Ti to ozbiljno ???, pa da i ja naucim nesto novo..
Nemoj sad i ti kao i Trax prebjeći sa PIC-a. Istina valja znati oba kontrolera. Često ima super projekata, a nije onaj koji se poznaje.
Elem, i ja mislim da je AT89C2051 procesor zastario. ATMega8 je neki defakto standard za početnika. Kao i softwer. Sada je mnogo aktualniji Bascom AVR koji je i više podržan od autora.
Iako u biti podržavam ovakve teme, ipak je to preobiman posao za jednog čovjeka. Pedja to dobro zna. Bascom AVR ima super help, ogromnu bazu sample projekata i SUPER podržan forum. Kao i ogromnu količinu stvari koji se mogu naći na Google-u.
Onaj tko želi da nauči, naučiti će radom i samo radom. Kad naiđe na problem koji ne može da riješi ni na koji razuman način, tada nastupa forum. Često je lakše postaviti jedan jednostavan upit npr. "Zašto mi program se zaglavljuje u prekidnoj rutini" ili "kako da spojim i programiram senzor temperature LM35" i slično, nego razglabati o nečemu što se može već naći na mnogo mjesta.
Da ne ispadnem onaj koji koči ovu ideju, evo dajem se na raspolaganje. Imam veoma veliko iskustvo u Bascom AVR-u, dosta urađenih projekata, Mikroelektronika BigAVR6 i AVREasy4 razvojne kitove, Proteus, AVR JTAGIce clone, 2 komada AVRISP MK2, Fluke instrument (ups to nema veze)...
Za početak. Ko se (ne)ozbiljno misli baviti ovom djelatnošću u basic-u BascomAVR:
-ODMAH kupiti legalan Bascom AVR kompajler. Nije skup, a na prvom urađenom projektu, osjećaj ushićenja će opravdati investiciju.
- ODMAH se odrecite sadašnjeg i budućeg (ne)ušteđenog novca. Tvrdim da tko nema novca makar i za Bascom AVR kompajer i ne treba se baviti elektronikom. Neovisno od kompajlera, na duge staze, treba vam novca, strpljenja, vremena i zdravih očiju. Puno....
-ODMAH Pronaći i instalirati softwerski emulator Proteus ISIS. (pogledajte na http://www.sonsivri.com" onclick="window.open(this.href);return false;) Za početak će vas spasiti od lemljenja i kiselina za pločice, a bogami ćete često samo sa njim isprobavati ideje. Kasnije kupite neki mali ili veliki razvojni kit: mali ARDUINO ili neki od Mikroelektronike Beograd. Nećete se pokajat.
- ODMAH odaberite neki projekat za napraviti. Bez obzira koliko izgledao težak. Sa njim će te se hvaliti sebi i svakome. Cure padaju na to. (lažem naravno) Sitno čačkanje sa BascomAVR komandama neće vas natjerati da "upalite mozak" 100%. Na primjer kao trčeće svijetlo sa 16 LED dioda, pa ga stavite na bicikl ili auto.
- Zapamtite da je ključna riječ odmah.
Momče, nađi neki drugi hobi.Iskreno, ne padaju mi neki novi zadaci na pamet.