Strujni izvor 0-50A

Rasprava o AVR mikrokontrolerima, AVR projekti i drugo vezano za AVR...

Moderators: pedja089, stojke369, trax, InTheStillOfTheNight

Post Reply
Kizo
Pravo uznapredovao :)

Re: Strujni izvor 0-50A

Post by Kizo »

_Maniac_ wrote:E da... nitko mi nije rekao... koje diode da uzmem za ispravljanje??? gledao sam malo po el. centru i chipoteci, ali na netu bas i nisam nasao nesto...
A ovako nešto ili ovako nešto ti odgovara? Mada nemoj se bezveze trošiti kad smo trenutno nigdje. I malo si organiziraj te žice, ne možeš na jednom kraju imati jedan napon, a na drugom duplo veći.
_Maniac_

Post by _Maniac_ »

ok... organizirat cu zice, kupio sam danas i normale zice, tako da cu pokusat navecer ako uspijem sve izmijeniti pa da bude ljepse...

a taj graetz sto si napisao, vec sam ja to kupio danas u chipoteci...

http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... PC5004.pdf

kondenzator je ovaj...

http://www.100y.com.tw/pdf_file/NIPPON_36DX.pdf

evo i ostali dijelovi sto sam pripremio, tako da se vide lijepo na slici...

http://img686.imageshack.us/img686/1720/hpim8755t.jpg
http://img707.imageshack.us/img707/5395/hpim8758.jpg
http://img689.imageshack.us/img689/8331/hpim8761.jpg
http://img695.imageshack.us/img695/5747/hpim8759.jpg
http://img121.imageshack.us/img121/9667/hpim8760.jpg
http://img210.imageshack.us/img210/2533/hpim8762.jpg

Jos me pate 2 stvari... to su... debljina zice za napajanje, pa do trafoa, do graetza, pa do kondenzatora i do one plocice na kojoj ce biti mosfet i driver za mosfet...
druga stvar je... pretpostavljam da ovi moji ulazi koje sam stavio za napajanje, znaci oni mali crni i crveni sto se mogu montirati na pleksi... pretpostavljam da oni ne mogu izdrzat 50A :)... i prekidac, pretpostavljam da ni njega ne mogu stavit... :(((

Onaj trafo sto je na slici, premotan je i koristen je u aparatu za varenje, ispravan, daje izlaz 12.6V, ali struju tocnu neznam, preko 30A, u biti pise da mu je snaga 800W, tako da bi trebao teoretski dati 66A, ali sad dal moze ta zica toliko provesti i koliko se gubi, to jos nisam siguran, morao bi to negdje ispitati...

Zelim sve dijelove rijesit, pa da nemam vise brige s tim, a sto se tice toga da dobivam malo drugaciji napon, provjerit cu ja to sve danas/sutra cim izmjenim zice... moguce da je u njima problem, a moguce da je i u napajanju, sve cu provjerit, kontam da moram dobit isti napon na shuntu i na ulazu u filter, ali nedobivam...

Cim sve provjerim, ispitam i snimim, posaljem video i napisem sta sam napravio...
Capo Di Tutti Capi
_Maniac_

Post by _Maniac_ »

Ah da... :)... Zaboravio napisat... :)

Jel moze netko kojim slucajem negdje mi kupit tc4422 ili tc4421 ili neki slican driver za mosfet u to220 kucistu... jer ovaj sto mi je abc dao mi je upao u rupicu od goda na drvenom brodskom podu i nemogu ga nikako dohvatit...

pretpostavljam da se to samo meni dogodi, al jbg, radim na podu, tu taman imam mjesta :)...
Capo Di Tutti Capi
abc

Post by abc »

Da se vratimo na zice , da li si nesto radio po tom pitanju, jer dok to ne rjesis nema svrhe ici dalje sa softverom kad namozemo izmjeriti struju kroz shunt.
_Maniac_

Post by _Maniac_ »

Zice su rijesene... kao sto sam rekao, problem nije bio u zicama, negu u onim izvodima za napajanje... kad mjerim na GND (shunt) i na ulazu u filter dobijem 40-ak mV, kad mjerim na ADCH dobijem 20mV... ako je ukljucen PWM, smanjuje se naravno napon...

Idem samo sad napravit hladnjake i sve za trafo i grec, pa cu odsad napajanje vadit od njega...
Capo Di Tutti Capi
_Maniac_

Post by _Maniac_ »

Sad sam malo gledao pwm i adc, jer spojio sam sve na trafo... i PWM normalno ide od 0-1020, zarulja se postupno gasi, to sljaka, a ADC pocinje od kojih 760 pa pada do 0, znaci vise nije na 1023 nimalo... na kojih PWM=800 zarulja se gasi, ali ADC par sekundi prije (cca 5) vec pise ADC=0, pretpostavljam da je to zbog kondenzatora da od njega...
Capo Di Tutti Capi
Kizo

Post by Kizo »

E super, sad su naponi kako treba, jedino je i dalje ADC previsok. Dali možeš uploadati tu na forum zadnji source kod koji ti radi pa da probamo vidjeti što se da napraviti.
_Maniac_

Post by _Maniac_ »

evo kod...

