Pitanja vezana za Visual Basic

Programi za crtanje shema i pločica, simuliranje el. sklopova, savjeti. Diskusija o ostalim programima vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

bciric
Napredujem
Napredujem

Re: Pitanja vezana za Visual Basic

Post by bciric »

jaoooooooooooo izvini i ovde je Mid, pobrkao sam sa nekim drugim jezikom. :roll:
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

ok e sad jos jedno pitanje.... treba mi predlog kako da provetim upis datuma,znaci upisujem ga u formi dd.mm.gggg pa da mi se pobuni program ako neko upise datum u formi d.mm.gg ...znaci dovoljno mi je ako postoji opcija da prebrojim koliko imam karaktera..i prvi uslov u if petlji ce mi biti ako imam 10 karaktera u ispisu da je ispis tacan...
bciric
Napredujem
Napredujem

Post by bciric »

postoji MaskEdbox alatka koja je dobra za unos maskiranog ulaza. ja sam nju koristio evo primer

Code: Select all

Private Sub Text5u_Change()
If Len(Text5u.Text) > 0 And Text5u.Text <> "__.__.__" Then
    If Abs(Mid(Text5u.Text, 1, 2)) > 31 Then
        MsgBox "Datum mora biti u formatu: DD/mm/gg", vbCritical + vbOKOnly, "Pogresan datum"
        Text5u.Text = ""
        Exit Sub
    End If
    If Len(Text5u.Text) > 3 Then
        If Abs(Mid(Text5u.Text, 3, 2)) > 12 Then
            MsgBox "Datum mora biti u formatu: dd/MM/gg", vbCritical + vbOKOnly, "Pogresan datum"
            Text5u.Text = ""
            Exit Sub
        End If
    End If
    'If Abs(Mid(Text5u.Text, 7, 2)) > 10 Then
    '    MsgBox "Datum mora biti u formatu: dd/mm/gg", vbCritical + vbOKOnly, "Pogresan datum"
    '    Text5u.Text = ""
    'End If
End If

End Sub
a ovo je primer kako da ogranicis da u polje samo se unose odredjeni karakteri recimo za datum:

Code: Select all

Private Sub Text16_KeyPress(KeyAscii As Integer)
Dim Numbers As Integer
Numbers = KeyAscii
If ((Numbers < 48 Or Numbers > 57) And Numbers <> 46 And Numbers <> 8) Then
    Beep
    KeyAscii = 0
End If
End Sub

a LEN funkcija ti broji karaktere u stringu
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

dosadan sam sam sebi....

kako da obrisem ono sto sam pisao u listview....znaci zavrsio sam sta sam racunao i sad hocu da racunam iz pocetka...promenljive sam nulirao,textbox sam obrisao,samo ne znam kako da obrisem listview

EDIT:

i corava koka nadje zrno...iscitavanjem svih komandi tredom pronasao sam ono sto sam trazio

ListView1.ListItems.Clear
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

evo sledeci problem...

upisem podatak u text1 i kad stisnem taster on obradi podatke...sad hocu da ubacim da i na enter odradi isto sto i sa pritiskom na taster.... znam odraditi da mi if petlja prepozna da sam kliknuo enter...ali sad mi je glupo da kopiram kompletan kod koji mi se nalazi u kodu tastera...e sad probao sam goto pelju i sve je ok sa skokovima unutar textbox koda ali mi se buni kad sa goto petljom zelim da preskocim u deo koda commandbutton...da li moze i na koji nacin mogu da goto petljom skacem gde ja hocu...
bciric
Napredujem
Napredujem

Post by bciric »

:)

ne radi se to tako, nikakva provera i petlje ti ne trebaju.
Da bi ti se neko command dugme okidalo i enterom trebada mu podes default i cancel polje

Command1.Cancel = True ---ovo ce da ti okine dugme kad pritisnes ESC na tastaturi

Command1.Default = True ---ovo ce da ti okine dugme kad pritisnes ENTER na tastaturi

ovo mozes podesiti u Properites tog dugmeta a mozes i ovako pesaka

a za skakanje se koriste funkcije. ovo sa goto je u okviru funkcije.
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

posto vidim da znas toliko detalja onda nastavljam sa slicnim pitanjem...

ako sam pisao u text1 i klikom na enter da mi kursor preskoci recimo u text4... da li je to moguce nekom direknom komandom?
bciric
Napredujem
Napredujem

Post by bciric »

text4.setfokus
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

evo ga za pocetak sam dovoljno naucio i sada sam zadovoljan sa svojim osnovnim znanjem o Vb...Imam jos samo jedno pitanje za sada....i onda pravim pauzu imam drugih obaveza po posle nastavljam dalje sa ucenjem ostalih komandi...dekle jos me jedno interesuje...kad sam napravio onaj spisak u ListView na koji nacin mogu komandovati sa tim podacima...znaci brisanje i izmena podataka....

