web control

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

LIAM
Pravo uznapredovao :)

web control

Post by LIAM »

Pozdrav ekipa

zanima me primjer web voda za upravljanje npr. releya. ubiti i neznam sta i kako ppcet .

Ideja je da na raspberry postavom webserver i tu neku stranicu za kontrolu a onda preko 485 upravljati

svaka ideja savjet dobro došla

hvala ekipa
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Re: web control

Post by pedja089 »

Davno bila tema. Probaj malo prekopati forum...
Ne mogu sad da se setim kako se zvala...
bob4
Stariji član
Stariji član

Post by bob4 »

LIAM

Post by LIAM »

pozdrav
ma kopao sam prije mog pitanja ali nisam naletio.

ako sam dobro shvatio naredbe su u obliku CGI tako da moram potražiti na netu
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Evo ga: http://shop.tuxgraphics.org/electronic/ ... #remswitch

Ovo sam koristio za svoj zadnji projekat koji je jos uvijek u izradi: http://www.elektronika.ba/img-cont/c/c_ ... tation.jpg odnosno njihov TCP/IP library. Ne treba ti PI board za ovo, moze sve stati u mikrokontroler.

Jedini problem je sto kada takav sistem ugradis negdje gdje nemas fiksnu IP adresu, tesko ces mu pristupiti kada se ona promjeni. Trebas onda imati neki sistem dinamickog DNS-a kao sto je dyndns. Ako ti on ne bude odgovarao mozes napraviti da tvoj web kontroler periodicno kontaktira neki web sajt i tu ostavlja svoj IP da mu mozes u svakom trenutku pristupiti. Ja sam sa tim periodicnim "pinganjem" to tako rijesio...

Ako ti nije zurba, ja cu ovo objaviti cim zavrsim Android aplikaciju za kontrolisanje releja i ostalih modula. Sve ce biti open source i fr*e. Mogu ti poslati i stampanu plocicu postom pa da polemis sve i napravis sebi.

edit: ups, tek sad vidim da si se vec odlucio za rasPI sistem :P
mario KT
Penjem se :)

Post by mario KT »

Pozdrav,
ako vec imas Raspberry Pi probaj pogledati WebIOPi koji je predviden za upravljanje GPIO putem Web-a, naravno ima tu jos i WiringPi librari pa apache server, pa php. Mozda i jedna ideja da preko SSH pristupiti RPi-u pa sa Shell naredbama upravljati GPIO. Mogucnosti su razne, a ja bas se malo igram ali imam model A, pa moram koristiti USB WiFi. Ja se trenutno igram s Gambas-om (inacica VB6 za Raspbian tj. Debian). Uglavnom na Google-u imas dosta toga za RPi.

Edit: tek sad sam vidio da imas i u planu RS485 komunikaciju, pa proguglaj malo kako podesiti RS232 na Rpi, s time da ti je logic level 3.3v.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Mislim da je bolja opcija Beaglebone Black. Ima procesor na 1GHz, integrisanu memoriju 2Giga, DDR3 ram, itd...
http://www.youtube.com/watch?v=Tbk_Z_8macI
mario KT

Post by mario KT »

Slazem se s @Pedja, ali ako vec ima RPi moze probati. Ja sam RPi dobio od firme da malo ekperimentirm s komadom hardwera za malo novaca.. :D
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Ako ima, zasto ne... Prilicno su slicni. Ovo za web nije neka zahtevna aplikacija, radice i tamo i ovamo...
Beagle mi deluje dosta ozbiljniji, i pogotovo jer ga pravi TI. Tako da mislim da ne treba sumljati u njegovu pouzdanost.
Ja jos nisam stigao da se poigram ni sa cim od toga, ali imam zelju da probam beaglebone.
Kako se tebi cini RPi? Jesi pravio sta konkretno sa njim?
mario KT

Post by mario KT »

Jesam, Data logger Digitalnih ulaza s spremanjem na SD karticu(txt fail), pa analiza kasnije kod kvarova kada se pojavljuje ponekad nedostatak signala (jednom u danu), radi detekcije kvara. Inace poceo sam s RPi prije nekoliko dana, s obziom da se moram prisjetiti Linux-a (danas se sve vrti oko Windows sucelja).
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Zanimljivo...
Dodas pristup sa neta i resio si LIAM-u problem :D
mario KT

Post by mario KT »

Upravo tako, sad mi je ideja rijesiti preko Web-a nadzor, ali trenutno radim na povezivanju (imam model A bez Ethernet veze, pa moram USB Wlan koristiti). Na tome radim sada. Ako ce trebati pomoc tu sam :lol:
Ujedno i komunikacija preko SSH na Andriod.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Odlicno.
Da mi je neko pricao pre par god da ce racunar ravan nekom P4, stati na plocicu koja je manja od sake, i da ce trositi manje od 5W rekao bi mu da je lud...
Ja sam imao do pre 2 god 1,6GHz 512Mb ddr3 rama i bio prezadovoljan, a vidi sad ovo...
Jos da moze gore XP :lol:
mario KT

Post by mario KT »

Da, ja jos i sada radim na starom LAP-u s tom konfiguracijom i prezadovoljan. Ali Linux je uvijek bio zanimljiv (krajem 90-ih imao sam Server na 486-ici na Linux-u pa na mrezu, a pokretan sa 5.25 " diskete?!). Kao radio amater koristio Packet-radio za vezu. A jos kad se sjetim prvog spajanja na net (Commodore 64, modem i radio stanica).
Odoh ja u offtopic.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Necemo vise u off... :D
Sad cekamo LIAM-a da se javi, na njega je red :)
LIAM

Post by LIAM »

Pozdrav
Karte na stol. Dakle dosta sam kopao po netu vezano za rpi mislim da nema stranice na kojoj nisam bio tako da sam upoznat sa tim mogucnostima. Uspio sam izvuci od firme neke kodove.za upravljanje motorima oni imaju pc kojim pristupaju nekom pc ser veru slican rpi i dobije panel za upravljanje I diagnostiku a dalje je taj mini server vezan preko 485 na motor. Stvar je u tome sto je sami panel sirov a ja ovdje vidim mogucnost daljinske dijagnostike i upravljanje. Ono sto neznam je sve od kud poceti koji program iskoristiti I kako iskoristiti naredbu koju posaljem kad se spojim na rpi i na njega 485
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Po meni to ne bi trebao biti problem MAX485 na Tx i Rx pinove seriskog porta i to je to.
Npr
http://pi4j.com/example/serial.html
LIAM

Post by LIAM »

Konverter imam nekoliko varijanti . Moj problem su naredbe npr. Na stranici su open I close kad ih misom kliknem motor izvrsi komandu a takoder imam I povratne kodove vrata otvorena zatvorena photo aktivirane
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Nisam siguran da te razumem.
Ali koliko sam shvatio tebe muci kako spojiti seriski port sa web stranicom?
Kad ti kliknes na stranici na dugme(link) "Sezame otvori se" da on posalje na seriski port "Otvori vrata", to treba?
I kad neko aktivira senzor da ti na stranici pise Senzor aktiviran?
LIAM

Post by LIAM »

Upravo to samo putem 485
Post Reply