kako spojiti akumulator na jednosmjerni generator
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
kako spojiti akumulator na jednosmjerni generator
Imam piko hidrocentralicu koja mi radi ekstra sa led sijalicama.povecao bi broj sijalica, turbina radi citav dan jer vode ima dovoljno. Treba mi pomoc oko izbora akumulatora i nacina spajanja.Generator mi je jednosmjerni i daje napon 9 V .Sta mi je potrebno od materijala i imali kakav sklop koga bi mogao iskoristiti a koristi se u drugim slicnim stvarima.
- Attachments
-
- SDC10369 (400 x 300).jpg (33.87 KiB) Viewed 1842 times
Re: kako spojiti akumulator na jednosmjerni generator
Procitaj snagu ili bar max. struju koju daje taj generator a onda napraviti ili kupiti gotov step up sa 9 na 12-14v. Nije komplikovan uredjaj ako se ne radi o velikim snagama. Uostalom pitaj google " step up 9 to 12V naci ces puno prijedloga. Poz!
To je moj rucni rad a generator je od motora dc ves masine a snaga mu je mislim oko 50W mozda i manja a mogla bi ici puno vise ali nemogu dobiti vise snage i obrtaja turbine.Koristim ga za led rasvjetu u dvoristu nije mi bitan napon 12 V jer sam se snasao i preko autopunjaca za telefone sredio napon i struju ali ja bi isao na 6V ili 9 samo mislim da bi trebao neki sklop dioda kako nebi akulator pokrenuo generator
Pozdrav. To je nesto drugo, ako zelis samo da ti se struja iz akumulatora ne vraca kroz generator (kada ne proizvodi struju ili bolje reći ne vrti potrebnim brojem obrtaja) dovoljno je da uzmes samo jednu diodu i to izvadi neku od onih dvostrukih iz starih pc napajanja. Imaju jako mali pad napona (0,2-0,3 V) a mogu podnijeti i velike struje. Nesto ovako i 1 i 3 nozicu spoji zajedno na + generatora a srednju ( 2) nozicu spoji na + akumulatora.
OK tako mi nesto treba jer trenutno sa diodom koju sam prije stavio imam pad preko 1V