Pomoc pri ugradnji alarma,centralne i daljinsko zakljucavanj

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Resistor_01
Pravo uznapredovao :)

Pomoc pri ugradnji alarma,centralne i daljinsko zakljucavanj

Post by Resistor_01 »

E ovako dobio sam set centralnu bravu alaram i daljnisko zaljucavanje. Jos nisam to ubacio u auto. Porbavao sam na ispitivacu radi! Ali kada malo pricekam alaram se upali. Nisam spojio dosta zica ove sto idu na ove crvene stvari sigurno je to uzrok. E sada ako je neko od vas ovako nesto radio moze mi pomoci i bio bih mu veoma zahvalan.
Znaci ukratko treba da mi objasni sta ove zice rade koji nisam spojio i kako preko ovoga Low current power wire. Zapravo sta je to ? I ovo gorenje sto zica ide na ja mislim bravu i ovaj prekidac za vrata. Mislim da taj prekidac ima ulogu kada udjem u auto da se to automatski gasi ...

Ukratko kako spojiti sivu,narandzastu,bjelo narandzastu zicu da sve radi normalno. A ovo ostalo mi je sve jasno :)
http://postimg.cc/image/lox5fracj/
Resistor_01

Re: Pomoc pri ugradnji alarma,centralne i daljinsko zakljuca

Post by Resistor_01 »

Zna li ko ??
puknuti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by puknuti »

Naranđasta , nju spajaš na žicu koja ide na prekidač vratiju .
Jedna pola prekidača je žica a drugi masa /karoserija koju dobiva preko vijka
Resistor_01

Post by Resistor_01 »

Dobro. To nije problem. Ovo mi je problem sa ovim relejom sto ide siva i narandzasto bijela na njega kako to spojiti? Glavno pitanje je kako relej povezati tj gdje spojiti ova preostala 3 pina i kako ?
grunf

Post by grunf »

ovo low current power wire i ovaj kljuc to ti je blokada paljenja, valja ti presjec zicu s kljuca.
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by WhiteHead »

A i ne moraš ako nećeš da imaš blokadu palenja, rele možeš i potpuno izostaviti.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Resistor_01

Post by Resistor_01 »

Hmm. Pa kako da spojim bez releja. Svakakvih sam kombinacija pokusavao napraviti sa ovim zicama
Kada narandzasto bijelo spojojim na +12V tada radi centralana i normalno ali na daljinsome ne daje struju za zmigavce i za svirenu ne cuje se pi pi. znaci nebitno gdje sam spojio narandzastu ista stvara. A kako kod drugacije okrenem cuje se normalno svirna i zatreptere zmigavci kada se otkljucava i zakljucava i sto je najgore nakon 15 tak sekundi alarm se upali i ja ga moram gasiti :( Kako spojiti bez releja ? da radi sve normalno
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by WhiteHead »

Narančasta koliko vidim ide na neki prekidač koji ugrađuješ na gepek, ako i to nećeš onda ju jednostavno spoji na masu.
Ako nije na masi znači da su vrata otvorena i normalno je da se aktivira alarm.
BTW. narančasta i nema veze e relejem.
EDIT:
Tek sad vidim da pišeš o narančasto-bijeloj žici, spoji je preko ključa na +12 kada je dat kontakt na vozilu.
EDIT2: sad opet nisam siguran o kojoj žici pišeš....
Resistor_01

Post by Resistor_01 »

Nece opet ako. Kada bi bjelonarandzastu spojio na kontak samo bi imala + kada dam kontakt. A kada nema nista na njoj. Kao sto sam sada probao radi sve zmigavci cuje se pi pi ali ponovo se upali alarm!
Resistor_01

Post by Resistor_01 »

Jedini nacin da ovo radi bez releja je kada spojim narandzastu na masu a bjelonarandzastu na +12V a sivu ostavim i ne spojim je. Ali tada se zmigavci se ne pale i ne cuje se pi pi kada otkljucavam i zakljucavam. Naravo alarm se nikad ne pali..... Moze jos koji savjet bitno mi je :(
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by WhiteHead »

Pa zar i nisam tako napisao ?
A to narančasto-bijelu na +12V samo kad je vozilo upaljeno (kontakt), i onda će sve biti OK.
Cosa
Napredujem
Napredujem

Post by Cosa »

Kad staviš 12V na narančasto/bijelu (kontakt s brave) u autoelektrici se označava sa 15 piše i na shemi. Onda je i normalno da ne možeš aktivirati alarm, jer se podrazumijeva da si u autu, kontakt radi, možda voziš itd... .

Kao što je Whitehead već napisao to može raditi i bez ovoga releja, koji ima ulogu da prekine napajanje na sklop za alnaser, to je Grunf već objasnio. Evo i slikovito, znači dok god ne deaktiviraš alarm ne bi mogao paliti (verglati) motor, tj. samo bi imao kontakt na tabli.

