PIC MCU spojen sa GSM uredjajem
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: PIC MCU spojen sa GSM uredjajem
Mnogooo hvala. Ja bih zeljela da imam i ocitanja s analognih ulaza koja idu u sms povratnu.. Al' otom potom... Javim vam kako napredujem. Nadam se da nije frka sto smaram.
Pozdrav i hvala na utrosenom vremenu
Pozdrav i hvala na utrosenom vremenu
"Ljubav ženama daje duha, a muškarcima ga oduzima."
ma to nije nikakav problem napraviti...
izvinjavam se ako je off,
gde mogu da nadjem AT komande i raspored rx i tx pina za siemens a40, i da li taj telefon moze da se koristi u ove svrhe?
hvala unapred
gde mogu da nadjem AT komande i raspored rx i tx pina za siemens a40, i da li taj telefon moze da se koristi u ove svrhe?
hvala unapred
na googlu...
Opet imam malo vremena. Tražim primjer, kako spojim GSM sa PIC, mada koristim USART , i šaljem temperature na PC. Našao sam ovo http://www2.arnes.si/~sspslavr/gsm_alarm/gsm_alarm.html" onclick="window.open(this.href);return false;, ali nisam neki jaki elektroničar, zato tražim dalje. AT komande za C45 još nemam, takođe ni rasporeda pinova na GSM-u.
A izgleda, da moj projekat još nema kraja, sat ču dodat još vanjski eeprom 24c512, kada nema komunikacije sa PC, se bude svake pola sata beležile temperature na eeprom. Sad imam na ploči PCF8583- sat, dva 74HC595- shift register, dva 74HC165, MAX 232, 3x4 tipkovnicu i 4x20 LCD. Sada još eeprom i GSM i to je to. Moja želja.
A izgleda, da moj projekat još nema kraja, sat ču dodat još vanjski eeprom 24c512, kada nema komunikacije sa PC, se bude svake pola sata beležile temperature na eeprom. Sad imam na ploči PCF8583- sat, dva 74HC595- shift register, dva 74HC165, MAX 232, 3x4 tipkovnicu i 4x20 LCD. Sada još eeprom i GSM i to je to. Moja želja.
Koji Nokijin mob podrzava serijsku komunikaciju da se ne bačkam sa simensom i PDU-om.
Interesuje me ISKLJUCIVO neki jeftin telefon...
Interesuje me ISKLJUCIVO neki jeftin telefon...
Upppsss vidjela sam odgovor... Pedja a koliko kosta taj simens s tekst modom... )))
To nije mobilni to je gsm modem, ima izvuceno on off, rs232 za komunikaciju i prikljucak za obicnu telefonsku slusalicu,napajanje 8-15V, ako se ne varam. Uostalo potrazi po netu TC35i. ja ga prodajem za 180eura, to je skoro upola cene...
Berba je gotova, mada sam usput radio na svom projektu. Usposobio sam bjeleženje na 24c64 eeprom, kojeg sam imao na raspolaganju, i testirao komunikaciju među PC i GSM. Ništa.? Probao sam Ericsson GA628 i Siemens C45 povezati prvo na PC, rezultata nije bilo, onda test na PIC sa shemom od traxa, opet ništa.?
