kotrolni pult

Forum koji ne mora biti vezan za elektroniku ali u kojem vrijede pravila foruma!

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
MajstorX

kotrolni pult

Post by MajstorX »

Sada cu opisati sta meni zapravo treba,imam kopletnu viziju pa cu vam objasniti kroz tekst.
Razumem se u elektroniku dovoljno da mogu sam da izvrsim montazu,ali moram i vas da pitam.
Mozda sve to vec postoji u nekom drugom obliku za koji ja nisam siguran.

Potrebna je kontrola klime i osvetljenja u stakleniku,i daljinski monitoring solarne pumpe za polivanje njive od oko 30ar.Staklenik se napaja sa vise radijatora,znaci centralno grejanje,u stakleniku treba da se kotrolisu ventilatori za ubacivanje svezeg vazduha,za kontrolu strujanja vazduha i na povremeno iskljucivanje i ukljucivanje pumpi centralnog grejanja.Pored toga za osvetljenje koristim MH i HPS sijalice od po 400w sa pratecom prigusnicom i upaljacem,E40 grlo.To je deo za rasadjivanje biljaka,tu moraju te sijalice.Svetlo je tu veoma bitno,zato mora da postoji vremenski relej. Treba 12h da rade a 12h ne.

Druga stvar je kontrola solarnih pumpi na njivi.Interesuje me koliko jaka svetlost mora da bude da bi solarne celije proizvele napon,da li solarne celije rade na odredjenoj talasnoj duzini svetla ili je to 2000K koliko sunce raspolaze.Dalje me interesuje,kako su se pokazali uredjaji za solarno grejanje sa usmerenim snopom svetlosti,oni sjajni tanjiri koji zagrevaju cevi za vodu.
Da li je to efikasno zimi na suncu,jer koliko sam primetio treba da se tanjir usmeri,i da li to moze da radi preko motora za satelitsku i jedne ip kamere koja se napaja na solarnu energiju.
Da bi mogao sa udaljenog mesta da pristupim kameri koja ima svoje motore za rotiranje,i da pokrecem daljinskim putem tanjir da ga usmerim ka suncu da dobijem snop.To mi treba jer imam jedan plan sa tim tanjirom.Meni je samo potrebno saznanje da li daje bar 150 stepeni pri zagrevanju,i da li moze da se doda neko stakleno socivo da usmeruje svetlo kao laser za vecu temperaturu.

Njiva je udaljena od kuce 500m,ima prijem gsm signala i to odlican.
Postoje RC oni automobilcici i helikopteri koji se upravljaju Radio-Control 1000mW.
Da vam pomognem imam celu viziju,samo kako to da sprovedem u delo.
Post Reply