Automacko paljenje i gasenje pozicionih svetla za auto
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Automacko paljenje i gasenje pozicionih svetla za auto
Potrebna mi je sema za automacko paljenje i gasenje pozicionih na autu, trazio sam po netu, nasao sam nekoliko shema ali kod vecini su komentari ...
Ako neko ima proverenu shemu koja pali svetla posle nekoliko sekundi nakon startovanja motora zamolio bih ga da postavi ovde.
Nije problem ako je komplikovana, vazno je da je funkcionalna...
Hvala Unapred
Pozdrav
Ako neko ima proverenu shemu koja pali svetla posle nekoliko sekundi nakon startovanja motora zamolio bih ga da postavi ovde.
Nije problem ako je komplikovana, vazno je da je funkcionalna...
Hvala Unapred
Pozdrav
Re: Automacko paljenje i gasenje pozicionih svetla za auto
Nista posebno sto se tice sheme, veci je problem prilagodba odredjenom tipu automobila. Ja sam radio paljenje sa impulsom DF kontakta sa reglera alternatora ( tj. kabal koji vodi na onu kontrolnu sijalicu na instrument tabli), razdjelnik napona 1:2,8, tranzistor 2n3904 koji pogoni rele od 16A. i to je to. Radi odlicno.
Ok, mozes li ako imas shemu da postavis ovde?
Pozdrav!
Pozdrav!
Hvala za info, pregledao sam donja dva linka, i sve nalazim neke linkove do nekih shema ali niko nije potvrdio da su one dobre i da rade...
Pa bih zamolio ako neko moze da postavi shemu za koju je siguran da radi!
Pozdrav
Pa bih zamolio ako neko moze da postavi shemu za koju je siguran da radi!
Pozdrav
Evo da probamo ovako: Izvodi su svi spojeni na prekidač svjetala osim D+ koji moras naci kabal koji vodi sa alternatora na crvenu lampicu na instrument tabli za kontrolu punjenja. Ne moraš previše kopati pogledaj, ne znam na koje vozilo ugradjujes, prati boju kablica koji vodi sa alternatora ( kod Golfa 2 je to tanki plavi kabal) diode su bilo koje 3 Amperske i sasvim dovoljne posto se preko njih napajaju poziciona svjetla (0,5 -0,7A) tranzistor ti zavisi od spulne relea. Kod mene rele "vuce" 30mA tako da je 2n3904 vise nego dovoljan. Evo i sheme:
Diode inace sluze da razdvoje poziciona svjetla jer kod golfa ali i nekih drugih vozila se na rucici migavaca ukljucuju parkirna svjetla. Sretno!
Diode inace sluze da razdvoje poziciona svjetla jer kod golfa ali i nekih drugih vozila se na rucici migavaca ukljucuju parkirna svjetla. Sretno!
Ok, hvala puno za shemu, nadam se da ce uspesno raditi
Pozdrav!
Pozdrav!
Kod mene radi vec duze vrijeme. Juce sam se vratio s odmora i po ovoj vrucini je radila bez prekida 7 sati.
Ups sad vidjeh gresku na shemi. Ovdje svi izlazi idu na radni kontakt. Ispravicu shemu pa ponovo podici.
Molim administratora da zamijeni sliku sa prethodnog posta. Hvala!!Re: Automacko paljenje i gasenje pozicionih svetla za auto
I meni je bilo to malo cudno, nego reko pogledacu sutra detaljnije a sad da odmorim..
Dobro, vazno je da je sad sve ok!
Hvala jos jednom, pozz
Dobro, vazno je da je sad sve ok!
Hvala jos jednom, pozz
sledeci put kada budeš pisao na forum .... obrati malo pažnju i na gramatiku .... piše se " automaTSko " ....
Bitno da je tebi na pocetku recenice malo slove, razmak ispred tacke, i stavljanje 4 tacke, i ne stavljanje tacke na kraju recenice
neznam koliko dugo si na netu prisutan , na koliko foruma si aktivan.... a što se kritike MOG stila pisanja tiče .... ovakav stil se praktizira po forumima ... ja sam te samo lepo upozorio ... a tebi ako se ne svidja moj stil pisanja ... nemoj čitati ...
PS
sudeci po stilu pisanja , zaključujem da se sa školom nisi mnogo družio ....
PS
sudeci po stilu pisanja , zaključujem da se sa školom nisi mnogo družio ....