Napojna

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
ZeroBoy
Penjem se :)

Napojna

Post by ZeroBoy »

Neki dan mi crče napojna koju (na srecu) ne koristim za komp. Crkle su tako sto sam napravio kratak spoj. E sad, cuo sam da u njima postoji nekakav kratkospojnik koji se treba vratiti da bi mogao ponovo da funkcionira. Moze li mi neko objasniti gdje se taj kratkospojnik nalazi ? A ako nije u pitanju KS, sta je ??

Hvala unaprijed :D
dodo sb
Napredujem
Napredujem

Re: Napojna

Post by dodo sb »

ako je u pitanju napajanje od PC-a kad napraviš kratki spoj , samo ga isključi skroz iz mreže na jedno pola minute-minutu i ponovno uključi i mora radit , a inače se napajanje uključuje kada se kratko spoji crna žica (masa) sa zelenom žicom(remote)
batka
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by batka »

Ako otvoris kutiju napajanja videces da unutra postoji osigurac 6A koji moze biti u kvaru kod kratkog spoja.Promeni identicnim osiguracem i probaj ponovo.Osigurac ti je u vidu staklene cevcice 2 sm dug i ima dva metalna cilindra nataknuta na krajevima.Unutra se lepo vidi provodnik.Ako je pregoreo bit ce crn i omski nece reagovati,odnosno nece provoditi.
hari poter
Napredujem
Napredujem

Post by hari poter »

batka wrote:Ako otvoris kutiju napajanja videces da unutra postoji osigurac 6A koji moze biti u kvaru kod kratkog spoja.Promeni identicnim osiguracem i probaj ponovo.Osigurac ti je u vidu staklene cevcice 2 sm dug i ima dva metalna cilindra nataknuta na krajevima.Unutra se lepo vidi provodnik.Ako je pregoreo bit ce crn i omski nece reagovati,odnosno nece provoditi.
Taj osigurac NIKADA nije crkao bez razloga.
Ne treba ga menjati pre omskog testiranja kondenzatora, greca, prekidackih tranzistora i vdr-ova.
hari poter
Napredujem
Napredujem

Post by hari poter »

Rekose mi da samo gundjam, pa da probam da se popravim.
Evo jednog konstruktivnog predloga:

Ako mislis da je samo osigurac neispravan, prikljuci na njegovo podnozje (krokodilkama sa zicama) obicnu sijalicu 220V/100W.
Onu sa vlaknom, obicnu, nikako stedljivu.
Ako sijalica jako svetli, u napajanju postoji kratak spoj ili neispravna komponenta koju moras pronaci.
Ako sijalica na delic sekunde zasvetli i zatim se iskljuci, mozes staviti osigurac.
ZeroBoy

Post by ZeroBoy »

ee zamijenio sam taj osigurac i sad sve ispravno radi :D

Hvala punoo :D
batka
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by batka »