Telefon na 50km
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Ma hajde, vidim ja da ti meni ne vjerujes. Uslovi nisu bili nikako idealni, govorio sam o realnim uslovima jer sam govorio o realnom i konkretnom primjeru. Jedina pogodnost je bio prijemnik na vecoj visini sa naravno dobrom antenom.
I ja kada uzmem dvije radio-stanice sa pendrek antenama, po gradu, ne mogu postici vise od nekoliko stotina metara. To je sasvim normalno i uobicajeno. Ako bi se taj lik kome treba komunikacija potrudio da barem postavi usmjerenu antenu na zgradu ili slicno, na jednom i drugom mjestu, vrlo je vjerovatno da mu nebi trebala bas velika snaga kao recimo od preko 10W. Opet dzabe pricam cifre dok se ne proba.
Samo sam te pokusao uvjeriti u ono sto ti pricam. Ako virtualx je ikada radio preko ovog repetitora o kojem pricam, repetitor na Vlasicu, poznata "trojka" mozda je iz Bihaca mogao i on prolaziti kroz njega bez problema sa malom snagom.
To ti sve govorim iz iskustva pa ti pricaj sta hoces
Ajd sretno.
I ja kada uzmem dvije radio-stanice sa pendrek antenama, po gradu, ne mogu postici vise od nekoliko stotina metara. To je sasvim normalno i uobicajeno. Ako bi se taj lik kome treba komunikacija potrudio da barem postavi usmjerenu antenu na zgradu ili slicno, na jednom i drugom mjestu, vrlo je vjerovatno da mu nebi trebala bas velika snaga kao recimo od preko 10W. Opet dzabe pricam cifre dok se ne proba.
Samo sam te pokusao uvjeriti u ono sto ti pricam. Ako virtualx je ikada radio preko ovog repetitora o kojem pricam, repetitor na Vlasicu, poznata "trojka" mozda je iz Bihaca mogao i on prolaziti kroz njega bez problema sa malom snagom.
To ti sve govorim iz iskustva pa ti pricaj sta hoces
Ajd sretno.
Last edited by trax on 02-02-2006, 01:07, edited 2 times in total.
Pa procitaj post, o tome i pricamI ja kada uzmem dvije radio-stanice sa pendrek antenama, po gradu, ne mogu postici vise od nekoliko stotina metara. To je sasvim normalno i uobicajeno. Ako bi se taj lik kome treba komunikacija potrudio da barem postavi usmjerenu antenu na zgradu ili slicno, na jednom i drugom mjestu, vrlo je vjerovatno da mu nebi trebala nevjerovatno velika snaga od preko 10W. Opet dzabe pricam cifre dok se ne proba.
1W sux u gradu i sl. , cak ni usmjerena antena ne pomaze ako je meta zaklonjena. Ja sam reko sta bi namtrebalo u normalinm uvijetima i da ne koristimo usmjerene antene.
Dobro, meni je zasmetalo to sto ne mozes da povjerujes u nesto sto sam licno radio i ja i stotine ljudi, pa mi je bilo krivo da imas pogresno misljenje.
Ne moze njemu nista pomoci osim repetitora al dzabe mu sve to kad bi morao postati radio amater i on i osoba sa druge strane, kupiti opremu, registrovati, instalirati...
Jeftinije je da komunicira golubovima
Ne moze njemu nista pomoci osim repetitora al dzabe mu sve to kad bi morao postati radio amater i on i osoba sa druge strane, kupiti opremu, registrovati, instalirati...
Jeftinije je da komunicira golubovima
Last edited by trax on 02-02-2006, 01:17, edited 1 time in total.
daj o chemu prichash firk fak teorija,jesi ti to ikad radio trax je u pravu sve shto je reko ,evo odvedem te u radio klub i pricham sa rusima na 1w pa chesh vidjet djizus ,oko chega se prepirete =D ,istina je jer sam radio amater i time se svime bavim isto kao i trax i eto stojim iza njega i sve shto je rekao/opisao =D
Pa stojim i ja, nekuzim u cem je problem
Dobro rusi na 1W nece bas ici, al ugl. je nesporazum jer sam ja prico o sirovijoj izvedbi, sto bi sve trebalo bez usmjerenja antena, u relativno zakrčenom prostoru (gradu) i sl.
Za to sto covjeku treba jedino ce pomoc da se popne na visinu i da usmjeri antenu, tad bi mogo dobacit 50km s nekom razumnijom, voki-toki snaogm.
Dobro rusi na 1W nece bas ici, al ugl. je nesporazum jer sam ja prico o sirovijoj izvedbi, sto bi sve trebalo bez usmjerenja antena, u relativno zakrčenom prostoru (gradu) i sl.
Za to sto covjeku treba jedino ce pomoc da se popne na visinu i da usmjeri antenu, tad bi mogo dobacit 50km s nekom razumnijom, voki-toki snaogm.
Mislim voki toki koji se baci bez usmjerene antene i sl., par desetaka km, jesi to sam radio il sta???
Dalo bi se mozda napravit odasiljac od par wata i na 433mhz uhvatit dobar domet, eto kao odgovor na pitanje topica
Ako si sam radio imas shemu, kolka je izlazna snaga, kakve antene (ne sad da moras nosat okolo usmjerenu, mora bit nesto handheld da bi se moglo zvat voki-tokijem) i sl, moze i slika??
Mislim da bas takvo nesot covijeku treba
Dalo bi se mozda napravit odasiljac od par wata i na 433mhz uhvatit dobar domet, eto kao odgovor na pitanje topica
Ako si sam radio imas shemu, kolka je izlazna snaga, kakve antene (ne sad da moras nosat okolo usmjerenu, mora bit nesto handheld da bi se moglo zvat voki-tokijem) i sl, moze i slika??
Mislim da bas takvo nesot covijeku treba
mislim na voki-tokije koji rade na 433mhz kakvih mos nac u supermarketima, igracke u biti, iako se dobace i par km na cistini...
Ako covijek ne misli ic u radioamaterske 'vode' onda mu to jedino preostaje O_o
Nabildat ovu 433-cu na par w i pravit se blesav, frekvencija je slobodna i malo vjerojatno da ce iko zahebavat.
Ako stvar nemora bit mobilna moze proc i usmjerena antena visokog gaina + velika visina i moglo bi se proc s tih pola wata.
POOlsar kolko je jak taj tvoj O_o na 144mhz?
PS.
Uvijek se moze hookat O_o iz mikrovalne na dish pa slat morseov kod i do marsa... lol
Ako covijek ne misli ic u radioamaterske 'vode' onda mu to jedino preostaje O_o
Nabildat ovu 433-cu na par w i pravit se blesav, frekvencija je slobodna i malo vjerojatno da ce iko zahebavat.
Ako stvar nemora bit mobilna moze proc i usmjerena antena visokog gaina + velika visina i moglo bi se proc s tih pola wata.
POOlsar kolko je jak taj tvoj O_o na 144mhz?
PS.
Uvijek se moze hookat O_o iz mikrovalne na dish pa slat morseov kod i do marsa... lol