Sta iskoristiti kao etalon za temperaturu

Forum koji ne mora biti vezan za elektroniku ali u kojem vrijede pravila foruma!

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Sta iskoristiti kao etalon za temperaturu

Post by pedja089 »

Da li neko zna sta se moze iskoristiti kao etalon na osnovu koga bih mogao vrsiti bazdarenje temp senzora.
I kako je najbolje postaviti sonde za merenje tako da mere istu temperaturu. Uopsteno malo znam o tome, pa nasta obratiti paznju, preporuke i sl. Svaki savet dobro dosao...
rajac
Napredujem
Napredujem

Re: Sta iskoristiti kao etalon za temperaturu

Post by rajac »

Smjesa vode i leda 0C.
kizbaja
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by kizbaja »

mene su ucili da se 0°C nadje kad se sonda uroni u vodu punu leda al da ne dira ni led ni posudu ni zrak.
a 100°C u padeli vode koja kuha i isto da ne dira ni posudu ni da viri vani (da ne dira zrak)
kako postavit sondu kod mjerenja? to ovisi o kucistu sonde, al najbolja izmjena topline se postize kad se elementi nalaze sto blize jedan drugome i kad su im toplinski smjerovi suprotni (npr. na radijatoru je polaz vode na vrhu a povrat na dnu jer topli zrak se dize i time se dobiva najbolje iskoristenje, a u slucaju sondi treba obuhvatit sto vecu povrsinu i po mogucnosti izolirati to mjesto da temp zraka ima sto manji utjecaj da bi se dobio tocan rezultat)
mozda ti ovo pomogne
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Temperatura kljucanja vode nije 100 stepeni celzijusa. Temperatura kljucanja zavisi od visefaktora, kao sto su nadmorska visina, vazdusni pritisak.
I ta temperatura moze da varira i po 4 stepena, bar koliko sam uspeo primetiti na vezbama na fakultetu.
Opet tacna otopina vode i leda nije nikad 0 stepeni, jer u vodi postoje primese, koji tu tacku pomeraju gore dole. Recimo zimi se posipa so, da bi se spustila tacka mrznjenja voda na -3,-4 stepena. Tako da opet 0 je dosta blizu, ali opet nije ponovljiva.
Ono sto ocekujem od etalona je da bude uvek greska bude u nekom poznatom opsegu, i da vrednost bude ponovljiva. Ovo sto ste naveli znam i ja, ali ti uslovi nisu stabilni. Recimo kljucanje vode na 100 stepeni se definise na nultoj nadmorskoj visini i pri normalnom vazdusnom pritisku koji je 1013mbar, ako ne gresim :roll:
lab1722tec
Napredujem
Napredujem

Post by lab1722tec »

Možda sam pogrešno razumio ali ako nisam onda može ovako..DS18B20 ima dobru rezoluciju i prilično je točan.
Dakle ako imam više sondi (18b20, 18s20,lm35dz i sl..)njihove GND izvode zalemim što bliže na komad bijelog ili bakarnog lima (recimo cca 15-20x20mm)i nakon 3-4 minute mogu upoređivati njihove karakteristike bilo sa zasebnim ili zajedničkim hardverom.Meni je 18B20 i više nego dovoljne točnosti pa njega uzimam kao etalon.
U poređenju više senzora tog tipa nisam nikada našao nekakvog odstupanja (naravno ne treba ni reći da se to
odnosi na situaciju kad nema grešaka u hardveri ili "safteru".Ako je u pitanju NTC, PTC ili termopar jasno je da ne može tako, no to se to nije moglo iščitati iz tvog pitanja.
Pozdrav!
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Hvala, tako nesto sam i mislio...
Post Reply