Zracenje

Forum koji ne mora biti vezan za elektroniku ali u kojem vrijede pravila foruma!

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Feko
Stariji član
Stariji član

Re: Zracenje

Post by Feko »

Uvijek su zadnji redovi bolji :lol: osim kada je u pitanju žderačina (janjetina.....) 8)
ShOkRe
Pravo uznapredovao :)

Post by ShOkRe »

viva škvadra....
eh je baš ovih dana aktuelno to oko zračenja, ma baš sam malo proletio i imam pitanja par.....

zanima me prije svega malo o tim opasnim granicama zračenja.. niko previše ne priča...
kako sam si organizirao linkove na desktopu koji pokazuju stanje ozračenosti u mojoj blizini ili glavna strana....
u biti koliko tih nano siveta postaje opasno, kako izbječi akumuliranje zračenja u sebe, kako se čistiti...
..vrijedi li kupiti one jeftine sonde s e-bay-a i napraviti si mjeraće ozračenosti (geiger.m.) ima po 18$ tuba?
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

A nema tu jasno definisane doze, i najmanja kolicina zracenja je opasna...
Naravno zracenje da bi te ubilo mora biti neverovatno jako. Mada, sa druge strane, izlozenost malim radijacijama u duzem vremenskom periodu je mnogo stetnije za zdravlje.
Opet sve zavisi i od vrste zracenja...
Evo jedan primem, za alfa zrake koji su najopasniji, potreban je tanak list papira da se zaustavi. Ono ima najvecu energiju, tj najvecu brzinu, ali je zato jako lagano, i domet u vazdhu je par metara. Ali ako udje u organizam svasta pravi. I mislim da ga cak i ljudska koza moze zaustaviti, ne probija je, tako da pravi problem pri udisanju. Za ovo zadnje nisam siguran....
Beta zracenje se moze zaustaviti jednom debljom knjigom, al folijom, i sl. Ono ima dosta manju energiju, samim tim je manje opasno.
Gama zracenje je najbezazlenije, i za zaustavljanje je potrebno i do nekoliko desetina cm olova! Ono je ujedno i najteze i najsporije.
A sad opet sa druge strane toga materijali koji se koriste najmanje emituju alfa zraka, nesto vise beta, i ogromnu kolicinu gama zraka...

Pa sad ti tu budi pametan pa reci koja je kriticna doza. To sto se navodi su sve pretpostavke, koje je neko izveo i rekao...

A gajger milerov brojac meri sve vrste cestica koje uspeju doci u cev. Tako da potpuno staklene cevi sigurno nece skontati alfa zrake.... A opet pri merenjima treba biti vrlo obazriv, jer ocitavanje moze da zavisi od mesta do mesta, od pozadinske radio aktivnosti(koja je u ovom slucaju nemerljiva),vetra itd...
Da si merio zadnjih par meseci na istom mestu i pod istim uslovima, pa da sad mozes uporediti te rezultate sa rez posle eksplozije, imao bi nesto...

A sad kad bi rekao da materijal od koga se prave cigle i sl gradjevinski materijal imaju prilicnu dozu radioaktivnosti, i da pri raspadu ispustaju gas radan, koji je opasan... A i mi sami smo prilicno radioaktivni, jer kalijum je jedan od minerala bez kojeg ne mozemo da zivimo, a sam po sebi je radioaktivan. Tako da mislim da ne treba ni najmanje biti zabrinut sto se tice sranja u Japanu. Moje licno misljenje da ce ti vise naskoditi wireless AP u blizini ili AP za mobilne komunikacije, nego pizdarija u Japanu...
Ako ima ko strucniji, bilo bi lepo da me ispravi ako sam napisao kakvu glupost...
Cipi-Cips

Post by Cipi-Cips »

problem sa radiacijom je taj sto je to komulativan proces
marsovac
Napredujem
Napredujem

Post by marsovac »

ionizirajuće zračenje jest kumulativno.. a neionizirajuće?.. imaju li radiovalovi kakav učinak osim topline?
Post Reply