pitanja za prijemnik
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
pitanja za prijemnik
Imam puno prijemnika iz autica na daljinsko upravljanje.U vezi tih prijemnika imam par pitanja.
Prvo: zanima me kako bih mogao znati na kojoj je frekvenciji taj prijemnik i dali se moze promjeniti frekvencija?
Drugo: na koliki najveci napon moze prijemnik raditi a da ne pregori? i jeli moguce npr. ako radi na 4.8V da prebacim da radi na npr. 9.6V i kako?
Trece: imam prijemnik na kojeg sam spojio dva motorica,na daljinskom imam za ici gore, dolje,lijevo desno.
I sad kad sam sve to lijepo spojio uzmem daljinski i idem gore, dolje i sve radi ali kad idem lijevo, desno neradi, i sad me zanima kako bih to mogao popraviti,... da nije nesto pregorilo ili sta???
hvala!!!
Prvo: zanima me kako bih mogao znati na kojoj je frekvenciji taj prijemnik i dali se moze promjeniti frekvencija?
Drugo: na koliki najveci napon moze prijemnik raditi a da ne pregori? i jeli moguce npr. ako radi na 4.8V da prebacim da radi na npr. 9.6V i kako?
Trece: imam prijemnik na kojeg sam spojio dva motorica,na daljinskom imam za ici gore, dolje,lijevo desno.
I sad kad sam sve to lijepo spojio uzmem daljinski i idem gore, dolje i sve radi ali kad idem lijevo, desno neradi, i sad me zanima kako bih to mogao popraviti,... da nije nesto pregorilo ili sta???
hvala!!!
Re: pitanja za prijemnik
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... 24&t=14450
Sve ovisi, može na 27 mhz a može na 400 mhz.
Naravno da može, no sudeći po ovom linku kojeg sam postavio ti to nećeš napraviti.
Koji je razlog rada na 9.6 V ako je dosad radio na 4.8 V (i odakle samo takve napone izvlačiš ? (ništa standarizirano))
Sve ovisi, može na 27 mhz a može na 400 mhz.
Naravno da može, no sudeći po ovom linku kojeg sam postavio ti to nećeš napraviti.
Koji je razlog rada na 9.6 V ako je dosad radio na 4.8 V (i odakle samo takve napone izvlačiš ? (ništa standarizirano))
kako mislis odakle te napone izvlacim, ako ces mi pomoci onda mi pomozi,to ako sam pocetnik nemoras me odma podcjenjivat, zelim nauciti nesto.....
4,8V, 7,2V, 9,6V, 12V i 14,4V su standardni naponi u R/C modelima.satsat wrote:Koji je razlog rada na 9.6 V ako je dosad radio na 4.8 V (i odakle samo takve napone izvlačiš ? (ništa standarizirano))
Prvo: Pogledaj oznaku na kristalu koji se nalazi na plocici prijemnika. O kojem prijemniku se uopce radi? Slika? Opcenito moze biti 27MHz, 33MHz ili 40MHz na jeftinim modelima ili 2,4GHz na skupljim._dino_ wrote:Prvo: zanima me kako bih mogao znati na kojoj je frekvenciji taj prijemnik i dali se moze promjeniti frekvencija?
Drugo: Opet ovisi o prijemniku. Ako je to neki zasebni prijemnik (u vlastitom kucistu) onda vrlo vjerojatno ima regulator napona pa ga mozes spojiti na bilo sta od 4,8-14,4V. Ako se radi o kineskom jeftilenu sa integriranim driverima motora onda treba provjeriti, ali uvijek se moze napraviti regulator napona. Jedini problem kod toga je sta onda treba provjeriti kako ide napajanje motora, tj. motore bi trebalo napajati sa veceg napona, a prijamnik preko regulatora.
prijemnik je taj kineski obicni
jeli to ovako nesto http://www.google.hr/search?gs_rn=20&gs ... B400%3B300
onda bi mi trebala dva ta da spojim iz baterije u prijemnik i iz prijemnika u motor jel tako ??
onda bi mi trebala dva ta da spojim iz baterije u prijemnik i iz prijemnika u motor jel tako ??
Nije to bas tako jednostavno. Prvo treba provjeriti da li uopce postoji regulator na prijemniku i kako je rijeseno upravljanje motorima (preko tranzistora ili cipa).
Ovako na slijepo nabadat nema smisla. Uslikaj taj prijemnik s obje strane (po mogucnosti sa normalnim foticem da se lijepo vide komponente) i stavi slike ovdje.
Ovako na slijepo nabadat nema smisla. Uslikaj taj prijemnik s obje strane (po mogucnosti sa normalnim foticem da se lijepo vide komponente) i stavi slike ovdje.
Sve sto te zanima nasao sam na googlu za 2min. Pokusaj malo potraziti barem datasheet chipa...
mozes li mi molim te poslati linkove jer sam pocetnik i neznam pod sta bi trazio, sta upisati,......
Mogu, al necu...
