E.motor od HDD
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
E.motor od HDD
Pozzz svima.... pocetnik (ma i gori od pocetnika) sam u E.tehnici pa bi mi dobro dosla pomoc.
Imam E.motor od HDD i tio bih napraviti nekakvo napajanje za njega kako bi on mogo da radi...
Uradio sma jednu glupost i probo sma da spojim 12v bateriju od skutera na njega i samo je zavarnicijo... posle toga sam HDD uljucio na komp i samo pufff komp se ugasio... tako da sam svestan kakvu sam glupost uradio ..... Sada bi mi dobro dosla pomoc oko toga...
MOzda bi vam moglo pomoc da mi je u planu napraviti mali generator od njega... znaci E.motor mi okrece 4 jaka magneta i pored magneta su namotai... ksanije cu naci neki pretvarac sa jednosmjerne struje u naizmenicnu.. ali to kasnije.. sada da vidim kako njega da pokrenem....
Hvala svima koji se odazovu na ovaj post.. svaki komentar ce mi puno znaciti...
Imam E.motor od HDD i tio bih napraviti nekakvo napajanje za njega kako bi on mogo da radi...
Uradio sma jednu glupost i probo sma da spojim 12v bateriju od skutera na njega i samo je zavarnicijo... posle toga sam HDD uljucio na komp i samo pufff komp se ugasio... tako da sam svestan kakvu sam glupost uradio ..... Sada bi mi dobro dosla pomoc oko toga...
MOzda bi vam moglo pomoc da mi je u planu napraviti mali generator od njega... znaci E.motor mi okrece 4 jaka magneta i pored magneta su namotai... ksanije cu naci neki pretvarac sa jednosmjerne struje u naizmenicnu.. ali to kasnije.. sada da vidim kako njega da pokrenem....
Hvala svima koji se odazovu na ovaj post.. svaki komentar ce mi puno znaciti...
Re: E.motor od HDD
Pokrenuti motor od HHD-a baterijom od 12V nije samo glupost, već jednostavno nemoguće!
Genijalna ideja da elektromotorom pokrečeš generator nije vrijedna bilo kakvog komentara...
... i ova tvrdnja više nije istinita! Imao si motor!shhone wrote: Imam E.motor od HDD...
Genijalna ideja da elektromotorom pokrečeš generator nije vrijedna bilo kakvog komentara...
svjestan sam toga... ali ajde da pokusam opet sve ispocetka....
Imam ja jos jedan HDD koji je neispravan.. tocnije ploca mu nevalja pa klikce... ali motor i dalje radi... i ima ona neodimionska magneta.....
pa da nebi on opet gorio de mi reci kako da krenem...
Ja cu se potruditi da ovaj put sve propratim i uradim kako valja...
P.S. ovaj motor je imo 3izlaza (mislim na zice)
Imam ja jos jedan HDD koji je neispravan.. tocnije ploca mu nevalja pa klikce... ali motor i dalje radi... i ima ona neodimionska magneta.....
pa da nebi on opet gorio de mi reci kako da krenem...
Ja cu se potruditi da ovaj put sve propratim i uradim kako valja...
P.S. ovaj motor je imo 3izlaza (mislim na zice)
Ovo ti je jedan nacin pokretanja motora. Ali sto ce ti kad ti je neispravan
http://www.youtube.com/watch?v=1DMW9p1z_aQ
imas shemu u opisu videa
http://www.youtube.com/watch?v=1DMW9p1z_aQ
imas shemu u opisu videa
Tnx.... naso sam i ja jos par sema pa cu da isprobam..... De mi samo reci kako se zove ona bila plocica na kojoj isprobavaju sve to... to sma ja davno u srednjoj imo...
Ma ovaj HDD je neispravan za spremanje podataka.. mislim radio bi kada bi mu istu takvu plocicu stavio.... ali staces, neka se zrtvuje za vise dobro...
Ma ovaj HDD je neispravan za spremanje podataka.. mislim radio bi kada bi mu istu takvu plocicu stavio.... ali staces, neka se zrtvuje za vise dobro...
Ta bila plocica je EKSPERIMENTALNA PLOCICA, mada to ako odes u trgovinu tipa chipoteka i sl. vec ces tamo vidit pa ce ti oni dat
Nisam bas siguran da sam dobro pogledo semu.. ali ako se nevaram na semi koju je on dao na youtube tamo nema jos jedan dio na kom on usporava i ubrzaje svoj motor od HDD.... mozda gresim ali ispravite me.... I jos nesto... sta li je tocno ono "HDR1X2" i "HDR1X3" pretpostavljam da je ovo sa 1x3 sto se povezuje na motor od HDD ali sta je ovo sa 1x2-kom...
Mozeli mi netko odgovoriti na pitanje koje sam gore napiso....
Evo i slike kakobiste videli o cemu pricam
Evo i slike kakobiste videli o cemu pricam
to ti je ovo
http://www.google.hr/imgres?q=Header,+2 ... 9,r:25,s:0
i tu spojis prekidac (pushbutton)
http://www.google.hr/imgres?q=Header,+2 ... 9,r:25,s:0
i tu spojis prekidac (pushbutton)
Sve mi se cini da ces ti i taj motor da izgoris.
