Nedoumica u vezi AC

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

3rr0r

Nedoumica u vezi AC

Post by 3rr0r »

Dakle u kučnim utičnicama imamo izmjeničnu struju, i koliko ja znam smjer toka struje u utičnici se mjenja 50 puta u sekundi, znači 25 puta u sekundi struja teče iz jedne žice u drugu, i 25 puta teče iz druge u prvu. Da li sam u pravu?
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

pa recimo da je tako...
fino si to ilustrovao. :D

pozdrav
alexa_pg
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by alexa_pg »

...znači 25 puta u sekundi struja teče iz jedne žice u drugu, i 25 puta teče iz druge u prvu....
Ako cemo da se ovako izrazavamo, onada nije 25 nego 50 puta.
3rr0r

Post by 3rr0r »

Zanima me zašto onda kada se ispituje sa onim "šrafencigerom" ispitivačem, na jednoj "rupici" (žici) svjetli,a na drugoj ne? Da li struja teće samo u jednom smjeru?
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

zanimljivo pitanje! :D :D :D
pa zato sto je jedna zica faza a druga je nula! :wink:
na fazi svijetli a na nuli naravno ne posto je nula ustvari "zemlja" (moglo bi tako da se kaze).
nulu mozes da diras koliko hoces a fazu nema sanse (osim ako nisi drugi biba struja,pokoj mu dusi :)).
struja tece kroz te dvije zice (naravno kada je prikljucen neki potrosac) ali mijenja smijer 50 puta u sekundi.
kao kada bi uzeo bateriju i sijalicu i mijenjao stalno "+" i "-" ,tako bi ti sijalica dobijala naizmjenicnu struju a frekvencija bi zavisila koliko si brz.:)

pozdrav :):)
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

3rr0r wrote: "šrafencigerom" ispitivačem
Ja nisam vidio nikakve dve zice u tinjalici :P Ima samo jedna koja prolazi kroz nesto stakleno i onda izlazi na zemlju (u nas). Imam pitanje: Da li ispitivac radi na jednosmjernoj struju? Meni to izgleda nemoguce jer bi se u jednom trenutku popunio el. kapacitet tijela i struja bi prestala teci. Ako sam totalno fulao , recite :D
Last edited by MladaNada on 16-10-2006, 21:34, edited 3 times in total.
3rr0r

Post by 3rr0r »

Znači ako sam dobro razumio; kada se spoji potrošač na kučnu izmjeničnu struju, tada struja teče malo iz faze kroz potrošač na nulu, a malo iz nule na fazu? ili struja uvijek teče iz faze prema nuli, a samo se mijenja naboj?
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

@MladaNada
fulao si!:)
pogledaj naslov teme...
covjek misli na naizmjenicnu struju
Dakle u kučnim utičnicama imamo izmjeničnu struju...
a sto se tice jednosmjerne struje tu si u pravu.
nemoze se ispitivati jednosmjerna struja sa "ispitivacem faze" zato sto sama po sebi jednosmjerna struja neide u zemlju nego od + prema minusu.

pozdrav
wizard
Pravo uznapredovao :)

Post by wizard »

Mogao bi, kad bi bio neki veci napon. Ako je napon 20V nemas neki odnos prema zemlji, tj. razliku potencijala izmedju zemlje i pozitivnog pola.
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

Znači ako sam dobro razumio; kada se spoji potrošač na kučnu izmjeničnu struju, tada struja teče malo iz faze kroz potrošač na nulu, a malo iz nule na fazu? ili struja uvijek teče iz faze prema nuli, a samo se mijenja naboj?
pa sad ...davno sam isao u skolu pa sam ovo malo zaboravio (vise se bavim praksom) i neznam bas da objasnjavam dobro ali struja nemoze da tece iz nule prema fazi zato sto je nula uzemljena pa bi ispalo da struja tece iz zemlje sto bi bilo bas dobro (svako bi imao svoju privatnu struju) :)
faza ustvari mijenja predznak napona,kao sto ti rece malo je + malo je -.:)
kada gledas sinusoidu (talasni oblik naizmjenicne struje) najvisa gornja tacka je recimo +220v a najdonja tacka je -220v.

