Sad ćemo se mrziti, ali da nije arduina, npr. ja (strojar po vkv, elektroničar po skv) ne bih nikad ušao u svijet mikrokontrolera. Gledao sam još davno taj PIC i sve ono bi - ne bi, treba nešto lemit, spajat, kristali, blabla, programator košta, bla, truć-srać, no kad sam naletio na arduino i kupio ga sa ebay-a za sitniš i napisao prvi "program" za pola minute - to je bila ljubav na prvi pogled. Nekome je to dovoljno, no ja sam krenuo dalje. Na kraju sam već dva puta ozbiljno odlučio prebaciti se na Atmel Studio u "ozbiljno programiranje", ali sam odustajao jer mi se ne da programirati rutine za nešto što arduino nudi po defaultu (konkretno, ne da mi se zajebavati sa UART-om na razini registara). Sve ostalo uglavnom radim preko portova i registara periferije i to iz arduinovog IDE-a. I moram priznati, da sam se odmah odlučio na "čisti AVR" i vidio kako se programira, odustao bih i u slobodno vrijeme bih sadio krastavce. Tako da ne bih gledao s visoka na Arduino nego bih čitavoj toj ekipi koja je uložila trud u to skinuo kapu u znak poštovanja. Tko se ne želi zahebavati sa AVR studiom (Atmel studiom) i raditi sve na razini registara i portova, ima Arduino IDE s kojim može sve raditi preko makro narebi, a može i sve preko registara izravno s hadrverom, naravno, može i kombinirati tamo gdje ima smisla. Nema boljeg okruženja po mom mišljenju - anything goes.pedja089 wrote:
Nemam ja nista protiv arduina konkretno, ali JA imam protiv da neko uzme arduino i kaze da zna da programira i projektuje uredjaje. I zato JA mislim da arduino svaki pocetnik treba da zaobidje u sirokom luku, ukoliko mu je cilj znanje, a ne krajnji rezultat da nesto proradi.
Uostalom, ionako se najvise nauci kad nesto ne radi, a ne kad sastavis i radi.
I JA u programske jezike za mikrokontrolere ne racunam one u kojima ne postoji direktan pristup svakom bitu
Tako da ti moram opako kontrirati - Adruino baš za početnike! Nipošto zaobilaziti u širokom luku. Kad se savladaju osnove, direktno korištenje portova, registara pa i assemblera unutar arduino IDE-a je dječja igra.
ON TOPIC - djelitelj s fiksnim otporom i NTC termistorom (košta skoro pa ništa), analogni ulaz u kontroler, par linija kôda i na izlazu već po želji - u čemu je problem?
I dobro je izbjegavati niskoohmske senzore (npr. PT-100) jer treba egzibicija od elektronike za strujni izvor vrlo male struje da ne grije senzor (1mA) i eliminaciju otpora vodiča i tako dalje. Najbolja je priča NTC 10k kroz kojeg sa 5V teče dovoljna struja da signal bude imun na smetnje, a opet dovoljno mala da ne zagrije termistor. Ako treba vrhunska preciznost, može se iz 10-bitnog ADC-a (jeftini PIC ili AVR) dobiti 12-13 pa i 14 bita oversamplingom (provjereno u praksi).