Kablovska TV - problem

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
vari1978

Kablovska TV - problem

Post by vari1978 »

Pozdrav svima na forumu.
Kao sto naslov kaze imam jedan problem vezan za kablovsku tv.Naime, nedavno sam uveo kablovsku i postavili su mi priključak pod krov kuće.Pošto imam pored te kuće još jednu manju kuću u kojoj mi budu postanari,odlučio sam da razvedem kablovsku da i oni mogu gledati.Tu mi se stvorio problem sa gubitkom kvalitete signala i slika u toj kući pored je vidno lošija nego u kući gdje dolazi priključak.Razveo sam kablove na sljedeči način: od glavnog dovoda, koji je pod krovom, stavio sam splitter sa tri izlaza, iz kojeg jedan kabal (10m) ide meni i tu su slike ok, drugi kabal (25m) ide pod krov druge kuće gdje sam stavio još jedan splitter sa četri izlaza iz kojeg sam spustio tri kabla za tri sobe u toj kući, i tu je slika bila dosta lošija.Onda sam, na savjet jednog kolege, izbacio onaj prvi splitter (1na3) i direktno pospajao kablove.Dobio sam dosta bolju sliku u susjednoj kući,skoro pa istu kao i kod mene.
Ono što me interesuje je sljedeče: da li smijem tako da ostavim spojeno bez splittera, dali to može da napravi neki problem kod mene ili ovima na kablovskoj (za sada kod mene sve izgleda ok,4 tv-a spojena i svi normalno rade istovremeno), koja je uloga tog splittera u svemu tome i generalno savjet kako je najbolje riješti taj problem oko razvođenja kablovske?
Unapred hvala svima koji su voljni pomoći. :D
bob4
Stariji član
Stariji član

Re: Kablovska TV - problem

Post by bob4 »

Ja imam kablove od 5 televizora spojenih ufrkanim kablovima u hrpu....već dosta godina. Spliteri unose određena gušenja signala ( na svakom bi trebalo pisat)
vari1978

Re: Kablovska TV - problem

Post by vari1978 »

To sam i ja uspio da skontam, kažu da guši signal za oko 3db (da budem iskren meni to ništa ne znači, ali sam dobio vidno bolji signal kad sam skinuo prvi splitter),samo mene interesuje dali je to ispravno tako povezivati direktno, da nebi povuklo kakve posljedice kasnije?Našao sam da postoje i pojačala za kablovsku koja uspješno rješavaju ovakve probleme, pa ću probati da nabavim jedno pa da probam.Svaki savjet dobrodošao. :D
Post Reply