Uvijet za alram osim ovoga prekidača na vratima bi trebala biti i kočnica (zeleno/crna) , ako si je spojio po shemi na 12V otkači je i probaj. Jer kad ugasiš kontakt kočnica ti ostaje pritisnuta (barem je tako po ovoj shemi) te ti onda pali alarm nakon zaključavanja. Ako tako ne proradi onda mu možda treba masa koju dobije preko žarulje kad kočnica nije pritisnuta.

Probaj pa javi, jer ovo pišem po iskustvu sa nekoliko alarma kojima je upravo kočnicu bila trigger za paljenje.
Resistor_01

Post by Resistor_01 »

To je tacno da ne smiju raditi zmigavci i svirena kada je na narandzastoj 12v tj kada ja auto upaljeno..Jos ovo nije u autu sve je to testiram na ispravljacu pa cu onda ubacivati u auto sto se tice zeleno crne zice za kocnicu nije spojene nigdje a kada nju spojim na + nece i otkljucava ni zakljucava. Mislim da je to normalno. Aj mi jos ovo malo bolje pojasni sa masom. Kod mene je masa za sve ista i zice za zmigavce nisu spojene nigdje a kada sam ih spajo na zarulju ista prica ona zatrepteri i alarm se ponovo pali ...
Resistor_01

Post by Resistor_01 »

Sve sam to isprobao i sa masam ista prica ponovo. Alarm se pali sam. Jedino mi jos preostaje siva zica neka caka sa njom. Kada je otkljucano auto ne daje nikakv napon a kada je zakljucano daje malen napon 0,5V kao neki implus za NPN tranzistor tj treba da upali nesto kada je auto zakljucano. Ta zica ida na ovaj relej " kada je auto zakljucano daje napon i dok radi alarm (sam se upali) kada ga ja preko daljinskog ugasim (pritisem tipku 10 puta) nema napona na sivoj zici" Ne bih rekao da siva zica preko releja daje implus za prekid paljnja.. Moze li ova informacija biti od korisit ?
Cosa
Napredujem
Napredujem

Post by Cosa »

Mislio sam da žicu od kočnice spojiš kako je i na shemi, preko žarulje na masu tj. minus pol ispravljača da bi kontroler skužio da je pedala puštena.
Ovo je pod pretpostavkom da mu je na ulazu nekakav optocoupler ili tranzistor, pa ga treba aktivirati da bi kontroler "vidio" stanje kočnice.
Vjerojatno bi mogao i direktno spojiti na masu, ali rađe probaj preko žarulje (kao na shemi).

Ako ni nakon ovoga ne proradi onda nemam više ideja, jer drugi su već sve napisali. Možda negdje griješiš u spajanju i proceduri kad ga pokušavaš aktivirati.

Edit :
Dok sam ovo pisao vidim da si probao sa masom na kočnicu bez uspjeha.

Siva žica je za špulu releja i radi samo dok je alarm isključen. Pogledaj shemu, na njoj je minus pa mjeri prema plusu i vidjet ćeš da ima napon (12V) kada je auto otključan.
Resistor_01

Post by Resistor_01 »

Probao sam direktno na masu ponovo ista prica alarm se upali. Svakako spojicu je u auto bila ili ne bila od koristi. Ako to vec ide na tranzistor treba da radi i bez zarulja... Upravu si siva zica je - od 12 V ne znam ni ja sto sam mislio da je +.

Ali pazi ovo na mome daljinskome imaju 4 tipke. Kada ga zakljucam (svjetli led dioda) i kada pritisnem tipku na kojoj je munja led dioda zazmika i ugasi se. E sada pitanje da li je to normalno? Ili trebam pritisnuti dugme za zakljucavanje bez ovoga. Kada ga otkljucam nista se ne pali. I kada uzmem normalno bez daljinskog aktiviram centralnu i tada se ne pali tek kada ga ponovo otkljucam pa zakljucam moram ponovo isto pritiskati.
Tipke na mome daljinskom su iste kao ove.http://img.diytrade.com/cdimg/1130014/2 ... ss_Ent.jpg

Evo ti jos podataka o centralnoj daljinskom i alarmu ima i slika i teskta... Pogledajj
http://drivers.amazplus.com/download/CQ18_Manual.rar

Trebalo bi ti biti ovo od pomoci :D
Koliko sam ja skontao iz toga teksta ova tipka nije za gasenje alarma jer i ako se on ugasi (ne moze se skroz ugasiti vec samo privremeno) a ova munja gasi ga skorz do slececeg zakljucavanja..
U pitanju je desna goranja tipka (ta munja). Sta ti kazes na sve ovo.??Bi li se to moglo tako spojiti i uvjek tu drugu pirtiskati da ne alarm ne upali.. U svakom slucaju hvala ti pomogao si mi ....
Cosa
Napredujem
Napredujem

