CRT Samsung TV CW-683CW blinkanje STBY LED

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
misley
Napredujem
Napredujem

CRT Samsung TV CW-683CW blinkanje STBY LED

Post by misley »

TV je moj. Nisam neki vican TV servisu ali uz sugestije nije problem da ga pogledam (kao i ovaj Sony na kraju stranice koji sam popravio zahvaljujuci Alexi_pg (tnx. Alexa))

Ne mogu da ga upalim. Na pritisak Power dugmeta na TVu, mislim da se cuje da odradi degauss, a STBY LED blinka u sledecoj sekvenci:
jedan dugi fleš, pa 5 kratkih i na kraju, još jedan dugi blink, i tu se ugasi.
TV ne reaguje na daljinac, OFC.
Skinuo sam servisno uputstvo ali ne vidim u njemu da se pominje ikakva prica o blinkanju ove LED.
Pretpostavljam da to ipak upucuje na rjesenje problema?

Ili...?

pozz
dino_kc
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Re: CRT Samsung TV CW-683CW blinkanje STBY LED

Post by dino_kc »

Vjerovatno je pitanje u horizontali,provjeri horizontalni tranzistor,ako je on zamjeni i kond u blizini njega, mislim da je 10uF,ugl. male vrijednosti i zbog njega krepava hor. BU..
"cuksi" -> "dino_kc"
alexa_pg
Pravo sam se raspisao :)

Post by alexa_pg »

Ovaj aparat nema samodijagnostiku kao Sony pa ces morati popravsi da pristupis na klasican nacin.
Kao sto je vec receno, otkaci tranzistor u linijskom izlazu, na +B prikaci vjestacko opterecenje i mjeri napone. Ako su naponi OK, vrati linijski tr. pa ponovo mjeri. U zavisnosti od rezultata mjerenja da se zakljuciti sta bi moglo biti.
Alexa
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

@misley ti si guja011 ili njegov sestric, bratanac... :?: :D
misley
Napredujem
Napredujem

Post by misley »

Kad safatam malo vremena, poslusacu sve savete ovde. Naravno, javim se sa rezultatima i opekotinama.

@stojke369
pašenog od daidžinog svaka svekrvinog kurajbera Gujine svastike kuma
(kumamo se mi kako nešto... u stvari, koristi moj nalog na fanzu jer ga mrzelo da se registruje, lol) :lol:
mirzza
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by mirzza »

Meni se slicna stvar desila al na Philips-u, i kad je tako ledica blinkala grio mi se otpor u oko kondezatora za filtraciju. Stalno mi je pado napon sa 110V na 80V kad sam mjerio, mislio sam da je vertikala nije bila, pa VNT, nije ni on bio i na kraju sam nasao problem dvije diode su bile otisle oko VNT-a, jedna zenerica i jedna obicna. Eh pa sad ne znam kolike ima slicnosti Philips sa Samsungom, ali mozda ti moze pomoc :wink:
misley
Napredujem
Napredujem

Post by misley »

Nakon popravke jednog drugog krsha od 20 godina pronasao sam slobodnih 15 minuta da provjerim napone..
Prije svega, skinuo sam D5703 u HIS i diodnim testom dobio OK podatke.
Zatim sam premjerio napone u napojnoj, na sekundaru, posle dioda.
Pojavljuju se naponi 7.5VDC, 13.8VDC i 150VDC. Svi naponi su stabilni i ne osciluju.
Mjerenje je izvedeno dok je TV ukljucen.
Danas sam probao TV i sa daljinskim (nisam ga ranije imao u ruci!).
TV samim paljenjem na prekidac pokazuje gorenavedeno blinkanje LED. LED se normalno ponasa kao i na ispravnom TV-u kada na daljincu "upalim" TV i sve vreme LED blinka kada nesto radim sa daljincem. Nema slike, nema tona, nema zarenja.
Kada je TV upaljen, na dva kola koja vidim (a u servisnom uputstvu koje je trebalo da bude ono pravo vidim samo jedan chip - 78R05) 78R05 i 78R08 na izlazu imam nekih 2,5-3V a na ulazu upravo ovih 7.5V...
Kada ugasim tv daljincem, na izlazu dobijam 0V.
Svi osiguraci su, koliko sam ih povatao po ploci, OK.
Ima li kakva dodatna sugestija? Ili da proveravam sve i jednu komponentu pa dok nabodem :roll:

Ovo je deo seme koji se odnosi na smps a koji sam nasao u "lafo" servisnom uputstvu
smps.PNG
smps.PNG (33.75 KiB) Viewed 4181 times
misley
Napredujem
Napredujem

Post by misley »

Korekcija... nasao sam SM koji semom vise asocira na konkretan TV koji imam. Sad vidim da su ovi naponi od 2.5V na 78R0X stabilizatorima pogresno mjereni / mjerio sam cetvrtu nozicu misleci da je ona izlaz, nisam gledao u datasheet...
mirzza
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by mirzza »

Na stabilizatoru 78R05 trebas na ulazu imat veci napon od 5V, a na izlazu tacno 5 V. Na ulazu 78R08 trebas imat veci od 8 V, a na uzlazu tacno 8V.

Prva nozica ti je ulaz tu trebas imat veci napon, druga ti je masa, a treca izlaz. Provjeri ove izlazne napone vrlo su bitni. Ako nemas onda ti nesto sto daje taj ulazni napone ne valja znaci nesto prije stabilizatora ti je otislo.
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

78R05 ima malo drugaciji raspored i 4 nozice.

Code: Select all

http://circuits.datasheetdir.com/40/GM78R05-pinout.jpg
alexa_pg

Post by alexa_pg »

Da li su naponi isti sa otkacenim i prikacenim D5703
Daj link sa koga si skinuo semu da bi gledali u istu.
Alexa
misley
Napredujem
Napredujem

Post by misley »

Da ne bi bilo da sam ovde samo zezao narod, da kazem sta je epilog kompletne price.
Elem, doslo se do toga da je VNT skiknuo sto je potvrdio i domacin u servisu (da,da, podvio sam rep i otisao do servisa) i oprostio me od 35e, TV radi korektno i sve je OK... sto nas dovodi do sledece price:
Nemam daljinac za njega.
Treba mi ovaj model
http://fanzo.org/remote/wp-content/gall ... 00104K.jpg

Moja lokacija je Bijeljina.
Preporuke??

Zahvaljujem svima koji su odvojili svoje vrijeme i nesebicno dijelili svoje iskustvo na mojoj temi.
Post Reply