LEMNA STANICA SA ATMEGA8
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
- morski_pas
- Odlično uznapredovao
Re: LEMNA STANICA SA ATMEGA8
ovako bi to trebalo biti,prilikom printanja da nebi ispisivao elemente isključiš sve boje koje ti netrebaju.....
- Attachments
-
- lay.jpg (99.39 KiB) Viewed 8156 times
-
- print.jpg (55.67 KiB) Viewed 8156 times
sorry morski , tek sada sam primetio da sam pogrešno adresirao pitanje . koristio sam eDo-ve ... ali tih 59 x 50 mm mi izgleda nekako minijaturno .... ( http://www.sendspace.com/file/0fm57y)
izvini još jednom , mea culpa , iako nenamjerna . pozz
izvini još jednom , mea culpa , iako nenamjerna . pozz
- morski_pas
- Odlično uznapredovao
ma nema veze,gore sam ti pokazao izgled pločica u leyoutu da dimenzije su točne 62 x 54 mm nema puno elemenata i eDo je to dobro složio samo radi prema zadanom i nebi trebalo bit problema ,svaki početak je težak kad stekneš malo iskustva sve će biti bolje
U arhivi ima i PDF fajlova...Ako koristish acrobat za gledanje pdf dokumenata idesh na "Page scalling to NONE"...
Kada stampash na foliji
Kada stampash na foliji
hvala eDo ... tih 62 x 54 mi je bilo potrebno . moj štampač je takav da moram prvo proveriti dimenzije pa tek onda štampati . odštampao sam na papir ali mi se učinilo nešto maleno pa sam zato zatražio dimenzije . i bio sam u pravu .... razlika je bila 3mm ...
znam da je to eDo dobro sastavio .... pročitao sam sve stranice najmanje dva ili tri puta ....
a što se iskustva tiče , imam ga .... samo teorija mi je slaba strana , zbog pauze od cca 20god , kada maltene nisam uzimao lemilicu u ruke ....
znam da je to eDo dobro sastavio .... pročitao sam sve stranice najmanje dva ili tri puta ....
a što se iskustva tiče , imam ga .... samo teorija mi je slaba strana , zbog pauze od cca 20god , kada maltene nisam uzimao lemilicu u ruke ....
Samo polako sve se da uraditi... Ja sam to kombinovao neke ploce shto sam nashao na net-u i pprepravljao da se slozi da shto bude manje i da se uklopi u jedno reklamnu kutiju od apirina prozirnu plasticnu a da napravim samo donju konstrukciju limenu i da bude duza i mala...Medjutim prekidaci su mi napravili problem jer nigde nisam uspeo da nadjem one kapice pa sam morao da stavljam drugacije prekidace i onda sam se odlucio da odradim isto kao shto je morski pas u kutijici atx-a Razlika je shto sam ja samo koristio naopacke kutiju gde ide onaj ventilator ja sam tu isekao bruselicom i tu nashrafio plexy-glass koji sam ischupao iz nekog slomljenog tft monitora otpozadi sam isekao rupu za naponski konektor i osigurac i sve se to nekako lepo upasovalo...
Sada razmisljam da napravim lemnu stanicu ali i lemilicu i vruci vazduh fen ali da ne ide klasican trafo nego da ide SMPS...Iz smps-a bi vadio 24V za lemilicu 2A onda 5V 1A za napajanje elektronike i 12-14V 1A za napajanje motora fen-a...Ceo smps bi bio daleko jeftinije resenje nego nabavka ili motanje transformatora sa posebnim namotajima...A maleno jezgro EL-33 ima dovoljno mesta da se namotaju drugi namotaji tako da bi za nekih 5-10e mogli da skockamo napajanje za lemnu stanicu i onda ostale troshkove kada saberemo dobili bi celu lemnu stanicu za nekih 30-50e shto uopshte nije skupo... Mislim da bi mogla da se skocka da cela lemna stanica stane u kutijici napajanja i bila bi laka za transort...Sve u svemu ja sam zadovoljan ovom mojom kreacijom kako je ispala jer sam uglavnom sve delove imao...Ostalo mi je samo da je izbazdarim i donesem ovde u Bg da se koristi...
