Ford Mondeo-smrznuto gorivo

Forum koji ne mora biti vezan za elektroniku ali u kojem vrijede pravila foruma!

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: Ford Mondeo-smrznuto gorivo

Post by pejky »

Feko, dal' si provjerio onaj solenoid, imas tamo medju slikama shemu na kojim pinovima treba biti koliki otpor pri odredjenim uslovima?!
...kada posisaš sva vesla, tada Nikola si Tesla, s pravom mozes reci da je struja tvoja...

http://www.pik.ba/profil/pejky/
race king
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by race king »

neznam jeste ikad gledali seriju "kraljevi leda" 6 njih voze kamionima teret do nekog rudnika na temperaturi do -30 stupnjeva, nesmiju ni ugasit motor, jel se odma zaledi. a kad se zaledi. uzmu nesto kao vreca, prekriju cijeli motor. i unutra pumpaju vruci zrak. @feko probaj tako nesta :D
Dvije ploče jedan izolator,mala moja to je KONDENZATOR...
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Feko neka te povuce neko tu nemoze da omane mora da upali.Barem je slucaj kod mene tako :)
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

@Peđa, ideja dobra no to prolazi kod traktora i autobusa...oko moga ima dosta gumenih i plastičnih crijva pa loženje vatre ne dolazi u obzir :cry: aaaa tako bi ga zapalio :!:
@r2d2, misliš ono 'mazni pivu'...trebao sam te poslušati :lol:, nije zbog lože, nikada ju nisam sipao, kada sam ga ja kupovao dizel gorivo je bilo jeftinije a ja se puno vozim :wink:
@Pejky, nisam danas ni razmišljao da provjerim 'solenoid', brzo je pao mrak...to cu provjeriti sutra-prekosutra, također cu skinuti i grijače koje sam mijenjao prošlog mjeseca sva 4...možda je koji crko tijekom ovog isprobavanja.
@Race king, dobra je to ideja no treba imati takvo što...šteta što nitko u komšiluku nema dobru grijanu garažu....
Ništ, voziti bratov auto dok mi da...valjda će u ponedjeljak ako bude 4 stupnja uz grijanje pred kraj dana upaliti...
@Stojke, ne bih ga htio vući...da slučajno ne preskoći remen...kakve sam sreće i to bi se dogodilo :roll:
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Nevjerujem da bi remen preskocio, ali nevjerujem ni da bi upalio, jer nije ti alnaser stradao, ako nece da povuce goriva sa verglanjem, nece sigurno ni kad ga budes vukao.
Provjeri taj solenoid, kazes da te je on i prije zezao, moguce da je skroz otisao, a bez njega nema sanse da ce upalit.
Mada kad ponovo promislim, da je otisao, morao bi ti izbaciti gresku, a moguce i da pokazuje gresku, a da ti ne radi lampica za indikaciju :lol:
...kada posisaš sva vesla, tada Nikola si Tesla, s pravom mozes reci da je struja tvoja...

stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Feko wrote: @Stojke, ne bih ga htio vući...da slučajno ne preskoći remen...kakve sam sreće i to bi se dogodilo :roll:

Nista cudno kad potera .... :D Grejace obavezno proveri jer ko zna kakvog su kvaliteta ti novi.1 grejac kad crkne tesko pali :)
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

pa i mislio sam da ga zapalis, kad nece da upali :P :P
a koja je uloga tog solenoida? jel mu to dodje kao neki ventil ili pumpica?
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

ako nece sa verglanjem probaj sa sibicom...mozda upali...zapali...i tako to... :D
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Taj solenoid pomjera mehaniku u bos pumpi i odredjuje trenutak ubrizgivanja goriva (isto kao sto se kod benzinaca mjenja trenutak paljenja, tako se i kod dizela mjenja trenutak ubrizgivanja), te ako on nije ispravan, nema nista od paljenja.

r2d2
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by r2d2 »

Feko wrote:
@r2d2, misliš ono 'mazni pivu'...
e bas to sad bi se nasljosko i bolila bi te kita sto nece da upali :lol:
...:::SVAKO "ZASTO", IMA SVOJE "JEBIGA":::...
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Mislim da se gorivo u stvari nije smrzlo nego je u biti kvar u bošpumpi…
Danas je bilo +1, provjerio sam grijače i svi su ispravni, napon dolazi do njih i griju.
Kada mjerim na onom konektoru 'fuel level position senzor' između 2-3 nožice imam
otpor 4850 Ohm dakle fuel level closed…e sad kako dođe na 2410 ili 'fuel level fully open'
ne znam, možda kada uštekam konektor pa dam kontakt no onda bih trebao ili zarezati žice da bih mogao meriti…no to mi se ne da raditi da mi poslije majstor ne psuje…dižem ruke od svega i moram zvati majstora…ili…Pejky imaš li ideju?
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

pejky wrote:Image
Probaj da li mozes neku pipalicu il' komad tanke zice ubacit u konektor pa da premjeris napone pri ukljucenom kontaktu, u servisu imaju razne vrste pipalica ili razdjelnika preko kojih se ukljucuju konektori pa se tako mjere naponi.
Mislim ipak da ces tesko sta postic bez dijagnostike.

Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Sada mi kaže kolega preko telefona da provjerim jel se dimi dok verglam…i ne dimi se!
Znači da stvarno ne dobiva gorivo…i kaže da je to onda krepao 'kompjuter'…navodno ga
on prelemio spojeve i proradilo…no kod njega je bio u pitanju benzinac.
Gdje se nalazi taj 'kompjuter' u ford modneu…možda negdje ispod volana…da skidam taj
tapacirung?
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Ajd sad cu ti nac gdje s tacno nalazi "kompjuter", a na pp mi posalji svoj mail ili msn, da ti posaljem jos nesto sto bi ti mozda moglo rijesiti probleme, ali nebi bilo uredu prema kolegi od kojeg sam ja to dobio da postavljam javno.

pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Kompjuter ti se nalazi ispod posude za tekucinu za pranje sofersajbe.
pejky wrote:Image
I na njemu imas konektor kao sto je ovaj na gornjoj slici.
Jos nekoliko informacija, obicno ima jedan ili dva plasticna osiguraca sa strane konektora, pa pazi da ih ne polomis.
Ako je prvi put da se otvara komp., obicno je spoj dvije stranice zadihtovan nekom vrstom gume/ljepila, pa ces to morat isjec, ali oprezno da ne ostetis nesto unutra.
I naravno kad ga rastavis, pazi na staticki elektricitet, da ne napravis belaj :lol:

Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Vidjet ću u subotu...sutra sam druga pa ne stignem...no žena mi već reži :evil: kaže bolje da odvezem kod majstora.tj odvučem :roll:
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Evo da još malo davim :lol: prijatelja Pejky-ja...gledam na forumima i jedan tip je imao sličan problem pa evo kopiram sa tog foruma...
"obično na tim autima zeza elektroventil na bosch pumpi. pukne plastika i gubi kontakt pa zatvara dovod goriva u pumpu. i onda se motor ugasi. a taj ventil je kao neka zaštita protiv krađe.
pa ili otiđi kod električara da ti premosti taj ventil (usput se uvjeri da je zbog njega) ili kupi novi."

Gdje se nalazi taj elektroventir....dato nije ona škatulja plastična što sam izbavio...možda moram kratko spojiti žice :?:

i na kraju rješenje od tog tipa...
Za one kojima se možda isto desi...zbog (ne)kvalitete goriva otišla niskotlačna pumpa...Zamijenjena i auto radi ko urica

Gdje se nalazi ta niskotlačna pumpa :?:
:cry: :cry:
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

A i ovo sam primetio da kada dam kontakt...upale se lampice na sekundu (one koje trebaju goriti) i ugase se ...nešto slično kao kada nije dobro zategnjena klema...i onda isključim kontakt pa ponovo...i onda je uredu...
evo kopirani text tipa koji je imao problem sa paljenjem:
prijatelju ako jos nisi rijesio problem znam da ima puno predlagaca ali moje misljenje je da tebe zeza wegfahrspere.(to je na njemackom)jer neznam kako se kaze na nasem posto sam u at.i jos jedna mogucnost sto je boljka kod auta a to je ulozak brave ispod kljuca gdje palis imas jedan plasticno dio u sastavu brave to ili ovo prvo--50%50..

možda ovo zeza :shock:
pejky
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pejky »

Evo sad sam opet pregledao sav moguci software i dokumentaciju koju imam za tog Mondea, i nigdje se ni ne spominje nikakva druga pumpa osim same bosch pumpe.
Takodje za elektroventil koji spominjes nema nikakvih detalja, samo sam po shemi uspio zakljucit da se nalazi na samoj bosch pumpi ili u njenoj neposrednoj blizini.

Na konektoru koji ide na bosch pumpu elektroventil koristi 5., 7. i 8. pin (brojeve imas na onim slikama prije)
Evo i slika:

Image

Plava linija (8. pin ide na minus akumulatora - masa)
Crvena linija ide na "kompjuter" (5. pin)
Zuta linija (7. pin) ide na imobilajzer (to je ono "wegfahrspere" sto ovaj spominje)

Kad das kontakt, posmatraj kako se ponasa lampica imobilajzera (obicno simbol kljuca, ili kontura auta sa kljucem unutra).
U normalnim uslovima treba da svjetli 3 sekunde i da se ugasi, ako svjetli duze, ili cim ukljucis kontakt pocne blinkat, onda ti je imobilajzer blokirao elektroniku.
Provjeri to prvo, pa cemo vidit dalje.

Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

OK, to cu sutra....pokrio sam ga ceradom jer sam radio cijeli dan a već je mrak...oko toga se cujemo sutra.
Post Reply