METAL DETEKTOR
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
- sindja1204
- Odlično uznapredovao
Re: METAL DETEKTOR
Proveri za pocetak da negde nemas kratke spojeve posle lemljenja ili ti je neki vod u prekidu posle nagrizanja..Da li si stavljao sve elemente kao prema shemi ili si koristio neke zamene.
PS: Plocica je proverena, pa ako si pravilno montirao sve elemente, detektor bi morao iz prve da proradi.
PS: Plocica je proverena, pa ako si pravilno montirao sve elemente, detektor bi morao iz prve da proradi.
Na 741 i 356 imam 9.92V. Na 4011 i 555 po 10.8V
Gdje imaš ove napone, na kojim pinovima i prema čemu mjeriš?
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
Gledao sam vec da nema negde mostic od kalaja ali nisam nista nasao. Svi elementi su na svom mestu. Vrednosti su sve kao prema semi. Jedino umesto uA741 je isao LM741 i umesto konda od 10pf isao je od 12pf.
Napone sam merio na nozicama integralca.
Napone sam merio na nozicama integralca.
- sindja1204
- Odlično uznapredovao
koliko sam video na top strani je sve u redu. Medjutim, posto ti je masa po ivicama vise nagrizena, proveri da nemas tu neki prekid.
Nasao sam prekid... Sumnjao sam u njega ali sad kad sam ocistio plocicu acetonom lako sam uocio.
Radi sve sada ok Sad cu mu staviti LF357 da vidim kako radi detekcija
Javljam utiske....
Radi sve sada ok Sad cu mu staviti LF357 da vidim kako radi detekcija
Javljam utiske....
E sad obzirom da sve lepo radi moglo bi par prakticnih saveta...
Koliko utice motanje kalema na osetljivost?
Da li je za BD911 bas neophodan hladnjak?
Za povezivanje kalema sa elektronikom sam stavio oklopljeni kabal! Da li je nephodan ili moze i obican?
Hvala svima na pomoci!
Pozdrav!
Aleksandar.
Koliko utice motanje kalema na osetljivost?
Da li je za BD911 bas neophodan hladnjak?
Za povezivanje kalema sa elektronikom sam stavio oklopljeni kabal! Da li je nephodan ili moze i obican?
Hvala svima na pomoci!
Pozdrav!
Aleksandar.
- sindja1204
- Odlično uznapredovao
-Detektor stelujes prema zavojnici trimer potenciometrom 250k. Meni se desavalo da razlicito radi sa skoro dve identicne zavojnice. tako da to nije presudno.
-Hladnjak nije neophodan
-Nema potrebe za oklopljenim kablom. Ipak su to niske frekvencije. (100-300Hz)
-Hladnjak nije neophodan
-Nema potrebe za oklopljenim kablom. Ipak su to niske frekvencije. (100-300Hz)
Samo da se javim
Detektor radi odlicno. Sada resavam mehanicke stvari
Bice slika kada zavrsim.
Veliki pozdrav!
Aleksandar.
Detektor radi odlicno. Sada resavam mehanicke stvari
Bice slika kada zavrsim.
Veliki pozdrav!
Aleksandar.
- juka vk
- Pravo sam se raspisao :)
pozdrav ljudi, zanima me dali je neko od vas koji su radili detektor probao motati zavojnicu kao disk i u krug i dali ima razlike ??
-
Ljudi napravio sam ovu spravicu ali mogu njome da detektujem samo mrezni trafo i to samo dok je ukljucen u struju, koristim kolo lf 356 jer nisam naso lf357 ,treba mi pomoc jer nece da detektuje nikakav metal
- juka vk
Nece ti sa 356, i ja sam probao....mora 357 biti !!!
Odakle si?
Odakle si?
pozdrav ljudi! zanimljiv projekt, zaslužena petica! dal mi neko može na koji način je motana zavojnica na šperploču. malo mi je nejasan taj dio...
Kako nece? Kod mene radi sasvim normalno! Ni detekcija nije mnogo losija.juka vk wrote:Nece ti sa 356, i ja sam probao....mora 357 biti !!!
Odakle si?
Pozdrav!
Aleksandar.
