displey 2*16 cifri

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Re: displey 2*16 cifri

Post by pedja089 »

nema potrebe za nikakvim rc konstantama i slicnim stvarima. sve se to jako lako programski moze resiti. jednostavno detektujes stisak tastera i pustis pic da radi sta treba neko vreme, npr 5-10mS i nema nikakvih problema sa istitravanjem kontakta.
prelazak sa 16 na 18, nista ne predstavlja. programski je sve isto, razlika je u arhitekturi pica, ali u koriscenju pinova sve ostaje isto...
Drago_Zg
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Drago_Zg »

Moram ti odgovoriti, da to je točno da nema potrebe za RC konstantom, ako upotrebljavaš Quartz. Ali u industriji se preferira postavljanje otpora prema Vpp i kondenzatora prema Vcc , kao vanjski clock , obzirom da je njegova potrebna radna frekvencija mala. On u svom projektu nema, niti jednu brzu radnju.
VDE norme to preporučuju. Jer kod vibracija je otpor i kondenzator manje podložni nego quartz.
Ali ako govorimo o RC konstantama na kontaktima tipkalima , njih možemo adekvatno anulirati sa softwareskim riješenjima , kao što je bilo govora na početku.
[URL=https://meettomy.site]Beautiful Womans in your city[/URL]
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

18f serija ima interni oscilator, tako da nije potreban externi. postoji cak i switch koji automatski prebaci na interni u koliko se ne pojavi eksterni klok.
usporenje pica nikako ne preporucujem, mnogo je bolje raditi sa brzim picem i pauzama, jer su tada greske koje se javljaju na gubljenje vremena izvrsavanja komandi jako male.
kosristeci pauseus brz clock moguce je natempirati do nekoliko us(mikro sekundi) sto mislim da je za bilo kakvu industrisku, a pogotovo amatersku primenu vise nego dovoljno...
ako kazem da je sa picem na 4mhz moguce odraditi paljenje za dvotaktni motor, koji ide do 20 000obrtaja u inuti, mislim da je sasvim jasno kolika se preciznost postize. inace pic sluzi za pomeranje tacke okidanja varnice na svecici, radi dobijanja vece snage na velikim obrtajima.
Drago_Zg
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Drago_Zg »

Nemoj govoriti o PIC 18 seriji. Govorimo o 16F877, kojeg on koristi i to o Quartzu ili RC konstanti.
[URL=https://meettomy.site]Beautiful Womans in your city[/URL]
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

sad mi tu neke stvari nisu jasne. koristi li on f877 ili koristi onaj pic plc od mikroe.
moj savet je da sedne nek uradi jedno pa onda drugo.
ako koristi f877 ide kristal i softverski odradjen debounce. nebitno hoce li koristiti button, ili ce pisati program tako da pic bude zauzet posle detektovanja, rastuce(opadajuce) ivice signala.
i jos jedno pitanje displej 2*16 cifri mi bas nije jasan. jeli je to lcd 16*2 karaktera ili nesto trece?
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

Drago_Zg wrote:Sad se vraćaš na početak priče. To smo govorili kad se programira PIC . To u žargonu znači treba dati vremena LCD da obavi radnju po radnju. LCD je brz u odnosu na tvoje zahtjeve, ali ako nešto je osjetljivo na prijelazne pojave to treba pokušati na razne načine eliminirati. U tvom slučaju PIC može raditi na cca 200kHz, pa umjesto quartza postaviš RC konstantu. Sad vidiš kako još nisi na "TI" sa PICom , a želio bi preći na 18 seriju. Sve u svoje vrijeme!

ok to sam samo hteo da proverim...to je samo pauza da bi lcd obradio podatak,to odradim u programu mikrocipa...samo sam precitavao sve ponovo zbunilo me da i na lcd treba da dodajem rc clan pa mi to nije bilo jasno...a posto je to sam pauza u programu onda mi je sad jasno...

izvinjavam se sto tako ponavljam pitanja i zapitkujem...zelim da ja ukapiram sta se tu desava i sta treba da se radi...da sledeci put kad radin nesto ne moram vas da maltretiram....

pedja089 koristim pic16f877 onaj 18f nema veze sa ovom temom....

ovo sam ukapirao da sam pogresio ali tek kada sam otvorio temu...a posto sam video da je Drago_Zg razumeo sta mi treba nisam napisao ispravku da se radi o lcd 16*2 karaktera...
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

huu pronasao sam gresku zasto uopsete nece da mi proradi shema...tj ispise displej pozdravnu poruku i onda nece da odproji 5 sec pa da uje u podesavanja....

Problem je bio sto mi u podesavanjima za programiranje cipa stoji 4 MHz kvarc a ja sam stavio kvarc od 8MHz....

e sad mi samo nije jasno kako mi isti program radi na EasyPIC5 razvojnom sistemu i ako na sistemu stoji kvarc od 8Mhz...Zbog tog postavljenog kvarca u sistemu ja sam i pogresio i zalemio na svoju plocu kvarc 8MHz...

E sad kad je PCB proradila sad mogu da pocnem da lemim i ostale elemente na plocu....
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

malo cu da odem u off ali ne znam gde da postavim pitanje a glupo mi je da otvaram novu temu...

Kad otvorim temu gotovi projekti sta sve treba tamo da postavim...ova moja masina ima bas dosta toga...dok sve ne prikazem ima da potrosim 10 tema...a ako ne objasnim detaljno onda se sa videa nece videti svi detalji...

pa me interesuje koliko su tamo bitni detalji ili je dovoljno samo da se ukratko prezentuje sta se radilo...

i jos jedno pitanje koliko se otprilike krecu hex fajlovi... moje je trenutno 15.5kb pa ne znam da li je to puno ili malo...
Post Reply