Moderators: pedja089, stojke369, trax, InTheStillOfTheNight
Nisam računao samo statičke uvjeteInTheStillOfTheNight wrote: Ne mozes to prema otporu gledati kada se radi o dinamickim uvjetima rada.
Sorry, ali ne vidim nigdje da je VDS oko 0.8V pri Id=50A. Kako ja gledam, VDS pri toj struji nije oko 0.8V nego cca. 0.5V (točnije 0.44V). Pd=0.5V*50A=25WInTheStillOfTheNight wrote: Pogledaj u datasheet page 3 Fig2. znaci VGS imamo 15V i gledaj ovu zadnju gornju liniju pri struji od 50A i vidjeti ces da je pad napona VDS oko 0.8V
Pa da, Maniac cijelo vrijeme piše da ne želi koristiti (odnosno spaliti) MOSFET koji je dobio od profesora, nego taj drugi tip iz njegove sheme (http://www.irf.com/product-info/datashe ... 306pbf.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;). IRFP3306 je snažniji.InTheStillOfTheNight wrote:@konya ma nisam ni ja gledao tocno, nego palac oko metorom... A najgore u tome je sto ti i ja gledamo u razlicit datasheet a mozda i razlicit mosfet...
Taj MOSFET koju ti prof. dao bi sigurno odgovarao za tvoje potrebe!!! Ovaj je jači, ali ne bi rekao da dvostruko._Maniac_ wrote:Koristim IRFP3306... necu koristit taj od profa jer je slabiji, ovaj koji imam je duplo jaci...
MA TI JEDNOSTAVNO NE SLUŠAŠ_Maniac_ wrote: Stavio sam u paralelu 4 jaca IRFP3306 i sad cu sa njima sve isprobati... trebalo bi biti ok...
abc wrote:Prijateljski ces ih uvjeriti da svaki preuzme svoj dio od 12A.
abc wrote:Tako mali Ivica zamislja da ce raditi, sva 4 komada ce bratski dijeliti struju.
konya wrote: @Maniac:
Spajanjem 4 MOSFET-a na jedan driver ćeš samo postići da će se povećavati sklopni gubici, jer je izlazna struja drivera ograničena odnosno ćeš driver preopteretiti . Duže vrijeme će se kapaciteti gate-ova nabijati i prazniti.
Mislim da si dobio odgovor, ili_Maniac_ wrote:e da... jel imas ideje zasto ne bi radilo 4 mosfeta u paraleli??? Stavio sam i sve lijepo napisano o tome na moj post prije i lijepo pise da se to radi da se smanji opterecenje na samo jednog...
Praktički možeš ih paralelno spojiti, samo u tom slučaju moraš imati i 4 drivera (za svaki MOSFET posebno), ili jedan jači driver (ako postoji tip za 4 ili više mosfeta). U izmjenjivačima auto-pojačala također koriste paralelni spoj mosfeta.Konya wrote: @Maniac:
Spajanjem 4 MOSFET-a na jedan driver ćeš samo postići da će se povećavati sklopni gubici, jer je izlazna struja drivera ograničena odnosno ćeš driver preopteretiti . Duže vrijeme će se kapaciteti gate-ova nabijati i prazniti.