google powermeter

Rasprava o PIC mikrokontrolerima, PIC projekti i drugo vezano za PIC-eve...

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

ShOkRe
Pravo uznapredovao :)

Re: google powermeter

Post by ShOkRe »

pa ovo da se napaja s tog ferita si pretjerao, ali ovo ostalo bi trebalo bit uključeno u igru....
al ko mu brani da ima mali onboard trafić za napajanje, a ovaj wireles dio sam ti već gore opisao, ja sam taj dio oko logginga i html sučelja sam sve radio u sh skriptama, i nije neka pamet, ali bih presretan bio da nadjemo neke frikove ovdje koji su sa time na ti pa da ubacimo malo ajaxa i da se vlastiti gui malo modernizira, a sto se google-a i njihovog frameworka tiće otom potom ako budu dobri prema nama :-)
a nisam baš ni vidjeo šta su napravili osim par screenshotova...
ovo što ja predlažem radi na dyndns-u i vjeruj ovo mozda sad izgleda nerazumljivo ali je jeftini mrežni pis of kejk.... (procitaj o trome malo na http://www.pulawireless.hr/forum/viewtopic.php?t=268" onclick="window.open(this.href);return false;)
grunf

Post by grunf »

:D cool... inace tema mog magistarskog rada...koristim currentcost power metar, malo sam porazmjestao zice u stanskoj razvodnoj kutiji, imam samo jedna strujna klijesta pa snimam samo jednu fazu...ince uredjaj generise xml fajl od kojeg kad se parsiraju podaci dobiju bas fifini dijagrami :D...dakle real time monitoring radi, trbe to jos samo dici online i ostalo mi je jos samo da ubacimo opciju da kroz web preglednig ukljucim i iskljucim neke od potrosaca...gsm support vec radi...drago mi je sto se neko zainteresovao za ovo...prije 12-13 godina je bilo smjesno reci idem provjeriti postu na internetu, a google sad pokusava omasoviti (joj rijeci) monitoring potrosnje u cilju smanjenja emisije CO2 :D...
ShOkRe

Post by ShOkRe »

pa super, sve znaš, daj onda malo materijala kako si to riješio, ako nije propietarry..... slikaj i daj kakvu šemu da se mozemo još malo referirati na neke funkcionalne primjere... evo za sada nam je ovaj detalj oko samog mjerenja ne definiran, ali koristiti hal dali mjerni trafo, a nešto sto se moze napraviti jeftino i u samogradnji, a da je i točno, i po mogučnosti da je jednostavno kalibrirati, da ima linearni otklon i da nema mrtve točke pri niskim potrošnjama (znaš kako ide kod pasivnih mjernih s diodom koja ne mjeri dok ne pređe 0.8V i sl) gore su već meki primjeri ali treba još....
grunf

Post by grunf »

http://www.instructables.com/id/Real_ti ... e_Monitor/

malo skupo ali dobro za razumjeti kako ovo sve radi :D
ShOkRe

Post by ShOkRe »

http://www.iobridge.net/projects/tag/google/" onclick="window.open(this.href);return false; da malo skupo razbit strujna klješta, ali to uopče nije potrebno, moze i sa improviziranim mjernim trafićima, onda je bagatela.... jučer sam baš razvalio cd-rom i ispod spindle motora našo 3 HALA smd 4 pin... mozda još uvjek ima smisla sa njima radit ili su mjerni trafići riješenje ?.... ma u poslu sam s tim displejima, pa se nemogu posvetit ovome, al kad malo vremena uvatim ću napraviti testno pojačalce sa operacionim da signal sa senzora (nekih) pretvorim u 0-5v pa da ga mogu pic-em preuzet (imam još onih 18f60j66 i sličnih lan picefa, pa nije isključeno ni sa njima to sklepat.
tcpip stack je praktički pali i vozi, potrebnao je samo malo main.c izeditirati da pohvatane A/D nivoe ubaci u web sučelje na ljepši način... (iako preferiram open-wrt i ovo je opcija s obzrom da smo na forumu u sekciji pic-mcu-jevi) :roll:
ShOkRe

Post by ShOkRe »

http://www.pemuk.com/howitworks.html" onclick="window.open(this.href);return false;

evo ovo je i dalje (barem meni) osnovna ideja vodilja, zbog cijene dostupnosti i jednostavnosti al muči me malo ta op-amp konverzija izmjenične u 0-5v (ja bih istosmjerni average nivo) što je najlakše mjeriti ad-om.