Sada razmisljam da napravim lemnu stanicu ali i lemilicu i vruci vazduh fen ali da ne ide klasican trafo nego da ide SMPS...Iz smps-a bi vadio 24V za lemilicu 2A onda 5V 1A za napajanje elektronike i 12-14V 1A za napajanje motora fen-a...Ceo smps bi bio daleko jeftinije resenje nego nabavka ili motanje transformatora sa posebnim namotajima...A maleno jezgro EL-33 ima dovoljno mesta da se namotaju drugi namotaji tako da bi za nekih 5-10e mogli da skockamo napajanje za lemnu stanicu i onda ostale troshkove kada saberemo dobili bi celu lemnu stanicu za nekih 30-50e shto uopshte nije skupo... Mislim da bi mogla da se skocka da cela lemna stanica stane u kutijici napajanja i bila bi laka za transort...Sve u svemu ja sam zadovoljan ovom mojom kreacijom kako je ispala jer sam uglavnom sve delove imao...Ostalo mi je samo da je izbazdarim i donesem ovde u Bg da se koristi...
super ....
evo ti link na dve prodavnice ( ovde u SK , ali nebrini , nije problem dostaviti u RS )
- http://www.gme.cz/
- http://www.sos.sk/
evo ti link na dve prodavnice ( ovde u SK , ali nebrini , nije problem dostaviti u RS )
- http://www.gme.cz/
- http://www.sos.sk/
Kod mojih plocica postoji jedna bitna stavka koja se mora izmeniti a to je napajanje. U toj prvoj varijanti ja sam hteo da sa 24V skidam na 5V za napajanje elektronike ali me je morski pas na vreme odvratio od toga a poshto na transformatoru nisam imao nacina da domotam namotaje za 5V morao sam da ubacim jedan maleni trafo kog sam sichupao iz nekih PC zvucnika 9V 0,5A shto je sasvim dovoljno za napajanje elektronike. Kod ubacivanja 2 transformatora bitno je da samo da se posle grec-ova mase jednog i drugog transformatora spoje zajedno i to je cela filozofija...Ajde samo da mi prodje sutra ispit pa cu da prepravim tu plocu napajanja kako treba... Mada neki kazu da im radi lepo i kada skinu napon sa 24V na 5V kod mene nije bio tako slucaj kod mene kada lemilica pocne da greje display je brljavio...Zato sam i u toj ideji SMPS-a koji je u pripremi i fazi razvijanja planirao posebne namotaje za +24V 2A +15V 1A i +5V 0,5A - 1A gde bi sve mase bile spojene na samoj ploci. Mislim da je dosta jednostavnije rasturiti trafo iz ATX-a el33 u vreloj vodi, skinuti namotaje kompletno i domotati potrebne namotaje nego motati klasican trafo ili premotavati i slicno... Gledao sam na onom ruskom forumu da su par ljudi pravili ovu lemnu stanicu sa SMPS-om i da to radi bez problema. Konkretno radi se o ovom SMPS-u:
http://www.labkit.ru/html/power_supply_shm?id=219
E sad naishao sam na forumu da su za lemilicu i za potrebe 24V koristili gotov trafo iz ATX-a ovako:
A za napajanje elektronike su uglavnom korisitili punjac od mobilnog telefona sa stabilizatorom napona.
E sad po meni mislim da bi mogli da se izvuku svi potrebni naponi i da se trafo razmota i ponovo namota na potrebne voltaze. Primar bi se motao odjednom standardno 40 namotaja 0.7 u jednom smeru sa izoliranjem teflonskom trakom izmedju namotaja a posle sekundari u kontra smeru potrebnim zicama. mogli bi se svi pinovi iskoristiti jer ih ima 6 stim shto bi 3 komada bili zajednicka masa koji bi se spajali na samoj ploci ili da se to uradi na slican nacin kako je izvedeno u atx-u odozgo snop zica koje su spojene.
Sve je to josh uvek ideja i plan ali videcemo mozda neshto ispadne od toga
http://www.labkit.ru/html/power_supply_shm?id=219
E sad naishao sam na forumu da su za lemilicu i za potrebe 24V koristili gotov trafo iz ATX-a ovako:
A za napajanje elektronike su uglavnom korisitili punjac od mobilnog telefona sa stabilizatorom napona.
E sad po meni mislim da bi mogli da se izvuku svi potrebni naponi i da se trafo razmota i ponovo namota na potrebne voltaze. Primar bi se motao odjednom standardno 40 namotaja 0.7 u jednom smeru sa izoliranjem teflonskom trakom izmedju namotaja a posle sekundari u kontra smeru potrebnim zicama. mogli bi se svi pinovi iskoristiti jer ih ima 6 stim shto bi 3 komada bili zajednicka masa koji bi se spajali na samoj ploci ili da se to uradi na slican nacin kako je izvedeno u atx-u odozgo snop zica koje su spojene.