-
Evo sam i ja probao da napravim ovo čudo od detektora https://www.youtube.com/watch?v=tNngR0UdeMw
i nije proradio pa cu izbaciti slike u nadi da ce mi neko pomoci.
Jedino sam zamijenio IC1 koji je bio LF357 ja sam stavio TL702
Da li treba na krajevim zica za zavojnicu (i na jednu i na drugu) da bude napon 12v ?
Nekako proradi zvuk koji je normalan ali samo ako okrecem potenciometar 2.2k i onda ukljucim prekidac.Zavonica ne radi a zvuk se ne mijenja ni kad je skinem.
Zvuk se ne mijenja ni kad okrecem potenciometar 10k pa se pitam da li je to normalno?
Pomagajte
i nije proradio pa cu izbaciti slike u nadi da ce mi neko pomoci.
Jedino sam zamijenio IC1 koji je bio LF357 ja sam stavio TL702
Da li treba na krajevim zica za zavojnicu (i na jednu i na drugu) da bude napon 12v ?
Nekako proradi zvuk koji je normalan ali samo ako okrecem potenciometar 2.2k i onda ukljucim prekidac.Zavonica ne radi a zvuk se ne mijenja ni kad je skinem.
Zvuk se ne mijenja ni kad okrecem potenciometar 10k pa se pitam da li je to normalno?
Pomagajte
- Attachments
-
- 02122012451.jpg (33 KiB) Viewed 16016 times
-
- 02122012450.jpg (24.48 KiB) Viewed 16016 times
- juka vk
Prvo naredi frekvenciju na cca 200Hz (potenciometrom na čošku), a mjeri ju na mjestu zavojnice. Onda mjenjaj onaj drugi pot na plocici i trebao bi prestati zujat u jednom položaju, javi sta je ?
-
Taj potenciometar u cosku je od 100k.a mjerenje na zicama za spajanje zavojnice je i dalje 12v.juka vk wrote:Prvo naredi frekvenciju na cca 200Hz (potenciometrom na čošku), a mjeri ju na mjestu zavojnice. Onda mjenjaj onaj drugi pot na plocici i trebao bi prestati zujat u jednom položaju, javi sta je ?
A na onaj od 220k na odredjenom mjestu staje zujanje a onda na ona ostala dva (koja su na kutiji ne videse na slici)nastelujem puckanje na prekid to nekako funkcionise a onda stavim zavojnicu i nikakvih promjena nema a onda pomjeram potenciometar u cosku (110k) i ni tad se zvuk ne mijenja
A palim ga na sledeci nacin : pustim struju pa onda potenciometal u cosku smanjim na nulu a zatim na maksimum a opet na prekidac ugasim pa pustim struju e tek tada pocne da zuji
- juka vk
Cudno radi, a i cudan mi tvoj jezik
Onaj na češku 100k ne smije biti u jednom krajnjem polozaju jel struja bude prevelika. Dali mozes izmjeriti frekvenciju, dali imas instrument neki?
Onaj na češku 100k ne smije biti u jednom krajnjem polozaju jel struja bude prevelika. Dali mozes izmjeriti frekvenciju, dali imas instrument neki?
-
Ne razumijem se mnogo u elekt4roniku zato mi je i jezik cudanjuka vk wrote:Cudno radi, a i cudan mi tvoj jezik
Imam ovaj instrument ali mislim da ne mjeri frekfenciju
http://www.rapidonline.com/test-measure ... er-400437/
a ovaj potenciometar mozes da okreces a u zvuku nema promjene
- juka vk
evo ovako onaj potenciometar u cosku stavi an 30koma i to ti je cca 200Hz. (pazi između kojih nožica ce ti biti 30Koma)
Spoji zavojnicu.
Ako zvucnik zuji okreni onaj drugi potenciometar tako da prestane zujat.
Približu uho zavojnici, moralo bi se cuti zujanje.
Ajde pa javi sta je bilo !
Spoji zavojnicu.
Ako zvucnik zuji okreni onaj drugi potenciometar tako da prestane zujat.
Približu uho zavojnici, moralo bi se cuti zujanje.
Ajde pa javi sta je bilo !
-
izmedju nozica konstantno pokazuje 78koma u koji god polozaj potenciometar stavis tako da zujanje u zavojnici ne cujem a trazistor kome sam stavio hladnjak se nesto mnogo grije