(edit: hmmm vidjeo sam da se ponavljam, sorry)

keyword Rogowski coil
ShOkRe

Post by ShOkRe »

http://www.8052.com/forum/read/85089" onclick="window.open(this.href);return false;
ShOkRe

Post by ShOkRe »

http://www.instructables.com/files/orig ... C0MK8B.zip" onclick="window.open(this.href);return false;
preostaje nešto kao ovo gore onda ?
evo kako sam zabrijao sa rogowskim, ali za početak mislim da je mozda malo komplicirano......
DaTi
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by DaTi »

Ja mislim da bi najbolje i najbezbolnije ( i najjeftinije) bilo da se napravi pomocu mernih transformatora.
ShOkRe

Post by ShOkRe »

ma da to sam i ja konstratirao, iako je otvoreno i sve ovo ostalo ,ali za sad skupljamo ideje ovamo, i sve su dobrodošle.... danas (bokte ovdje je bilo nevrijeme ludo cijeli dan, vuko sam auto iz vode do koljena da ne odpluta, i nije se ugasio, jedva sam se izvuko da ne završim ko u veneciji, a barka jutros bila puna vode ja prekjučer sam je praznio, pada, tuča, kiša uff...) sam blesio po netu, a najviše po raznim siteovima koji su vezani za operaciona pojačala, sklopova oko mjerenja i sl.... i nisam baš nešto bog zna što našo.... al eto nešto je....
grunf

Post by grunf »

:D zadnjih 10 minuta real time potrosnje...ovo je samo prvi test fajl s kojim je proradio web server :D...dok sam zacas naucio koristit ubunut za 4 sec :D...inace vodilja je bilo ovo http://www.jibble.org/currentcost/" onclick="window.open(this.href);return false; zvucalo je jednostavno napraviri da se ovo automatski vrti i updatuje na web server, al bogami sam se namucio :D..jos samo autorizhation i contorle i gotovo :D
ShOkRe

Post by ShOkRe »

vrlo zgodno, hoćeš li dati naputak i matreijal da mozemo i mi proučit kako si to sklepao
pa mozda i krenuti tvojim stopama ili si kopirightan ?-) (zatvoreni projekt )
grunf

Post by grunf »

http://www.jibble.org/currentcost/" onclick="window.open(this.href);return false;
ma ne naravno da nisam, ali sve i bas sve je objasnjeno na ovom linku...ja sam samo modifikovao perl skriptu da automatski prikuplja podatke sa uređaja i podesio cron job da tu skriptu statra svake minute. :)...
grunf

Post by grunf »

e ljudi ja gasim server treba mi laptop na poslu :D...ko je vidio vidio :D
ShOkRe

Post by ShOkRe »

baš zgodno, još ako nadjem ovaj Round Robin Database pod open-wrt-om bit ću jako zadovoljan.....
iako ja sam to riješio još jednostavnije u prijašnjim slučajeima, mozda balkanski ali kog briga:
spojio bi usart od pica na serial terminal od openwrt-a, onda bih jednostavno picem sparsao neki fajl
tipa
cd /etc/
cat mojfile
i onda sa picem "hserin" i pohvatam sto mi treba u array i radim dalje

a na strani openwrta, sa njegovim web serverom i malim stranicama napisaniom u sh skriptu pišem u taj file..

jednostavno a funkcionira... tako sam barem radio klasične web automatizacije, i nikad ne zašteka....
normalno i sa picem tako mozes appendati podatke u fajl (taj ili neki log) pa onda sa weba jednostavno očitavaš logging, jedina me uvjek mučilo kako to malo ajaxizirati, flešati, dotjerati neki fancy GUI, da ne bude onako sirovo... al koga pitat za takvu suradnju kad me svi bljedo gledaju... ako neko i kuzi o čemu mu pričam, onda traži pare ili pita "a koj če ti to ku*****!?"
la ja sam uporan, makar več neke godine prolaze a ja još nisam svoje projektiće doveo do željene faze, a več i stare babe sad doma imaju razne automatizacije, al ok, kad bude biće... :-)
DaTi
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by DaTi »

Ja prvi ne razumem 90% stvrai sto pricas o ethernet konekciji...ali nije mi to toliko bitno, najvaznije je da se resi merenje struje i napona, a ovo ostalo cemo lako :D
Amir_Hadzic
Napredujem
Napredujem

Post by Amir_Hadzic »

