Shema regulatora napona 12-8V - 2,5A
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Shema regulatora napona 12-8V - 2,5A
Zanima me bili mi tko mogao složiti shemu za regulaciju napona pumpe koja ima snagu 24W napon 8-12V.
Izvor je regulirani napon 12V 18A. Znači potrebna mi je regulacija napona od 8 do 12V ili približno.
Hvala unaprijed.
Izvor je regulirani napon 12V 18A. Znači potrebna mi je regulacija napona od 8 do 12V ili približno.
Hvala unaprijed.
Re: Shema regulatora napona 12-8V - 2,5A
???irumora wrote:... snagu 24W napon 8-12V. Izvor je regulirani napon 12V 18A.
Kako nešto može imati snagu od 24W, a vući 18A na 12V?
... ili je ipak 2,5A?
Ima snagu 24W na 12V i vuče 2A ali izvor je u mogučnosti dati 18A.
I ti bi to išao prepravljati da ti daje 8-12V/18A?
Ima to trafo?
Ima to trafo?
Ma ne nego mi treba nešto što bi regulirali napon od 8 do 12V i da može poteći maks struja 2 ampera možda malo više oko 2,5A da se nebi tranzistor previše grijo
Pazi meni ne treba prepravljati izvor nego samo priključiti regulator napona na taj izvor koji bi davao 8-12V i da 2A max
bolji ti je PWM od stabilizatora, manje se grije
http://www.sentex.ca/~mec1995/circ/pwm555.html
http://www.sentex.ca/~mec1995/circ/pwm555.html
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
Zašto bi ja trebao bilo šta paziti?
Da si ti pazio šta pišeš, davno bi dobio odgovor... ovako tek nakon četvrte poruke naslućujem šta ti treba...
To što ti treba nije problem složiti, i sa tranzistorom koji bi se "grijo", a i sa IC-ima, npr. LM350, ili LT1085/84/83CK... ovaj zadnji daje oko 7,5A!
Međutim, uvijek ima neko "ali"... a to je pad napona na regulatoru, a za gore navedene je oko 1,5 do 3V... Vjerovatno postoji i neka LDO (google), varijanta, kod koje je pad napona manji, oko 0,5V... u svakom slučaju punih 12V nečeš dobiti tako jednostavnim sklopom!
... a teško i sa PWM!
Da si ti pazio šta pišeš, davno bi dobio odgovor... ovako tek nakon četvrte poruke naslućujem šta ti treba...
To što ti treba nije problem složiti, i sa tranzistorom koji bi se "grijo", a i sa IC-ima, npr. LM350, ili LT1085/84/83CK... ovaj zadnji daje oko 7,5A!
Međutim, uvijek ima neko "ali"... a to je pad napona na regulatoru, a za gore navedene je oko 1,5 do 3V... Vjerovatno postoji i neka LDO (google), varijanta, kod koje je pad napona manji, oko 0,5V... u svakom slučaju punih 12V nečeš dobiti tako jednostavnim sklopom!
... a teško i sa PWM!
Već sam našao neke sheme sa LM350 koji bi mi bio idealan jer je do 3A ali kao što kolega kaže javlja se pad napona tako da nikako neću dobiti 12V, a ako je neko spreman pomoći oko sheme koju imam da mi provjeri neka se javi na PP pa ćemo se dogovoriti. Mada napon može biti i 11V ali da pad napona nije veći od 1V
Evo konkretno da nekima pojednostavim život moj izvor je napajanje od kompa i imam spojenu pumpu za vodeno hlađenje molexom koja ima radni napon od 6-18V, ali pošto mi izvor daje 12V a pumpa mi je preglasna ja bi napravio jedan regulator koji će mi regulirati napon od 8V do 12V
Evo konkretno da nekima pojednostavim život moj izvor je napajanje od kompa i imam spojenu pumpu za vodeno hlađenje molexom koja ima radni napon od 6-18V, ali pošto mi izvor daje 12V a pumpa mi je preglasna ja bi napravio jedan regulator koji će mi regulirati napon od 8V do 12V
ako to napajanje od kompa ima cip TL494 ili KA7500 onda samo ubacis jedan potenciometar od 5k i mozes regulirat napon 0-12V i sa jednim trimerom ga dignut na 15V, sve je stabilno i sigurno
Ništa od toga jer napajanje koristi single rail tehnologiju tako da kad bi dirao +12v automatski mi se mijenja napon i na 24-pinskom konektoru te komp ne može raditi.
a kako onda mislis regulirat napon 8-12V sa nekim sklopom a da ti komp radi
odluci se sta zelis
odluci se sta zelis
Pa priključio bi molex na taj sklop za regulaciju.
Ne treba ti regulacija napona. Jednostavno napravi pwm regulaciju sa NE555.
Dobro malo sam to proučio pa me sad zanima koji mosfet bi trebao koristiti pošto mi je potrebna struja do 2A
Zanima me dali bi mi IRF540 bio dobar jer on podržava do 15A
Zanima me dali bi mi IRF540 bio dobar jer on podržava do 15A