Sve je to josh uvek ideja i plan ali videcemo mozda neshto ispadne od toga
Zaboravio sam da napomenem da se u gornjoj varijanti gde se koristi klasican transformator iz ATX-a koriste pinovi za 5V i 5V po dva spojeni! Mora se naci adekvatan trafo najbolje je videti pre skidanja sa ploce ATX napajanja da li se podudara sa ovom plocicom!!! common wires ili ona petlja zice shto izlazi odozgo iz transformatora se ne sme preseci mora ostati spojena ali se mora izolovati termobuzirom ili izlakirati...
Ulazni deo se cupa iz ATX-a ulazni grec, elektroliti ako nisu produvali,termistor pa cak moze i osigurac. Fr302 diode takodje se mogu naci u atx-u e sad ostaje da se kupe samo kolo i 2 mosfet-a shto je zanemarljiva cena ukoliko se uporedi sa kupovinom klasicnog trafo-a ili motanjem klasicnog trafo-a
Ulazni deo se cupa iz ATX-a ulazni grec, elektroliti ako nisu produvali,termistor pa cak moze i osigurac. Fr302 diode takodje se mogu naci u atx-u e sad ostaje da se kupe samo kolo i 2 mosfet-a shto je zanemarljiva cena ukoliko se uporedi sa kupovinom klasicnog trafo-a ili motanjem klasicnog trafo-a
može li mi netko rec koja je razlika izmedju softvera koji su navedeni na toj ruskoj stranici ?
zanima me , dali u programu postoji i opcija , da , kada odredjeni period ne koristim lemilicu , temperatura automatski pada na neku , unapred odredjenu temperaturu ?
zanima me , dali u programu postoji i opcija , da , kada odredjeni period ne koristim lemilicu , temperatura automatski pada na neku , unapred odredjenu temperaturu ?
Mislim da ova stanica to nema ali nisam 100% siguran jer je nisam bash neshto ni koristio. Ali sam nashao neku slicnu lemnu stanicu koja radi sa atmegom i ima prekidac za standby...Evo linka do projekta ba baci pogled:
http://paja-trb.unas.cz/elektronika/kon ... _2011.html
http://paja-trb.unas.cz/elektronika/kon ... _2011.html
- Feko
- Stariji član
Možda dok ništa ne lemiš da kuha kavu
Šala mala...pa moralo bi onda biti neki senzor na samom stalku lemilice, kad ju ne diraš određeni broj minuta, ode u standby
Šala mala...pa moralo bi onda biti neki senzor na samom stalku lemilice, kad ju ne diraš određeni broj minuta, ode u standby
Ima stand by mode, moze se namjestiti vrijeme nakon kojeg lemilica odlazi
u Sby mod i temperatura na koju zelimo da nam bude u tom modu. Zatim vrijeme
kako dugo ostaje u Sby modu nakon cega se gasi do kraja...
u Sby mod i temperatura na koju zelimo da nam bude u tom modu. Zatim vrijeme
kako dugo ostaje u Sby modu nakon cega se gasi do kraja...
Don't turn it on - take it apart!
- morski_pas
- Odlično uznapredovao
Resistor daj još samo napiši koju si verziju SW koristio i kako se podešavaju parametri (ja sam to negdje zametnuo pa da ne tražim ponovo) da bi oni koji će radili lemnu stanicu znali kako se podešava
Koristio sam SW koji si ti stavio na forum : Firmw.3.6b.CC&CA-fixed.rar
Unutra se osim Hexa nalazi uputstvo za upotrebu lemilice i pise koje su sve promjene
napravljene u odnosu na starije verzije SW_a. Inace niti ja nikad ne citam uputstva kao i vecina
ljudi , ali ovaj put sam se drzao one stare mudre izreke: " RTFM ".
Unutra se osim Hexa nalazi uputstvo za upotrebu lemilice i pise koje su sve promjene
napravljene u odnosu na starije verzije SW_a. Inace niti ja nikad ne citam uputstva kao i vecina
ljudi , ali ovaj put sam se drzao one stare mudre izreke: " RTFM ".
- Attachments
-
- Readme_ru.rar
- (1.13 KiB) Downloaded 455 times
Don't turn it on - take it apart!
ljudi , šta je sa serverom " dodaj.rs " nikako nemogu da se konektujem na stranicu ....
Izgleda je pukao server A taman ga juche pohvalio
Trend Micro ga drži na black listi Moram ga svaki put isključit za pogledat neku sliku s te stranice
Cezare, star sam i nemoćan, ali poslušaj moj savjet ....
Ahh sve shto je dobro mora da probadne ili da ga ugase...