Punjenje Akumulatora u kolima
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
- sonar
- Pocetnik na forumu
Punjenje Akumulatora u kolima
Da li se Akumulator u kolima preko Alternatora puni konstantnim naponom ili konstantnom strujom?
Napon baterije kada vozilo ne radi je oko 12 v. Kada alternator radi napon se poveca na oko 13 v bez obzira da li je akumulator pun ili prazani i takav ostaje. Znaci ja bi rekao konstantnim naponom a struja se smanjuje kako se akumulator puni.Ako je tako onda me interesuje da li je struja ogranicena ili ne?
I jos jedna stvar koja mi nije jasna
Zasto obicni punjac za auto akumulatore (transformator-4 diode) koji daje npr. 14v na izlazu, kada se spoji na prazan akumulator smanji napon na 12v (+/- koji volt) ?? Zasto napon ne izlazu punjaca ne ostane kostantan kao u kolima prilikom punjenja Alternatorom.
Znaci da bi napravio Punjac Akumulatora (kao u kolima) trebao bi ograniciti napon da se ne mijenja a struju limitirati zavisno od Ah akumulatora.
Jos nesto. znaci svaki akumulator bilo da je AGM,Olovni, SLA..i ostali koji su predvidjeni za automobile trebaju da se pune konstantnim naponom.
Napon baterije kada vozilo ne radi je oko 12 v. Kada alternator radi napon se poveca na oko 13 v bez obzira da li je akumulator pun ili prazani i takav ostaje. Znaci ja bi rekao konstantnim naponom a struja se smanjuje kako se akumulator puni.Ako je tako onda me interesuje da li je struja ogranicena ili ne?
I jos jedna stvar koja mi nije jasna
Zasto obicni punjac za auto akumulatore (transformator-4 diode) koji daje npr. 14v na izlazu, kada se spoji na prazan akumulator smanji napon na 12v (+/- koji volt) ?? Zasto napon ne izlazu punjaca ne ostane kostantan kao u kolima prilikom punjenja Alternatorom.
Znaci da bi napravio Punjac Akumulatora (kao u kolima) trebao bi ograniciti napon da se ne mijenja a struju limitirati zavisno od Ah akumulatora.
Jos nesto. znaci svaki akumulator bilo da je AGM,Olovni, SLA..i ostali koji su predvidjeni za automobile trebaju da se pune konstantnim naponom.
Re: Punjenje Akumulatora u kolima
alternator ima na sebi regler koji regulira napon na rotoru ovisno o potrosnji stuje u automobilu i time stvara vise ili manje ampera.
baterija ti uvijek na sebe vuce onoliko koliko joj treba to jest ako je prazna vuce vise struje i obratno.
baterija ti uvijek na sebe vuce onoliko koliko joj treba to jest ako je prazna vuce vise struje i obratno.
Koliko ja znam, alternator i regler odrzavaju konstantni napon bez obzira na potrosnju.
"Običnom" punjaču padne napon usljed struje koja počne da teče u akumulator - kada kroz diode i trafo teče struja tada se javlja pad napona na njima. Svakom ispravljaču manje ili više padne napon na izlazu kada se optereti ...sonar wrote: I jos jedna stvar koja mi nije jasna
Akumulator možeš puniti ili konstantnom strujom ili konstantnim naponom na tebi je da izabereš "moja preporuka konstantan napon radi lakše izrade".Napon punjaća mora biti veći od napona akumulatora i raćuna se : Up = EMSa + Ip x Ru
-Up -napon punjaća
-EMSa -elektromotorna sila akumulatora
-Ip -struja punjenja
-Ru -unutarnji otpor akumulatora
-Up -napon punjaća
-Ip -struja punjenja
- sonar
- Pocetnik na forumu
Hvala svima na odgovorima.
Treba mi punjac ovih karakteristika:
BATTERY CHARGER (Constant Voltage)
13.8 to 15.0 volts, 10 amps, 12-15 hours approximate
FLOAT CHARGE
13.2 to 13.8 volts, 1 amp maximum current
RAPID RECHARGE (Constant Voltage Charger)
Maximum voltage 15.6 volts. No current limit as long as
temperature remains below 50°C. Charge until current drops
below 1 amp.
