Nedoumica u vezi AC
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Nedoumica u vezi AC
Dakle u kučnim utičnicama imamo izmjeničnu struju, i koliko ja znam smjer toka struje u utičnici se mjenja 50 puta u sekundi, znači 25 puta u sekundi struja teče iz jedne žice u drugu, i 25 puta teče iz druge u prvu. Da li sam u pravu?
-
- Odlično uznapredovao
-
- Odlično uznapredovao
zanimljivo pitanje!
pa zato sto je jedna zica faza a druga je nula!
na fazi svijetli a na nuli naravno ne posto je nula ustvari "zemlja" (moglo bi tako da se kaze).
nulu mozes da diras koliko hoces a fazu nema sanse (osim ako nisi drugi biba struja,pokoj mu dusi ).
struja tece kroz te dvije zice (naravno kada je prikljucen neki potrosac) ali mijenja smijer 50 puta u sekundi.
kao kada bi uzeo bateriju i sijalicu i mijenjao stalno "+" i "-" ,tako bi ti sijalica dobijala naizmjenicnu struju a frekvencija bi zavisila koliko si brz.
pozdrav :)
pa zato sto je jedna zica faza a druga je nula!
na fazi svijetli a na nuli naravno ne posto je nula ustvari "zemlja" (moglo bi tako da se kaze).
nulu mozes da diras koliko hoces a fazu nema sanse (osim ako nisi drugi biba struja,pokoj mu dusi ).
struja tece kroz te dvije zice (naravno kada je prikljucen neki potrosac) ali mijenja smijer 50 puta u sekundi.
kao kada bi uzeo bateriju i sijalicu i mijenjao stalno "+" i "-" ,tako bi ti sijalica dobijala naizmjenicnu struju a frekvencija bi zavisila koliko si brz.
pozdrav :)
- MladaNada
- Stariji član
Ja nisam vidio nikakve dve zice u tinjalici Ima samo jedna koja prolazi kroz nesto stakleno i onda izlazi na zemlju (u nas). Imam pitanje: Da li ispitivac radi na jednosmjernoj struju? Meni to izgleda nemoguce jer bi se u jednom trenutku popunio el. kapacitet tijela i struja bi prestala teci. Ako sam totalno fulao , recite3rr0r wrote: "šrafencigerom" ispitivačem
Last edited by MladaNada on 16-10-2006, 21:34, edited 3 times in total.
-
- Odlično uznapredovao
@MladaNada
fulao si!:)
pogledaj naslov teme...
covjek misli na naizmjenicnu struju
nemoze se ispitivati jednosmjerna struja sa "ispitivacem faze" zato sto sama po sebi jednosmjerna struja neide u zemlju nego od + prema minusu.
pozdrav
fulao si!:)
pogledaj naslov teme...
covjek misli na naizmjenicnu struju
a sto se tice jednosmjerne struje tu si u pravu.Dakle u kučnim utičnicama imamo izmjeničnu struju...
nemoze se ispitivati jednosmjerna struja sa "ispitivacem faze" zato sto sama po sebi jednosmjerna struja neide u zemlju nego od + prema minusu.
pozdrav
-
- Odlično uznapredovao
pa sad ...davno sam isao u skolu pa sam ovo malo zaboravio (vise se bavim praksom) i neznam bas da objasnjavam dobro ali struja nemoze da tece iz nule prema fazi zato sto je nula uzemljena pa bi ispalo da struja tece iz zemlje sto bi bilo bas dobro (svako bi imao svoju privatnu struju)Znači ako sam dobro razumio; kada se spoji potrošač na kučnu izmjeničnu struju, tada struja teče malo iz faze kroz potrošač na nulu, a malo iz nule na fazu? ili struja uvijek teče iz faze prema nuli, a samo se mijenja naboj?
faza ustvari mijenja predznak napona,kao sto ti rece malo je + malo je -.
kada gledas sinusoidu (talasni oblik naizmjenicne struje) najvisa gornja tacka je recimo +220v a najdonja tacka je -220v.
ja neznam da li sam ovo dobro srocio pa bi najbolje bilo da malo prelistas neku knjigu iz fizike (mozda 7-8 razred) ,tamo ti je to fino objasnjeno.
ili ako ima neko ovde da to malo jasnije objasni...
pozdrav
Nulom mozes uzezti bilo koju tocku, bilo gdje i na bilo kojem potencijalu, mi uvijek uzimamo zemlju kao 0V (recimo da je stvar dogovora )
Napon naravno moze biti negativan ili pozitivan u odnosu na nulu/zemlju.
Struja moze vrlo ljepo teci iz zemlje u fazu tijekom negativne poluperiode.
Probaj zamislit da bateriji 9V okreces polove.
Kad spojis - pol na zemlju napon izmedju zemlje i plusa baterije je 9V.
Spajanje + na zemlju, napon izmedju zemlje i - pola baterije je -9V.
Napon naravno moze biti negativan ili pozitivan u odnosu na nulu/zemlju.
Struja moze vrlo ljepo teci iz zemlje u fazu tijekom negativne poluperiode.
Probaj zamislit da bateriji 9V okreces polove.
Kad spojis - pol na zemlju napon izmedju zemlje i plusa baterije je 9V.
Spajanje + na zemlju, napon izmedju zemlje i - pola baterije je -9V.
Da, je, pomogao si mi MladaNada, kužim sad to, donekle, bar mislim da kužim.
Evo jedan lik kaže ovako:
"nemoze ici faza nula faza nula. evo napravite jedan test vjerujem da imate svi jednu uticnicu doma ljepo sada probirku (za one koji neznaju to je onaj šarafciger, kacavida, puno jezika pa neznam oce svi razumiti s lampom sto se testira jeli vod pod naponom ili ne) i ljepo stavite prvo u jednu rupu i pogledajte jeli svjetli pa u drugi. jedna ce svjetliti druga nece jer jedan vod ima struje a drugi nema u vasenm da ide stuja faza nula faza nula onda bi obje trebale ici, a to sto vi govorite to je s magnetskim nabojima + - + - koje nemaju veze s smjerom tjeka. struje tece samo u jednom smjeru a mjenja naboj 50 puta u sekundi zato istosmjerna trosila ne rade na izmjenicnoj nego morate staviti kondezatore da bi radili. tako prigusnice stavljas na vod koji ima struju."
(izvučeno iz konteksta) Da li je on upravu?
Da li je bitno da je prigušnica od fluo. ili HPS lampe spojena na fazu, ili može biti i na nulu?
Evo jedan lik kaže ovako:
"nemoze ici faza nula faza nula. evo napravite jedan test vjerujem da imate svi jednu uticnicu doma ljepo sada probirku (za one koji neznaju to je onaj šarafciger, kacavida, puno jezika pa neznam oce svi razumiti s lampom sto se testira jeli vod pod naponom ili ne) i ljepo stavite prvo u jednu rupu i pogledajte jeli svjetli pa u drugi. jedna ce svjetliti druga nece jer jedan vod ima struje a drugi nema u vasenm da ide stuja faza nula faza nula onda bi obje trebale ici, a to sto vi govorite to je s magnetskim nabojima + - + - koje nemaju veze s smjerom tjeka. struje tece samo u jednom smjeru a mjenja naboj 50 puta u sekundi zato istosmjerna trosila ne rade na izmjenicnoj nego morate staviti kondezatore da bi radili. tako prigusnice stavljas na vod koji ima struju."
(izvučeno iz konteksta) Da li je on upravu?
Da li je bitno da je prigušnica od fluo. ili HPS lampe spojena na fazu, ili može biti i na nulu?