Na snimku se lijepo vidi da postoji potenciometar kojim autor regulise brzinu.
Na semi se potenciometar prikljucuje na konektor HDR1X2
Procitaj malo i komentare ispod. Lik pita koja je vrijednost tog pot. i on odgovara da ide od 100K - 500K. Minimum je 100K
Nadovezao bih se na komentar @Shenda da ne gubis vrijeme i pravis generator koji pokreces elektromotorom.
Na snimku se lijepo vidi da postoji potenciometar kojim autor regulise brzinu.
Na semi se potenciometar prikljucuje na konektor HDR1X2
Procitaj malo i komentare ispod. Lik pita koja je vrijednost tog pot. i on odgovara da ide od 100K - 500K. Minimum je 100K
Nadovezao bih se na komentar @Shenda da ne gubis vrijeme i pravis generator koji pokreces elektromotorom.
Alexa
Uzalud vam trud sviraci Alexa-pg da ne izradjujes stampane plocice
Svaka vama cast ako mislite da se to neisplati i da nema smisla.... ali meni se isplati..
Jer stvarno neznam koja bi vetrenjaca ili nesto slicno mogla da ima 7200 rpm a da negovorim koliko bi me izasli veci magneti umjesto ovih malih kao i ostali djelovi za to...
Vi ako mozete da mi pomognete pomozite...NIsam se dugo bavio elektrotehnikom pa nemogu kao vi da odmah vidim sta je koji cip... vec moram sve to da ukucam na net pa da vidim sta koji cip pretstavlja..
A da ne govorim da mi nije ducan preko puta pa da mogu samo usetat i da uzmem ili da se raspitam za djelove.. vec moram sve da narucujem....
Imam sada drugi E.motor sa 4 zice... ali to mi nije problem za njega cu malo izmjenit semu.. nije to neka stvar.... ali ono sto neznam i nemogu na netu da nadjem jeste ovaj C3 kondenzator... kako se on zove i kako radi...
Hvala svima koji su mi pomogli oko ovoga... jos to da vidim pa cu da narucim djelove u da krenem u izradu...
tnx svima
A evo i seme koju sam prepravio za svaki slucaj da vidite ako sta nevalja...
Jer stvarno neznam koja bi vetrenjaca ili nesto slicno mogla da ima 7200 rpm a da negovorim koliko bi me izasli veci magneti umjesto ovih malih kao i ostali djelovi za to...
Vi ako mozete da mi pomognete pomozite...NIsam se dugo bavio elektrotehnikom pa nemogu kao vi da odmah vidim sta je koji cip... vec moram sve to da ukucam na net pa da vidim sta koji cip pretstavlja..
A da ne govorim da mi nije ducan preko puta pa da mogu samo usetat i da uzmem ili da se raspitam za djelove.. vec moram sve da narucujem....
Imam sada drugi E.motor sa 4 zice... ali to mi nije problem za njega cu malo izmjenit semu.. nije to neka stvar.... ali ono sto neznam i nemogu na netu da nadjem jeste ovaj C3 kondenzator... kako se on zove i kako radi...
Hvala svima koji su mi pomogli oko ovoga... jos to da vidim pa cu da narucim djelove u da krenem u izradu...
tnx svima
A evo i seme koju sam prepravio za svaki slucaj da vidite ako sta nevalja...
Obican elektrolitski kondenzator 100uF/25V, MAda sumnjam da ovo valja kako si nacrtao. Prouci malo step motore.
evo naso sam i njega... i to na ovom programu "Electronics Workbench" i zove se " polarizirani kondenzator"
Probacu sada da ovu semu sastavim na ovom programu.. malo se mucim da nadjem ove plocice ali nadam se da cu ih naci.. ako ne .. potrazi cu drugi program...
Probacu sada da ovu semu sastavim na ovom programu.. malo se mucim da nadjem ove plocice ali nadam se da cu ih naci.. ako ne .. potrazi cu drugi program...
E samo da dodam... instaliro sam novi program "Multisim Analog Devices Edition 10.0" i pokusavam naci onaj tranzistor i onu drugu plocicu... ali nikako neide... jel mozda treba nekako da update sve fajlove na naj noviju verziju ili se to nekako drugacije zove u ovoj verziji.... radi se o "LM7805CT , 4017BP_5v ,BC337 iBC327"shhone wrote:evo naso sam i njega... i to na ovom programu "Electronics Workbench" i zove se " polarizirani kondenzator"
Aj neka mi neko odgovori na ovo pa da vidim kako radi...
7805 je stabilizator napona u to220 kucistu, 4017 je dekadski brojac a bc .. tranzistori ( pnp i npn ) su u to92 kucistu. nadji bilo sta sto je slicno. Ni jedna komponenta nije nesto strogo ili usko definisano da bude nezamjenljivo. Napisi u profilu odakle si mozda ti neko i pomogne.