ja neznam da li sam ovo dobro srocio pa bi najbolje bilo da malo prelistas neku knjigu iz fizike (mozda 7-8 razred) ,tamo ti je to fino objasnjeno.
ili ako ima neko ovde da to malo jasnije objasni...

pozdrav
3rr0r

Post by 3rr0r »

Sad kužim to ugrubo, ali me stalno mota to da izmjenična struja isto teče u jednom smjeru kako i istosmjerna, samo istosmjerna ima stalan magnetski naboj, a izmjenična izmjeničan magnetski naboj, ma u k. Teško mi je za skučiti ovo -220V.
Firkragg

Post by Firkragg »

Nulu uvijek uzimamo kao 0V bez obziran na trenutni napon faze U.

''-220V'' znaci da je napon u tom trenutku negativniji od nule. Nula sada predstavlja ''+'' a faza ''-'' i struja tece iz zemlje u fazu.

Pri naponu npr. 220V je faza ''+'' i struja tece iz nje u nulu.

(neznam slikovitije objasnit :) )
Groovy

Post by Groovy »

U stvarnosti elektroncici trckaju sa negativnijeg pola ka pozitivnom u pozitivnoj poluperiodi. necemo bas ulaziti u toliku abstrakciju. :D :D :D :D :D
3rr0r

Post by 3rr0r »

Kako može struja teči iz zemlje u fazu?, kako napon može biti negativniji od nule? jao meni, ovo je previše za moj mozak. To je kao da kod binarnog imaš 0, 1 i -1. -1? to mi je ne pojmljivo
Firkragg

Post by Firkragg »

Nulom mozes uzezti bilo koju tocku, bilo gdje i na bilo kojem potencijalu, mi uvijek uzimamo zemlju kao 0V (recimo da je stvar dogovora :) )

Napon naravno moze biti negativan ili pozitivan u odnosu na nulu/zemlju.

Struja moze vrlo ljepo teci iz zemlje u fazu tijekom negativne poluperiode.

Probaj zamislit da bateriji 9V okreces polove.

Kad spojis - pol na zemlju napon izmedju zemlje i plusa baterije je 9V.

Spajanje + na zemlju, napon izmedju zemlje i - pola baterije je -9V.
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Prvo jedan elektron u poz. poluperiodi utrci u zemlju , pa u negativnoj istrci iz zemlje , pa opet utrci u zemlju , pa opet istrci iz zemlje , naravno "jedan elektron" je simbolicno :D
3rr0r

Post by 3rr0r »

ok :? :roll:
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Mogu ti pokusati objasniti nastanak AC struje, kako ja mislim da to ide. Mozda ni ja ne znam :? Ovako: N (sjeverni) pol magneta pogura elektrone naprijed , a kada se magnet okrene , S pol magneta povuce elektrone nazad.To se desava 50 puta u sekundi.Ista jasnije?
3rr0r

Post by 3rr0r »

Da, je, pomogao si mi MladaNada, kužim sad to, donekle, bar mislim da kužim.

Evo jedan lik kaže ovako:

"nemoze ici faza nula faza nula. evo napravite jedan test vjerujem da imate svi jednu uticnicu doma ljepo sada probirku (za one koji neznaju to je onaj šarafciger, kacavida, puno jezika pa neznam oce svi razumiti s lampom sto se testira jeli vod pod naponom ili ne) i ljepo stavite prvo u jednu rupu i pogledajte jeli svjetli pa u drugi. jedna ce svjetliti druga nece jer jedan vod ima struje a drugi nema u vasenm da ide stuja faza nula faza nula onda bi obje trebale ici, a to sto vi govorite to je s magnetskim nabojima + - + - koje nemaju veze s smjerom tjeka. struje tece samo u jednom smjeru a mjenja naboj 50 puta u sekundi zato istosmjerna trosila ne rade na izmjenicnoj nego morate staviti kondezatore da bi radili. tako prigusnice stavljas na vod koji ima struju."

(izvučeno iz konteksta) Da li je on upravu?

Da li je bitno da je prigušnica od fluo. ili HPS lampe spojena na fazu, ili može biti i na nulu?
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Deleted for nosense.
Last edited by MladaNada on 17-10-2006, 10:51, edited 2 times in total.
Post Reply