A sto se tice previsokog adc-a... ja cu posnimit to sve mjerenje kad dodjem, moram malog odvest doktoru na pregled, pa kad dodjem sve cu snimit, uploadat i stavit na forum...

test_lcd.rar
(50.48 KiB) Downloaded 160 times
Capo Di Tutti Capi
Kizo

Post by Kizo »

Napravio sam samo da se sa povećanjem PWM-a povećava i svjetloća žarulje. Da nije obrnuto. Ajd samo provjeri dali to sad radi prije nego što idemo isprobavati ADC, da ne napravim 10 stvari pa onda ne znamo gdje je problem.
Attachments
test_lcd_1.zip
(54.89 KiB) Downloaded 154 times
_Maniac_

Post by _Maniac_ »

Evo nabacio tvoj kod i sve je OK... znaci kako se povecava, tako se i zarulja pojacava :)...

Snimka napona na adc, ADC i PWM... :)

http://www.youtube.com/watch?v=-1tG16ZufMM" onclick="window.open(this.href);return false;

to sto malko skace napon onak cudno na pocetku, to je zato sto nisam dobro drzao :)
Capo Di Tutti Capi
abc

Post by abc »

@Maniac kako si spoji shunt ,PCB i napajanje. Pretpostavljam da znas da je shunt cak i dio zice kroz koji prolazi struja, znaci nije isto kad na mikrokontroler vodis zice sa gnd koji je udaljen fizicki 10cm ili vise sa svake strane a mjeris na PCB shunta pad napona multimetrom i dobijas razlicita mjerenja.
Kizo

Post by Kizo »

Da, trebale bi žice biti što krače.
to sto malko skace napon onak cudno na pocetku, to je zato sto nisam dobro drzao :)
Baš krenuo pisati što ti napon tako divlja. Ajd, ok su naponi sad.

Sad ću ti dati malo posla. Nadam se da ti je jasno da treba moći mjeriti 10 puta veću struju, no to je trenutno nemoguće kad ADC već sad na 4A dođe do 800, a maksimum mu je 1023. Da bi mogao mjeriti 50A, sad na 4A, max. što bi ADC trebao pokazivati je do 100.

U attachmentu imaš 6 programa sa različitim kombinacijama pojačanja ADC-a i referentnog napona. Sad ono što moraš napraviti je iztestirati svaki od tih i vidjeti koji najbolje odgovara u našem slučaju. Da je max. oko 100 (ne premali, ne preveliki) i da to fino linearno raste sa porastom struje kroz žarulju. Sam odaberi kombinaciju koja najbolje odgovara.

Pitaj ako nešto treba ponoviti ako ti nije jesno.

E da, bilo bi dobro kad bi našao još koju žarulju da se vidi kako se sve ponaša pri većem opterečenju. Dobro, to ne sad, poslije.
Attachments
Testing_ADC.zip
(333.55 KiB) Downloaded 170 times
abc

Post by abc »

Mislim da od ovih ponudjenih donekle odgovara 1,1V i gain 1x.
_Maniac_

Post by _Maniac_ »

Popravljam legi komp, pa cim dodjem kuci provjerit cu...

a sto se tice zarulje (potrosaca), pa pokusat cu naci nesto jace i nesto slabije pa da vidim...

imam par motorica i tako cega, pa cu provjerit koliko vuku ampera... nadam se da ce nesto biti vise od kojih 5-7A... a ako ne nadjem sta da koristim, koje zarulje vuku vise struje od ovih halogenih???
Capo Di Tutti Capi
abc

Post by abc »

@Maniac induktivno opterecenje ne mozes da regulises sa jednim mosfetom, tu treba mosfet drajver i dva mosfeta ili vrlo snazna dioada i mosfet. Ovako kako je sada samo neinduktivno opterecenje, zarulje, grijaci neka elektroliza, punjaci itd.
_Maniac_

Post by _Maniac_ »

Evo ja sam sve posnimao, pa dok se uploada, stavim linkove...

Pitanje...

Onaj multimetar sto sam pravio... pise da trebam ovako spojiti::
Measuring signal connector.
Multimeter is suitable for voltage and current measurement in PSU, where current sense shunt resistor is connected in series with load and is in negative rail.

Pin no.1: voltage measurement U - connect to "+" PSU output, best directly to output terminal;

Pin no.2: current measurement I - connect to "-" PSU output, best directly to output terminal;

Pin no.3: ground - connect to shunt resistor terminal opposite to that connected to "-" PSU output.
moze netko pojasnit, jer nisam skontao... kako pretpostavljam, znaci 1. pin na +zarulje (12V), 2. pin na -zarulje (di ide i ADC) i gnd na gnd tj. drugi kraj shunta...
Capo Di Tutti Capi
_Maniac_

Post by _Maniac_ »

VIDEO...

http://tinypic.com/player.php?v=wkhaoi&s=5" onclick="window.open(this.href);return false;
Capo Di Tutti Capi
Kizo

Post by Kizo »

Čini mi se da si zamijenio pin2 i 3, najbolje pitaj nekog tko je to radio, vidim da je par ljudi to napravilo.

Ovaj video, dali će biti nastavak? Inače dobro si to napravio, jedino moje isprike što sam u žurbi zaboravio skratiti pauzu u dijelu ref=2.54;gain=1x, pa samo skrati pauzu ako ti je predugo čekati.
_Maniac_

Post by _Maniac_ »

a u klinac... sad vidim da nije cijeli video... traje cca 12min... idem uploadat negdje drugdje, pa skinite, jer youtube podrzava samo 10min... idem bubnit u rar, pa stavit ponovno...
Capo Di Tutti Capi
_Maniac_

Post by _Maniac_ »

evo sad download link, jer onaj za gledanje bude do pola...

http://www.2shared.com/file/12636507/26 ... e_007.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Capo Di Tutti Capi
Post Reply