Mislio sam napraviti nesto ovako:
http://www.sentex.ca/~mec1995/gadgets/labc2.htm
Ima sve sto treba,rapid charge te float charge.
Jedini problem je LM350 i njegovih 3A. Da li bi ga mogao zamijeniti sa dva LM338 5A bez ikakvih prepravki.
Znaci Dva LM338 vezanih paralelno.
Ako neko ima bolju i testiranu semu Punjaca sa konstantnim naponom ( i po mogucnosti limitirnom strujom)
bio bi zahvalan.
Treba mi punjac ovih karakteristika:
BATTERY CHARGER (Constant Voltage)
13.8 to 15.0 volts, 10 amps, 12-15 hours approximate
FLOAT CHARGE
13.2 to 13.8 volts, 1 amp maximum current
RAPID RECHARGE (Constant Voltage Charger)
Maximum voltage 15.6 volts. No current limit as long as
temperature remains below 50°C. Charge until current drops
below 1 amp.
Mislio sam napraviti nesto ovako:
http://www.sentex.ca/~mec1995/gadgets/labc2.htm
Ima sve sto treba,rapid charge te float charge.
Jedini problem je LM350 i njegovih 3A. Da li bi ga mogao zamijeniti sa dva LM338 5A bez ikakvih prepravki.
Znaci Dva LM338 vezanih paralelno.
Ako neko ima bolju i testiranu semu Punjaca sa konstantnim naponom ( i po mogucnosti limitirnom strujom)
bio bi zahvalan.
Da li bi mogo uzeti punjac sa regulacijom napona,spojiti na akumulator i stimati napon da bude npr.13,8v?micro2802 wrote:Akumulator možeš puniti ili konstantnom strujom ili konstantnim naponom na tebi je da izabereš "moja preporuka konstantan napon radi lakše izrade".Napon punjaća mora biti veći od napona akumulatora i raćuna se : Up = EMSa + Ip x Ru
-Up -napon punjaća
-Ip -struja punjenja
mozes ali nije preporucljivo jer akumulator se nebi smio punit sa mnogo ampera tj. vise od 10% od njegovog kapaciteta (npr. 50Ah > 5A)Da li bi mogo uzeti punjac sa regulacijom napona,spojiti na akumulator i stimati napon da bude npr.13,8v?
ako je prazan povuce previse pa ce prokuhati
ako ti netreba automatski pogledaj ovo
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... f=9&t=9796
ili ovo ima ih jos na forumu
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
Nemojte se zamarati bespotrebnim stvarima, punjenje i praznjenje akumulatora u automobilu ide, gotovo uvijek, daleko izvan granica preporucenih vrijednosti. To znaju i proizvodjaci automobila i akumulatora. Vodite racuna da napon olovnih akumulatora ostane u granicama 2,1 do 2,3 V po celiji struja je manje bitna stvar celije se deformisu pri punjenju kao i praznjenju a zamislite koliku struju povuce starter pri paljenju automobila.. Ako se radi o tzv 12V akumulatoru kakvi se koriste kod automobila ogranicite napon punjenja da ne prelazi 13,8V jer vec preko 14 volta akumulator pocinje gubiti VODU (isparavanje).
Prema podacima koje imam idealno je dase akumulator puni 12 sati ravnomjernom strujom. To znači da ako je npr akumulator kapacitete 120Ah da ga treba puniti konstantnom strujom 10A tokom 12 sati.
Ovo opet znači da je idealan punjač tzv. idealni strujni generator ... Dalje problem je u tome što starenjem akumulator gubi kapacitet, a također kapacitet ovisi i o temperaturi tako je potrebno imati povratnu informaciju sa akumulatora kada je stvarno napunjen - obično je to napon (napon ponog akumulatora 12V je oko 16V) ...
Ovo opet znači da je idealan punjač tzv. idealni strujni generator ... Dalje problem je u tome što starenjem akumulator gubi kapacitet, a također kapacitet ovisi i o temperaturi tako je potrebno imati povratnu informaciju sa akumulatora kada je stvarno napunjen - obično je to napon (napon ponog akumulatora 12V je oko 16V) ...