Post by Cosa »

Što ovaj manual nisi sačuvao za kasnije! :D
Kočnica služi samo kao "pomoć" pri programiranju.
Resistor_01 wrote: Ali pazi ovo na mome daljinskome imaju 4 tipke. Kada ga zakljucam (svjetli led dioda) i kada pritisnem tipku na kojoj je munja led dioda zazmika i ugasi se. E sada pitanje da li je to normalno? Ili trebam pritisnuti dugme za zakljucavanje bez ovoga.
Piše ti u manualu, to bi trebalo da je trunk release (otvara prtljažnik) funkcija, ona radi bez obzira na stanje alarma uključen ili isključen.

Za uključivanje-isključivanje alarma koristi samo tipke sa lokotom (katancem).
Ne brojiš koliko puta alarm svira-blica, što je kako vidiš bitno (ako si pročitao upute), jer po tome znaš koja funkcija je uključena.
Resistor_01 wrote: sto je najgore nakon 15 tak sekundi alarm se upali i ja ga moram gasiti :(
Možda ti je uključen auto re-lock, znači kad otključaš auto morao bi unutar tih 20 (+-5) sekundi ući u auto, tj.narančastu žicu nakratko skinuti s mase i opet vratiti da se ne aktivira ta funkcija, naravno pod uvjetom da je uopće uključena.

Prouči dobro manual, i pričekaj još nekoga od kolega, možda imaju bolji savjet.
Resistor_01

Post by Resistor_01 »

Nisi me bas najbolje skontao. Kada zakljucavam radi arming lock mod zmigavac zmikne jednom svirena jednom i to je to. Nije mi ukljucen nikakv drugi mode npr kao sto je taj re lock. Da se alarm ne bi ukljucio moram pritisnutu taj Trunk realase kada zakljucam auto. Ako ga ne pritisne poslije 15-tak sekundi alarm se upali. Moza je to i normalno kao gepek se mora zatvoriti da alarm se ne bi upalio. Znam ovde nema nikakve zice koja ima veze sa otvaranjem gepeka. Negdje sam nasao na netu da se taj gepek pravi preko istog releja za prekid kontakta (ovoga na slici) mozda neki fazon sa sivom zicom moguce je malo lupam ali et...

Ja sam to sve zamislio ovako uraditi to je vec testirano na ispravljacu. Narandzastu uvjek drzati na masi. Narandzastobjelu na kontak. Crnozelenu na kocnicu prije prekidaca. Sivu nigje. Braon na svirenu preko osiguraca 15A. Na zute zice(za zmigavce) postavio sam zastitne diode ako se upale sve cetiri zmigavca mogu bez kontakta, da struja ne moze da potekne od njig ka modulu vec samo od modula ka njima.. Stavio sam dvije velike FAST RECOVERY diode. Mozda to vec ima u modulu ali nema veze eto to sam onako stavio za svaki slucaj. Sta ti kazes na sve ovo ?

I nije bilo neke velike pomoci od ostalih clanova.. Slao sam pp kukinjosu kaze kada se vrati sa godisnjeg da ce vidjeti ovo Feko kaze nikada nije nista radio oko autoelektronike. Ti si mi najvise pomogao. HVALA TI!
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by WhiteHead »

Ja bio već digao ruke al' et......
WhiteHead wrote:Narančasta koliko vidim ide na neki prekidač koji ugrađuješ na gepek, ako i to nećeš onda ju jednostavno spoji na masu.
Ako nije na masi znači da su vrata otvorena i normalno je da se aktivira alarm.
Resistor_01

Post by Resistor_01 »

WhiteHead wrote:Ja bio već digao ruke al' et......
Nisam rekao da mi nisi nikako pomogao. Gore te nisam ni spomenuo. Ja kako ovde vidim nije prekidac ne gepeku nego na vratima. I to za narandzastu i bjelonarandzastu si mi dobro rekao. Hvala ti za to. A ovo sa spajanjem crnozelene i tim nekim stvarima koje gdje alarm ne smije biti upaljen najvise je pomogao Cosa. Mada sve je to bilo neuspjesno jedino rjesenje je poslje zakljucavanja pritisnuti trun realase i alarm nece se upali. A kada ga otkljucam ne treba nista pritiskati. A kada zakljucam bez daljinskog tj kljucem nista se ne pali... Vjerovatno to je i normalno nema sta... Ja sam mislio da se alarm pali jer nisam dobro spojio ove zice. Bilo ih je viska a na kraju se ispostavilo da i treba da bude viska (siva) ako ne zelim relej.

Sta ti kazes na ovo kako sam ja to isplanirao spojiti na te diode jesam li trebao to stavljati ?
Post Reply