dakle hocu sloziti IR prijemnik i predajnik.
nemam iskustva sa time, pa imam par pitanja.
Koristio bi MCU sa obadvije strane.
Znaci sa prijemne strane je dovoljna samo jedna komponenta, onaj IR prijemni sklop, recimo SFH5110, može ovaj SFH5110-36 na 36kHz.
Sad me zanima, da li postoji kakav "gotovi" sklop za odašiljanje, poput ovog prijemnog, sa samo 3 pina: vcc, gnd i data in?
A ako nema, znači treba mi bilo koja IR dioda, a moram MCU isprogramirat da daje signal od 36kHz na nju?
Koju točno IR diodu preporučate uz ovaj SFH5110-36?
Koliki će otprilike biti domet?
sorry ak je ova tema već bila, dajte mi link ako je, znam da se dosta priča o IR prijemnicima
opet IR...
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
koliko precizna freq (carrier) mora biti za tu IR komunikaciju?
Složio sam receiver od SFH5110-36 i transmitter od dvije IR diode spojene na 9V, a clock im generiram AVR-om.
Radi, ali je domet nešto manji od 25cm.
Nemam točno 36.0 kHz, negdje između 34 i 37 kHz
(interni AVR-ov RC oscilator nije 100% stabilan, a i kad računam i uzmem da je clock stabilan, ne dobijem točno 36kHz već 35.nešto...)
Jel zbog toga domet loš?
Složio sam receiver od SFH5110-36 i transmitter od dvije IR diode spojene na 9V, a clock im generiram AVR-om.
Radi, ali je domet nešto manji od 25cm.
Nemam točno 36.0 kHz, negdje između 34 i 37 kHz
(interni AVR-ov RC oscilator nije 100% stabilan, a i kad računam i uzmem da je clock stabilan, ne dobijem točno 36kHz već 35.nešto...)
Jel zbog toga domet loš?
Koliki je odnos 0/1 na predaji? Idealno bi bilo 50%.
Za SFH5110 bi bile zgodne diode SFH415 - SFH416. Razlikuju se samo po uglu emitovanja. Ova prva je usmerenija +-15 a SFH416 +-28 stepeni, potrazi pdf.
Ja sam ovu kombinaciju pravio sa prijemnikom i predajnikom postavljenim jedno ispod drugug a svetlos se odbijala od "macjeg oka" i domet je bio vise od 3m sto ukupno ispadne 6m.
Mozes koristiti kameru od mobilnog za proveru inteziteta svetlosti predajnih dioda.
Za SFH5110 bi bile zgodne diode SFH415 - SFH416. Razlikuju se samo po uglu emitovanja. Ova prva je usmerenija +-15 a SFH416 +-28 stepeni, potrazi pdf.
Ja sam ovu kombinaciju pravio sa prijemnikom i predajnikom postavljenim jedno ispod drugug a svetlos se odbijala od "macjeg oka" i domet je bio vise od 3m sto ukupno ispadne 6m.
Mozes koristiti kameru od mobilnog za proveru inteziteta svetlosti predajnih dioda.