Samo jedno pitanje ako imam akumlator od 12v 66ah i potrosac od 12v 0.8kwh (800w) koliko bi taj potrosac radio vremena sa punim akumlatorom? Odgovor mi je mnogo vazan
inace startna struja akumlatora je 540A
P=U*I, Kapacitet= I*t, podatak startne struje je u ovom slučaju nepotreban.
Pogledaj formule, razmisli malo pa napiši što misliš. Nije teško doći do rješenja, ukoliko baš ne bude išlo rado ćemo pomoći.
Pogledaj formule, razmisli malo pa napiši što misliš. Nije teško doći do rješenja, ukoliko baš ne bude išlo rado ćemo pomoći.
Ma znam ja to nisam toliko glup 12v*66ah=792wh a potrosac trosi 800w to znaci da bi se ja vozio oko 1h.Ali mi je sve to malo nelogisco jer je to alnaser od auta ISKRA 12v 0.8kw pa mi je to bilo nelogicno zato sam pitao jer ja mislim da treba da idu neke prepravke ali mi vi sad to kazite dali treba ili ne?
ako sam dobro shvatio , misliš upotrijebiti anaser kao elektromotor .... preinake su neophodne ...
1. umjesto čaura staviti ležajeve
2. obezbediti hladjenje vazdušnom strujom - ventilatorom
( pogledaj u starim brojevima SAM-a , čovek , mislim da je iz kragujevca , odradio T-14 ili T-15 na akomulator )
1. umjesto čaura staviti ležajeve
2. obezbediti hladjenje vazdušnom strujom - ventilatorom
( pogledaj u starim brojevima SAM-a , čovek , mislim da je iz kragujevca , odradio T-14 ili T-15 na akomulator )
Uključi se u ovaj forum i sve će ti biti jasnije:
http://www.e-vozila.com/forum/
http://www.e-vozila.com/forum/
Sta je to SAM?
Daj mi puni naziv toga da vidim kako je uradjen taj motor.
Daj mi puni naziv toga da vidim kako je uradjen taj motor.
Casopis iz 80tih.
Imao sam taj broj covek, secam se da je lik ubacio lezajeve na alanser, i okacio 2 akumulatora od 120Ah na motor, malo smesno izgledalo ali je radilo.
Bila je opisana i fica na struju u drugom broju.
Imao sam taj broj covek, secam se da je lik ubacio lezajeve na alanser, i okacio 2 akumulatora od 120Ah na motor, malo smesno izgledalo ali je radilo.
Bila je opisana i fica na struju u drugom broju.
SAM = zagrebački mjesečnik Sam svoj majstor
Poštovanje
Molio bih Vas da mi pomognete da riješim jedan problem sa punjenjem akumulatora na kamionu OM (nasljednik je mala zastava).Radi se o napajanju 24 v a problem je taj da prepunja akumulatore.U dilemi sam po pitanju alternatora koji na sebi ima kao regler (sa četkicama je ) a dodatno ima Iskrin regler (Tip AER 2907) i kao kondenzator o kome nemam podatke samo na talijanskom riječ cappacitator.
Jeli ovo kod mene alternator ili dinama to mi je nejasno pošto ima po meni vanjski regler.
Dali postoji alternator sa reglerom na sebi za 24v.
Unaprijed se zahvaljujem
Molio bih Vas da mi pomognete da riješim jedan problem sa punjenjem akumulatora na kamionu OM (nasljednik je mala zastava).Radi se o napajanju 24 v a problem je taj da prepunja akumulatore.U dilemi sam po pitanju alternatora koji na sebi ima kao regler (sa četkicama je ) a dodatno ima Iskrin regler (Tip AER 2907) i kao kondenzator o kome nemam podatke samo na talijanskom riječ cappacitator.
Jeli ovo kod mene alternator ili dinama to mi je nejasno pošto ima po meni vanjski regler.
Dali postoji alternator sa reglerom na sebi za 24v.
Unaprijed se zahvaljujem
Najbolje da uslikaš svoj alternator i regler, biće svima lakše.