Komandna ploca za frekventni pretvarac/inverter

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
Titan

Komandna ploca za frekventni pretvarac/inverter

Post by Titan »

Da li tko ima ideju kako da izradim daljinsku (žičanu) komandnu ploču za frkventni pretvarač na kojoj bi mogao mijenjati frkvencije tipkama od 30-50Hz uz prikaz frkvencije na dvoznamenkastom displeju (na konadnoj ploči ne moraju biti stvarne brojke nego simulacija, a sve se približno izbaždari) i uz upravljanje vrmenom od 30sec, 40sec, 50sec i 60sec što bi isto bili prikazano na drugom dvoznamenkastom displaju.

Zahvaljujem unaprijed svima na pomoći.

p.s. ukoliko je netko zaintersiran za izradu ovog zainteresiran sam za suranju jer trebam serijsku izradu takvih komandnih ploča, a detalje oko frekvencijskog pretvarača šaljem na e-mail.

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... nandna.jpg
zer0
Pravo uznapredovao :)

Post by zer0 »

Nisi samo naveo koliko faza je na izlazu, koje snage i koja je vrsta potrošača spojena.
Titan

Post by Titan »

zer0 wrote:Nisi samo naveo koliko faza je na izlazu, koje snage i koja je vrsta potrošača spojena.
Na ulazu je 1 faza 220V, na izlazu je trofazni (upravlja se frkvencijom trofaznog motora od 600W), a pretvarač je KN50 od Koncar-MES-a , 750W.
zer0

Post by zer0 »

Nism ništa našao pod KN50-končar. Koliko sam razumeo tebi treba sklop koji će da generiše frekvenciju od 30-60Hz u nekom trajanju od 30-60 sekundi i sve to ba bude ispisano na LED?
Hajde pojasni šta je KN50.
mdj300B
Napredujem
Napredujem

Post by mdj300B »

Normalno da nema, stvarno Končar bi trebao malo više toga stavit na internet a ne samo frižidere, mašine za pranje itd.
Čekaj, pa zar taj pretvarač nema na sebi nakakvu vrstu kontrole tj. mora imat nekakve dugmiće.
Poznato mi je i to da pretvarač mora biti što je više moguće bliže samom motoru ( imaju verzije s ugrađenim pretvaračem na samom motoru) tako da ne možeš pretvarač odmaknuti 10 metara i spojit ga s kablovima jer ćeš imati problema zbog kapaciteta kabla. Između ostalog imal taj pretvarač mogućnost povezivanja na neku vrstu vanjske kontrole? Slobodno stavi sve o tom pretvaraču ovdje jer na internetu nema ničega, nije valjda tajna :)
I nije mi jasna ta sličica što si postao, jel to od tog pretvarača. Kako radi ta kontrola jel možda recimo npr: motor radi na 50Hz i hoćemo ga prebaciti na 40Hz to učinimo tako da stisnemo tastu 40Hz i zatim recimo 50sec i onda nam se motor s 50Hz spusti na 40Hz u roku od tih 50sec. Jel to to? Il je možda vrijeme starta, neka vrsta soft starta, al prije da je ono prvo.
Titan

Post by Titan »

mdj300B wrote:Normalno da nema, stvarno Končar bi trebao malo više toga stavit na internet a ne samo frižidere, mašine za pranje itd.
Čekaj, pa zar taj pretvarač nema na sebi nakakvu vrstu kontrole tj. mora imat nekakve dugmiće.
Poznato mi je i to da pretvarač mora biti što je više moguće bliže samom motoru ( imaju verzije s ugrađenim pretvaračem na samom motoru) tako da ne možeš pretvarač odmaknuti 10 metara i spojit ga s kablovima jer ćeš imati problema zbog kapaciteta kabla. Između ostalog imal taj pretvarač mogućnost povezivanja na neku vrstu vanjske kontrole? Slobodno stavi sve o tom pretvaraču ovdje jer na internetu nema ničega, nije valjda tajna :)
I nije mi jasna ta sličica što si postao, jel to od tog pretvarača. Kako radi ta kontrola jel možda recimo npr: motor radi na 50Hz i hoćemo ga prebaciti na 40Hz to učinimo tako da stisnemo tastu 40Hz i zatim recimo 50sec i onda nam se motor s 50Hz spusti na 40Hz u roku od tih 50sec. Jel to to? Il je možda vrijeme starta, neka vrsta soft starta, al prije da je ono prvo.
Pretvarač ima kontrole i smješten je blizu motora iako prema uputama ne mora biti blizu ali drugačije se ne može riješiti pa trebam komande koje bi bile pri ruci. Pretvarač ima opciju za daljinske komande koje trebam prema odrđenim zahtjevima. File od pretvarača je dosta velik tako da ti ga jedino mogu na e-mail poslati.

Što se tiče kontrolne ploče pritisneš tipku 60sec to je vrijeme koje će motor raditi pri odabranoj frekvenciji koja je npr 50Hz. Ili odabereš 30sec gdje će motor raditi 40Hz i potom se ugasiti. Nije soft start nego rad, generalno kao da u impulsima vrmena pokrećeš motor odrđenom snagom.
Post Reply