da dam jedan primer....recimo sabirao sam 2 broja iz text1 i text2 a u listview sam u 3 kolone upisivao

text1 text2 zbir
ispod listview imam jednu label gde sabiram sve zbirove.... e sad me interesuje kako mogu da izmenim te podatke koje sam upisivao ako posle izracunavanja ukapiram da sam pogresio... tj interesuje me kako mohu da kliknem na red u listview i da mi podatke tog reda vrati u promenljive sa kojima sam racunao znaci da ih upise nazad u text1 i text2 pa da ih ponovo izracunam....ili ako se ovo sto ja zelim ne radi ovako ka to mogu da odradim.... razmisljao sam ja i o a(x) za podatke iz text1 b(x) za podatke iz text2 i zbir(x) za rezultat....ali mi je opet problem kako da se iz listview odredim kolika mi je vrednost x da znam u koju da se vratim za izmenu....
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

evo jos jedno pitanje....da li je moguce koristiti excel tabelu kao bazu podataka u VB...znaci u excelu imam tabela ,radno okruzenje koje treba da napravim je da upisem rec koju ce VB da pronadje u prvoj koloni i da mi ispise podatke koji se nalaze u ostatku tabele....prakticno pretrazivac u excelu ali da je odradjeno kao program a ne kao rad u excelu....za sada me interesuje samo da li je moguce....
bciric
Napredujem
Napredujem

Post by bciric »

ovo za excel mi nikad nije padalo na pamet da probam, ali moze sigurno. moj savet ti je da kao bazu za pocetak koristis MS Access
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

to je ok ali imam ogromnu bazu podataka u exselu...tacnije to treba da je ogroman nemacki recnik...sa nemackog na 22 jezika i sa tih 22 jezika na nemacki... i tako da nema sanse da je menjam iz exela u nesto drugo....
bciric
Napredujem
Napredujem

Post by bciric »

postoje convertori iz acess i excel i obrnuto, pokusaj njima pa onda je lako da manipulises podacima
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

moze osnovne naredbe za koriscenje acess baza podataka....i da te pitam odakle si da ti se oduzim za ove casove VB...

edit...

da li ce korisnik koji bude koristio moj gotovi exe da li ce morati imati instaliran acess da bi mogao koristiti program?
bciric
Napredujem
Napredujem

Post by bciric »

:), iz pirota, ali zivim u nisu.

ne mora korisnik instalirati access, ali ti moras napraviti instalaciju tvoje aplikacije. nije tesko, pokrenes ovo:
"C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\VB98\Wizards\PDWizard\PDCMDLN.EXE"
i onda samo next->...

e sa bazama se ne radi pomocu koda, ja bar to radim pomocu wizarda. aj ako nadjem na netu nesto korisno poslacu ti
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

Imam jedno sasvim glupo pitanje...zapisujem na jedno mesto sve sto sam naucio o vb...e sad imam samo problem u nazivima sta je tu sta...mislim da li je to instrukcija,funkcija,komanda ili kako se to zove u VB recniku

znaci sta je

IF then
For next

a kako da na zovem

text1.text
label1.caption
text4.setfokus

a sta su

mid
len
val

ne moram da dajem dalje primere nadam se da razumete sta zelim da pitam....znaci znam sta za sta sluzi ali ne nmam kako u tekstu da napisem sta je to...komanda,naredba,instrukcija
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

znam da koristim jedanklik i dva klika misa sad me interesuje kako mogu da koristim desni klik misa pa da mi se pojavi meni da mogu da izaberem dodatne opcije u mom programu...
bciric
Napredujem
Napredujem

Post by bciric »

Ovo su ti naredbe u programskim jezicima, if je naredba grananja, for ti je naredba za kreiranje petlji...
IF then
For next

Ovo su ti objekti. Objekti su instance kalse. Recimo text1 u C# ti je instanca kalse za korisnicki interejs koja se Izvodi iz kalse System. a ovo u nastavku tex1.text to ti je atribut objekta (objekat moze da ima i na stotine atributa)
text1.text
label1.caption
text4.setfokus

A ovo su funkcije. Postoji masa gotovnih funkcija da se ne bi mi programeri mucili i sve pisali ispocetka :)
mid
len
val

nadji neku literatu o objektno orjentisanim jezicima i procitaj malo. VB 6.0 jeste OO jezik ali je to ocajno implementirano u njega.

a sto se tice popup menija, malo je teza prica. treba da napravis klasican menu za tu formu pa mu stavis visible.falshe. e onda se u proceduri koja obradjue densi klik poziva taj meni ali se ne secam kako bese ako nadjem primer postavicu
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

e hvala na objasnjenju sta je sta...
Pa ostajem na VB 6 zato sto vec od malena sam upucen u Basic...pa mi se sad ne uci neki drugi jezik...

a malo sam dosadan sa pitanjima zato sto sam imao potrebe za nekim programima a nisam jos naucio raditi u VB....Literaturu nabavljam ali jos nisam nasao neku dobru u kojoj je sve dobro objasnjeno...
tako da se za sada koristim literaturom sa google i pomoc od tebe...
bciric
Napredujem
Napredujem

Post by bciric »

evo naso sam neku knjigu za Vb, neznam o cemu se radi ali po sadrzaju bi reko da ima sve

http://rapidshare(dot)com/files/195898348/V ... e.pdf.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Post Reply