Ovo je interesantno ali koristi već gotov uređaj, koji, koliko sam ja skontao vi želite napraviti :\ Što se tiče prenosa podataka od mjernog uređaja do računara ili nekog drugog uređaja bilo bi dobro iskoristiti način na koji to radi ovaj curentcost uređaj (periodično izbacivanje podataka u XML formatu preko usb-a ili serijskog porta). Tako bi se omogučilo spajanje sa drugim uređajima ali i vrlo jednostavan razvoj softvera za taj uređaj. Po meni u ovom projektu je problem sam uređaj a softver koji ide na računar je najmanji problem i za to će se sigurno neko naći ;)
Amir_Hadzic
Napredujem
Napredujem

Post by Amir_Hadzic »

Zaboravih upitati sinoć da li će računar morati biti priključen stalno na taj uređaj jer to predstavlja dva problema:
  • Prenos podataka od mjernog uređaja do računara mora biti bežičan ili mjerno mjesto mora biti blizu računara
  • Cilj projekta je da ljudi nadziru potrošnju u svom stanu/kući pa onda pokušaju na osnovu grafika i uštediti struju pa se postavlja pitanje da li je logično koristiti više struje (komp bi onda radio svakodnevno) da bi se to izvelo
Jel' bi možda bilo bolje kada bi uređaj imao neku svoju memoriju (nisam baš neki znalac što se elektronike tiče) gdje bi se pohranjivali podaci mjerenja a onda se vršila sinhronizacija pri uključivanju uređaja na računar pa bi se tako mjerenja mogla prikupljati svako sedam dana ili više, zavisno od toga koliko će memorije imati uređaj... Možda koristiti SD karticu na uređaju (s tim da onda neće biti moguće korištenje uređaja za konstantno nadgledanje potrošnje)?
ShOkRe

Post by ShOkRe »

pa eto zato i kažem, mjerni dio je pločica s ad konverziom koja preuzima mjerne podatke u razvodnoj kutiji i njih moze (ako to korisnik tako zeli) slati na pc, iako ja stalno podupirem ovu drugu verziju, sad ću je ponovno probat objasnit. dakle meni najpraktičnija je verzija, da je ta pločica koja uzima podatke umjesto na pc spojena na neku malu open.wrt platformu, eh sad što je open wrt to je linux operativni sustav prilagođen da se vrti na svemu i svačemu a najčešće na pločicama iz acces poinata i raznih bežičnih router, dakle uzmešneki ruter koji je podržan (uređaj od cca 200kn koji se nađu po svuda) iz njega obrišeš originalni firmware i upucaš opwen-wrt, tako dobiješ mini kompjuterčić koji troši par wata ima bwžičnu mrežu, ima LAN mrežu i ubjek ima jedan serijski priključak koji neki put treba malo lemiti po pločici da se moze priključiti.
nakon toga taj uređaj preuzima ulogu pc-a servira podatke na net, skuplja logove, a moze i dalje raditi svoj pšosao kučnog routera, čak i bolje nego klasični routeri..... eh sad ovo o open-wrt platformama je ogromna tem i baš je nebi u detalje ovdje al mislim da bi ovo moglo objasniti što nije bilo jasno iz prethodnih postova.

ima i nekakva nux distra koja nije openwrt a moze se staviti na onog ranije spominjanog edimaxa od 100 kn i tako dobiti isto ovako funkcionalnu platformicu, sa manje rama i fleša ali zato jeftinu i mozda još dostupniju što se nabavke tiće, ja sam upravo ovu imao za neke PIC-ikanterije koje sam upravljao putem weba, jedino što je ograničeno na ono što imaš, nema baš otvorenog sourcea, na ovaj uređaj, al se u shell skriptam a može jako punao napraviti, od pisanja web sučelja do svih sitnica oko parsinga i akcija izmedju ovog AP-a i PIC pločice.... meni je bila odlična startna pozicija....

sad koristim ploče tipa http://www.ubnt.com/products/rs.php" onclick="window.open(this.href);return false; jer je ovo premočno.... :-)
ima io pinove, rama fleša usb više lanova minipci za razne gluposti... nemam riječi hvale....
Amir_Hadzic
Napredujem
Napredujem

Post by Amir_Hadzic »

Pa eto onda potrebno je uraditi serijski interfejs na uređaju i onda spajati ha na PC, ha na router ;) Evo ovdje se može vidjeti koji Edimaxovi imaju wireless i serijski port: http://oldwiki.openwrt.org/Hardware(2f)Edimax.html
Post Reply