cnc stroj
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
- zero-cool123
- Napredujem
cnc stroj
pozz....imam jedan printer koji je u kvaru, dali bi s njega mogao napraviti CNC?? van bi uzeo koračne motore i ostalo,trebao bi izraditi neki kontroler za njega ili je moguče iskoristiti kontroler od printera (epson) ima li tko kakve predloge??
Struja je jedina žena koju se nesmije dirat!!!!!!!!!
-
- Napredujem
Re: cnc stroj
CNC mozes napraviti od cega god zelis
Ja sam napravio i od drveta pa radio super...
Kontoler trebas napraviti ili kupiti gotov...zavisno od motora...itd...
Zavisi koji printer imas i koliko motora u njemu imas... jesu li svi step motori ?
Noviji printeri imaju samo steper za pomjeranje papira dok za pomjeranje glave imaju obicni DC motor sa trakom kao enkoder...
ako te sta zanima samo pitaj
Ja sam napravio i od drveta pa radio super...
Kontoler trebas napraviti ili kupiti gotov...zavisno od motora...itd...
Zavisi koji printer imas i koliko motora u njemu imas... jesu li svi step motori ?
Noviji printeri imaju samo steper za pomjeranje papira dok za pomjeranje glave imaju obicni DC motor sa trakom kao enkoder...
ako te sta zanima samo pitaj
- zero-cool123
- Napredujem
printer je epson dx 4200 za pokretanje glave je obični dc motor s trakom, to znam...ja bi sam izradio mikrokontroler ipak je to moja struka
@zero-cool123, baš je super kad je to tvoja struka.
Odlično nemaš problema sa mikrokontrolerom !
A drugo je lako riješiti.
Odlično nemaš problema sa mikrokontrolerom !
A drugo je lako riješiti.
[URL=https://meettomy.site]Beautiful Womans in your city[/URL]
- zero-cool123
- Napredujem
da to još nismo radili u školi, to tek radimo u 4. razredu, a ja sam sad drugi, radim več elektroničke sklopove od 1. razz. a tek ovo pologodište izrađujemo prve sklopove, ja sam več na foto postupku i verenici 1 w
Daragi zero, ako mene pitaš vrijeme koje si mislio protratiti na pravljenje cnc provedi vježbajući matematiku i slično ...
- zero-cool123
- Napredujem
xD još ga nisam krenuo praviti, a s mat. imam 5
L297 u kombinaciji sa L298. Tri takva para (po jedan za svaku os/motor) i konektor za paralelni port je vise-manje sve sta ti treba za upravljanje. Sa interneta skines Mach3 (a nije Turbo ) program i to je to.
Umjesto L297 mozes isprogramirati mikrokontroler i time ustedjeti barem 60kn, a umjesto L298 mozes napraviti H-most sa mosfetima i...zakomplicirati si zivot. Dakle, moja preporuka ti je mikrokontroler + 3 komada L298. Jeftino, jednostavno, efikasno.
Postoje i gotovi cipovi koji u sebi imaju dekoder i H-most za pogon motora, obicno za struje do 2-3A, ali je dobavljivost upitna i radi se uglavnom o SMD komponentama.
Stepper motore mozes iskoristiti iz printera, ali gledaj da su ti za X i Y osi isti motori zbog istih koraka. Z os moze imati neki manji (drukciji) stepper, ionako samo pomice glodalicu gore-dolje. Sajam elektronike u Italiji (Pordenone, Udine...) je dusu dao za CNC masine jer imas steppera svih oblika za par eura, cak se da pronaci i kompletna mehanicka konstrukcija za relativno malo novaca.
Umjesto L297 mozes isprogramirati mikrokontroler i time ustedjeti barem 60kn, a umjesto L298 mozes napraviti H-most sa mosfetima i...zakomplicirati si zivot. Dakle, moja preporuka ti je mikrokontroler + 3 komada L298. Jeftino, jednostavno, efikasno.
Postoje i gotovi cipovi koji u sebi imaju dekoder i H-most za pogon motora, obicno za struje do 2-3A, ali je dobavljivost upitna i radi se uglavnom o SMD komponentama.
Stepper motore mozes iskoristiti iz printera, ali gledaj da su ti za X i Y osi isti motori zbog istih koraka. Z os moze imati neki manji (drukciji) stepper, ionako samo pomice glodalicu gore-dolje. Sajam elektronike u Italiji (Pordenone, Udine...) je dusu dao za CNC masine jer imas steppera svih oblika za par eura, cak se da pronaci i kompletna mehanicka konstrukcija za relativno malo novaca.