Da nisi zamjenio crnu i crvenu pipalicu?!Feko wrote:NPN tranzistor
KORAK 1 Crna pipalica na BAZU a crvena na EMITER IMA OTKLON
KORAK 2 Crna ostaje na BAZI a crvena na KOLEKTOR IMA OTKLON
KORAK 3 Crvena na BAZU a crna na EMITER NEMA OTKLON
KORAK 4 Crvena ostaje na BAZI a crna na KOLEKTOR NEMA OTKLON
ispravljac 0-30V
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: ispravljac 0-30V
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
to se i meni čini...
Loše ti se čini, Feko pominje pojam "otklon" što znači da se radi o analognom multimetru, a kod njih je pri mjerenju otpora na crnoj pipalici + pol...
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
- Feko
- Stariji član
Tako je! Ne znam za Vas mlađe, ali mi stariji smo navikli na analogni multimetar sa zakretnim svitkom i sa njime je puno lakše i brže ispitivati poluvodiče. Digitalci samo ispisuju neke brojke pa se lako zbuniš
No ako se ipak ispituje sa digitalnim instrumentom, onda treba zamijenuti boje pipalica...to sam zaboravio napomenuti jer uopće ne ispitujem ispravnost sa digitalcem...oni su dobri za precizno mjerenje napona, struje i otpora....barem u mome slučaju
No ako se ipak ispituje sa digitalnim instrumentom, onda treba zamijenuti boje pipalica...to sam zaboravio napomenuti jer uopće ne ispitujem ispravnost sa digitalcem...oni su dobri za precizno mjerenje napona, struje i otpora....barem u mome slučaju
Ako je izlaz sa transformatora 33V, onda ćeš nakon greca i filterskih kondenzatora dobiti 45V DC.
Kod tebe su svih 45V na izlazu što znači da plus ide direktno, jer masa je ionako povezana sa masom izlaza.
Najvjerojatnije ne valja 2N3055, odnosno kratkospojen mu je emiter-kolektor, pa ti provodi ulaz na izlaz.
Odspoji 2N3055 sa pločice i pogledaj možeš li regulirati napon. Ako možeš to je znak da ti ne valja izlaz (2N3055) i njega trebaš zamjeniti. Kod zamjene 2N3055 vodi računa o polaritetu, kućište ti je kolektor, njega je najbolje "odvuči" preko jedne okaste stopice na pločicu, a ostala dva pola moraš gledati prema udaljenosti od rupe za vijak. Najbolje je pogledati ovamo:
http://www.morpheustechnology.com/hs/we ... age017.jpg
2N3055 se ne koristi u regulaciji izlaznog napona. Nemoj se zabuniti pa da u trenutku kada nemaš izlazni tranzistor pokušaš vuči neku struju, jer ćeš momentalno spaliti drajver i još možda ponešto.
Kod tebe su svih 45V na izlazu što znači da plus ide direktno, jer masa je ionako povezana sa masom izlaza.
Najvjerojatnije ne valja 2N3055, odnosno kratkospojen mu je emiter-kolektor, pa ti provodi ulaz na izlaz.
Odspoji 2N3055 sa pločice i pogledaj možeš li regulirati napon. Ako možeš to je znak da ti ne valja izlaz (2N3055) i njega trebaš zamjeniti. Kod zamjene 2N3055 vodi računa o polaritetu, kućište ti je kolektor, njega je najbolje "odvuči" preko jedne okaste stopice na pločicu, a ostala dva pola moraš gledati prema udaljenosti od rupe za vijak. Najbolje je pogledati ovamo:
http://www.morpheustechnology.com/hs/we ... age017.jpg
2N3055 se ne koristi u regulaciji izlaznog napona. Nemoj se zabuniti pa da u trenutku kada nemaš izlazni tranzistor pokušaš vuči neku struju, jer ćeš momentalno spaliti drajver i još možda ponešto.
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!