I ovako imam rješeno bilježenje u eeprom 24c64:
I ovako imam rješeno bilježenje u eeprom 24c64:
Code: Select all
pShEEc64; najprej preberem naslov shranjen v ee pica, kamor bom shranil podatke v c64 ee
movlw 0x85
movwf EproNas ; W vpišem v naslov v epromu
call Beri_EE ;berem iz EE podatke
movwf TIPKA ; iz EE PIC-a preberem eprom naslov, kamor shranjujem vrednosti
;*********************************************
movlw 0x86
movwf EproNas ; W vpišem v naslov v epromu
call Beri_EE ;berem iz EE podatke
movwf NiTipk ; iz EE PIC-a preberem eprom naslov, kamor shranjujem vrednosti
;******************
;naslova iz ee pic eproma
movf TIPKA,W
;movlw TIPKA
iorwf NiTipk,w
btfsc STATUS,Z ; sta oba 0
call pShEEura ;shrani datum na 0
comf TIPKA,w ; negera bite zgornjega dela naslova če so vsi 00011111 nastane 11100000
andlw b'00011111' ;nato pa 00000000
btfsc STATUS,Z
call pPisk10s ;piskanje 10 sekund(piše se na zadnjih 256 prostih mest spodnjega dela naslova
;****************************
; shranim temperature
MOVLW 0X49 ;NASLOV Te0Izm
movwf FSR
MOVLW .15
MOVWF I2C_STEVEC ; SHRANIM PETNAJST TEMPERATUR
ZankaEEp
call START_BIT
MOVLW B'10100010' ; UKAZ 24C64 EEPROMA ZA PISANJE VANJ
call I2C_TX ; pošlem ukaz za vpisovanje na 64
;**********************
MOVF TIPKA,W ; addres high
CALL I2C_TX
MOVF NiTipk,W ; address low
CALL I2C_TX
;*********************
movf INDF,W
CALL I2C_TX ;POŠLI NA EE c64
CALL STOP_BIT
movlw .16
call CakajMs
INCF NiTipk,f;TIPKA,F ; low
BTFSC STATUS,Z
INCF TIPKA,F;NiTipk,F ;EeNas1,F, high
incf FSR,F
DECFSZ I2C_STEVEC,F
GOTO ZankaEEp ; vpišem naslednji podatek
;Shranit si moram EeNas0 in EeNas1, da naslednjič pišem naprej, ne pa preko shranjenih vrednosti.
;------------------
;RAM2EE1 ne rabim, kadar vpisuješ eno vrednost.
movf TIPKA,W ;EeNas0,w HIGH
movwf EproPod
movlw 0x85 ;lokacija, kamor se bodo hranili podatki v PIC
movwf EproNas ; W vpišem v naslov v epromu PIC-a
call Pisi_EE ; vpišem v EE PICa
;******************
movf NiTipk,W ;EeNas1,w LOW
movwf EproPod
movlw 0x86 ;lokacija, kamor se bodo hranili podatki v PIC
movwf EproNas ; W vpišem v naslov v epromu PIC-a
call Pisi_EE
return
Eh ev mene opet
Treba mi ideja za projekat. Jako sam zagrijana za rad s GSM uredjajima tako da preko fakulteta mogu nabaviti taj TC35i modem.
Sad je samo jos problem sta da radim s njim, pa mi treba ideja. Zadatak koji moram pravdati profesoru jeste da to mora sadrzavati GSM komunikaciju, pa sto bude inovativnije to bolje.
Svi prijedlozi su dobrodosli.
Sto prije predlozite to bolje!
Hvala
Treba mi ideja za projekat. Jako sam zagrijana za rad s GSM uredjajima tako da preko fakulteta mogu nabaviti taj TC35i modem.
Sad je samo jos problem sta da radim s njim, pa mi treba ideja. Zadatak koji moram pravdati profesoru jeste da to mora sadrzavati GSM komunikaciju, pa sto bude inovativnije to bolje.
Svi prijedlozi su dobrodosli.
Sto prije predlozite to bolje!
Hvala
pozz
opet ja na ovu temu...nevjerovatno gsm kontroler kojeg sam sklepao je radio perfektno, cak ga je se moglo programirati i testirati sa fiksnim-bezicnim telefonom, i sada to jos uvjek moze, ali avaj ne lezi vraze, kada posaljem poruke sa svoje nove polovne Nokie n95 8gb, koji je usput receno sjajan telefon , uredja ne radi....ovo pisem a doticni telfon nemam snage spajati i istrazivat...imali netko ideju sta je do vraga problem
opet ja na ovu temu...nevjerovatno gsm kontroler kojeg sam sklepao je radio perfektno, cak ga je se moglo programirati i testirati sa fiksnim-bezicnim telefonom, i sada to jos uvjek moze, ali avaj ne lezi vraze, kada posaljem poruke sa svoje nove polovne Nokie n95 8gb, koji je usput receno sjajan telefon , uredja ne radi....ovo pisem a doticni telfon nemam snage spajati i istrazivat...imali netko ideju sta je do vraga problem
n95 8gb ne podrzava sledece AT komande
CPMS
CMGL
CMGR
tako da pojma nemam zasto ovo cuo ne radi...ura
CPMS
CMGL
CMGR
tako da pojma nemam zasto ovo cuo ne radi...ura