Procitaj oznaku sa chipa, i ono je slovo B a ne 8.
Pa za pocetak kreni odatle...
Procitaj oznaku sa chipa, i ono je slovo B a ne 8.
Pa za pocetak kreni odatle...
i sta kad nadem to na googlu
Nadjes informacije koje ti trebaju u datasheetu.
Npr napone napajanja, semu koja lici na tvoju plocicu, pa da vidis gde sta i kako proveriti itd...
Npr napone napajanja, semu koja lici na tvoju plocicu, pa da vidis gde sta i kako proveriti itd...
nasa sam kao shemu chipa i na njemu pise koji je pin za lijevo desno itd...
a sad me zanima dali onda trebam motoric spojit tu na chip ili negdje drugdje.
i nasao sam ovo, pa nerazumjem ovo turbo, oscilator,rightward.....sta to znaci i cemu sluzi
1 VO2 Inverter 2 output pin for power amplify
2 GND Negative power supply
3 SI Input pin of the encoding signal
4 OSCI Oscillator input pin
5 OSCO Oscillator output pin
6 RIGHT Rightward output pin
7 LEFT Leftward output pin
8 ROB Rightward function disable, if this pin is connected to GND
9 LDB Leftward function disable, if this pin is connected to GND
10 BACKWARD Backward output pin
11 FORWARD Forward output pin
12 TURBO TURBO output pin
13 VDD Positive power supply
14 VI1 Inverter 1 input pin for power amplify
15 VO1 Inverter 1 output pin for power amplify
16 VI2 Inverter 2 input pin for power amplify
a sad me zanima dali onda trebam motoric spojit tu na chip ili negdje drugdje.
i nasao sam ovo, pa nerazumjem ovo turbo, oscilator,rightward.....sta to znaci i cemu sluzi
1 VO2 Inverter 2 output pin for power amplify
2 GND Negative power supply
3 SI Input pin of the encoding signal
4 OSCI Oscillator input pin
5 OSCO Oscillator output pin
6 RIGHT Rightward output pin
7 LEFT Leftward output pin
8 ROB Rightward function disable, if this pin is connected to GND
9 LDB Leftward function disable, if this pin is connected to GND
10 BACKWARD Backward output pin
11 FORWARD Forward output pin
12 TURBO TURBO output pin
13 VDD Positive power supply
14 VI1 Inverter 1 input pin for power amplify
15 VO1 Inverter 1 output pin for power amplify
16 VI2 Inverter 2 input pin for power amplify
To ti je engleski jezik
hahahahaha ma znam nego te oznake...
zanima me ocu li motorice spojit na chip ili negdje drugdje
zanima me ocu li motorice spojit na chip ili negdje drugdje
Lepo ti kazem, potrazi datasheet, pogledaj u njemu kako testirati chip, ima nacrtano!
Pa sa tim testom, lako mozes videti o cemu se radi na tvojoj plocici.
Dalje potrazi semu, proveri da li je slicna. Pa pogledaj na njoj gde se i kako sta spaja i cemu sta sluzi.
I na njoj su nacrtani i motori gde se spajaju.
Pa onda kad sve to pogledas i kad sve to nadjes, postavi linkove ovde, i onda pitaj sta ti konkretno nije jasno.
Pa ces dobiti odgovor.
Ovako da ti neko napise da moze to; ne, nespajas to tu nego tu. Sutra ces opet doci i pitati e a moze li ovo, onda i neko kaze moze...
I tako nista neces nauciti.
Sta ti bolje treba od ovoga da nesto naucis.
Naucis se koristiti goolom, pa se naucis gledati datasheet i semu, a sto je najbolje od svega, vec imas sastavljen uredjaj pa mozes proveravati ono sta si naucio dal je tako i zasto je tako...
Pa sa tim testom, lako mozes videti o cemu se radi na tvojoj plocici.
Dalje potrazi semu, proveri da li je slicna. Pa pogledaj na njoj gde se i kako sta spaja i cemu sta sluzi.
I na njoj su nacrtani i motori gde se spajaju.
Pa onda kad sve to pogledas i kad sve to nadjes, postavi linkove ovde, i onda pitaj sta ti konkretno nije jasno.
Pa ces dobiti odgovor.
Ovako da ti neko napise da moze to; ne, nespajas to tu nego tu. Sutra ces opet doci i pitati e a moze li ovo, onda i neko kaze moze...
I tako nista neces nauciti.
Sta ti bolje treba od ovoga da nesto naucis.
Naucis se koristiti goolom, pa se naucis gledati datasheet i semu, a sto je najbolje od svega, vec imas sastavljen uredjaj pa mozes proveravati ono sta si naucio dal je tako i zasto je tako...
evo nasao sam shemu plocice,neznam jos kako citati iz nje pa mi pomozite, i dali je to ona moja sa slike..
http://img203.imageshack.us/img203/8819/tkp.png
http://img203.imageshack.us/img203/8819/tkp.png