gde pise Rev_03. Malo vlage i bice veselo ako neko dodirne sekundarnu stranu.
Po meni najmanji razmakbi trebao biti na pinovima optokaplera,
Po meni najmanji razmakbi trebao biti na pinovima optokaplera,
@pedja089
slazem se i ja sa tvojom konstatacijom,kriticne su margine
slazem se i ja sa tvojom konstatacijom,kriticne su margine
Definitivno ne bi preporucio nekom da pravi ovu plocicu... Uz male izmene, to moze da bude neuporedivo sigurnije.
Kako vam se pokazao ovaj sistem u dugom radu i pod punim opterecenjem , trebam nesto sto moze raditi sa 95% snage 24 sata na dan 365 dana u godini , dali ovo ima takve mogucnosti , naravno PCB cu da odradim po svom jer ovo ne prolazi vecinu zahtjeva za sigurnost.
Gdje se mogu kupiti jezgre za ove trafice.
Gdje se mogu kupiti jezgre za ove trafice.
to je napajanje tipa flyback,najtezi za proracunati i napraviti.U pauzi ce imati premasaj na primaru Uui+V po namotaju iz sekundara i nesto preko toga,da neduzim margine moraju biti vece jer vrlo je moguc preskok varnice.Jedini razlog zasto je to napajanje najrasprostranjenije je taj sto jedino flyback moze imati vise stabilisanih napona i nijedna druga topologija.Ako neko bude pravio nije lose razmotati jedan takav trafo,izbrijati namotaje i obavezno tacno izmeriti procep jezgra.